Skip to content

Renovacija: finansiniai ypatumai

Nors daugiabučių renovacija rajone jau įsisukus kone viesulu, žmonėms vis dar kyla vienokių ar kitokių klausimų, susijusių su ja. Visai neseniai sulaukėme Dūkšto miesto gyventojų skambučio, prašančių padėti susigaudyti renovacijos finansuose ir sužinoti, kaip pasikeis gyventojų sąskaitos už būstą po jos.

Gyventojai prašo renovacijos

„Pirmiausia noriu pasakyti, kad „Ignalinos Enervizija“ jau baigta. Remiantis rajono tarybos sprendimu, visiems numatytiems namams, suderinus su gyventojais, jau parengti ir projektai. Iš pradžių buvo numatyti renovuoti 53 namai, o sutaupius lėšų, papildomai dar parinkome 10 renovuojamų namų. Iš visų pagal sąrašą namų 5 neatitiko banko kreditavimo reikalavimų – juose daugiau nei 10 proc. gyventojų yra skolininkai. Keturių būtinų renovuoti namų gyventojai patys atsisakė renovacijos. Pirmajame etape Dūkšte atsisakė 2 namai: Aušros g. 9 ir Vasario 16-osios g. 3, bei Vidiškėse Melioratorių g. 9, o antrajame etape ir Melioratorių g. 16. Tai žmonių valia (matyt, jie lauks, kol baigsis visos valstybės kompensuojamos programos ir tada patys be jokios paramos renovuosis namus, nes nesinori tikėti, kad jų savininkai tokie neatsakingi ir jiems nerūpi pratęsti savo namo amžių, ką jau bekalbėt apie sutaupytus pinigus už šildymą – autor. past.).

Nors „Ignalinos Enervizija“ jau baigėsi, startuoja nauja „Jessica“ programa. Pagal sukurtą finansinį mechanizmą, pagal kurį iki 2013 m. pabaigos valstybė kompensuoja visas atnaujinimo projekto parengimo, statybos techninės priežiūros ir projekto įgyvendinimo administravimo išlaidas bei suteikia lengvatinius kreditus su 3 proc. nekintančiomis palūkanomis. Be to, apmoka 30 proc. statybos darbų išlaidų. O žmonėms, turintiems teisę į būsto šildymo išlaidų kompensavimą, renovacija visiškai nieko nekainuos – visas išlaidas padengs valstybė, žmonėms beliks mėgautis geresne būsto kokybe. Jau į mus patys kreipėsi Ignalinos m. Švenčionių g. 13-ojo ir 17-ojo namų gyventojai, prašydami įtraukti juos į renovuojamų namų sąrašą ir pradėti rengti renovacijos dokumentus“, – teigia UAB „Ignalinos butų ūkis“ direktorius Antanas Gylys.

Pinigėliai pinigai

Svarbiausia – pinigai už renovaciją. Pasak A. Gylio, kiekvienam namui sąskaitos už renovaciją kažkiek keičiasi, bet galima pasakyti orientacinę kainą. „Viso namo renovavimo kaina yra išdalinama pagal naudingą namo plotą, tokiu būdu apskaičiuojama 1 m² renovacijos kaina. Vidutinė daugiabučio renovacijos kaina – 641 Lt už m², o pritaikius kompensaciją pagal „Ignalinos Enerizviją“, kai suteikiama 50 proc. nuolaida, tuomet 1 m² kaina lieka 320,50 Lt. Tada nesunkiai galima paskaičiuoti ir butui tenkančią sumą. Tarkim, 50 m² butui tektų mokėti apie 16 000 litų. Kadangi kreditas ir nekintančios palūkanos išskaidomos 20 metų, tai mėnesio įmoka Butų ūkiui padidėtų maždaug 70 Lt, o sąskaita už šildymą, remiantis jau renovuotų namų gyventojų sąskaitomis, sumažėtų 40–50 proc. Žinoma, tai nėra konkretūs skaičiai ir konkrečios sumos. Viskas priklauso nuo to, kokį paslaugų paketą pasirenka gyventojai – keik daug visko jie keis. Bet dar iki šiol nebuvo vienam gyventojui didesnės, nei 100 Lt mėnesinės įmokos už atliktą renovaciją.

Dar vienas aspektas – langai ir balkonas. Jei jau yra įdėti plastikiniai langai ir įstiklintas reikalavimus atitinkantis balkonas, tai konkrečiam butui renovacijos kaina atitinkamai mažėja. Jei vis tik jo langai neatitinka kokybės ir savo, kad ir plastikinius langus, žmogus nori pakeisti ir sudėti juos pagal visas naujausias technologijas ir reikalavimus, gali raštu pats prašyti juos pakeisti. Paskutinė detalė. Pagal visus banko susitarimus, kredito ir palūkanų grąžinimo terminai renovuotiems namams atidedami 30 mėn. (2,5 m.). Be to, namui pasirinkus vieną ar kitą paslaugų paketą ir jau galutinai viską suprojektavus ir suderinus, pateikiamos konkrečios mokėtinos sąskaitos už renovaciją. Tik su jomis susipažinę gyventojai prašomi pasirašyti sutartį ir tik tada pradedami darbai“, – patikino Butų ūkio vadovas.

Labai svarbu, kad grąžinimo už renovaciją pinigai „pririšti“ ne prie konkretaus žmogaus, o prie buto. Pardavus butą, pinigus moka tas, kas jame gyvens.

Pamąstymui

Kiekvienas, žinoma, žiūri iš savo varpinės, bet kad ir kaip ten bebūtų, manau, daugiabutyje gyvenantis žmogus yra savotiškas įkaitas, tik teoriškai turintis savo norus ir savo nuomonę. Kam įdomi ir ką reiškia tavo nuomonė, jei, tarkim, tavo manymu, renovacija yra tiesiog būtina, ar tu nori, kad būtų, vadovaujantis sveiku protu, įjungtas šildymas, o visi kiti 44 namo gyventojai įsitikinę, kad renovacijos nereikia, o šildymo galima ir visai nejungti, nes 16–17 laipsnių kambaryje yra gerai.

Štai jums istorija iš vieno renovuoto daugiabučio. Namo komendantas, pritariant daugumai namo gyventojų, nusprendė, kad nereikia pradėti šildymo sezono, nes dar pakankamai šilta. O ką daryti šeimoms su mažais vaikais? Ką daryti su mažutėlyčiu vaikučiu į šaltą būstą tik iš ligoninės grįžusiai mamai, kai net perrengti vaiko normaliai negalima, o ką kalbėti apie reikalingas oro vonias ar vaiko maudymą? Ar sąžininga taip elgtis? Juk turi būti sveiko proto ribos net ir taupant ir, žinoma, renovuojant namus.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje