Skip to content

Lietuva gaidžių veidrodyje

MI informacija

Lietuvai gresia dar neregėtas teismo procesas: teisiamųjų suole gali atsidurti du trečdaliai šalies gyventojų. Tokios išvados peršasi išgirdus, kad Konstituciniu Teismu pasitiki mažiau negu trečdalis apklaustųjų.

Kas iš to išeina?

Ogi tas, kad du trečdaliai negerbia teismo. Maža to, nepasitikėjimas teismu gali būti vertinamas kaip teismo įžeidimas, o už tai prokurorai pareikalavo paties Viktoro – Uspaskicho! – neliečiamybės.

Na, Jono iš kokio nors Dūkšto ar net Ignalinos negalima lyginti su Viktoru iš Kėdainių. Viktoras – jėga, o visi kiti… Patys suprantate ir žinote, kas Lietuvoje – jėga, o kas – tik premjeras ar Seimo pirmininkas. Atsiprašau, pirmininkė.

Beje, pasitikėjimas Seimo pirmininke dar mažesnis, negu Konstituciniu Teismu. Tačiau už tai neteisiama. Prisimenate bolševikinio perversmo Rusijoje vado Uljanovo, dar vadinamo Leninu, žodžius, kad valstybę gali valdyti kiekviena virėja? Būtų jis dabar gyvas, ko gero, pridėtų: ypač jeigu tai Viktoro virėja.

Ir jeigu ji ne „srubą“ verda, o genialias Viktoro mintis, turinčias padėti Kėdainių „kniaziui“ išvengti belangės. Kol kas nelabai tai jai išeina, bet moteriškė stengiasi. Šitų pastenėjimų priežastis labai aiški: juk kas ji be Viktoro, kas visa partija be Viktoro ir, kaip teigia prokurorai, be jo milijonų?

Premjero Algirdo Butkevičiaus antroji vieta visuose reitinguose nelabai suvokiama. Kai pagalvoji – už ką? Kad nusprendė, pirštu į Konstitucinio Teismo sprendimą baksnodamas, sau ir kitiems ir šiaip gerai uždirbantiems (visų pirma, aišku, vargšams nuskriaustiems teisėjams) atlyginimus padidinti?

O gal už tai, kad pažadėjo nuo kitų meto vidurio pensininkams sumažintas pensijas kompensuoti?

Tiesa, pažadas su gražia išlyga: jeigu finansinė padėtis leis. Pensininkai paprastai tokių išlygų neišgirsta, po pirmų žodžių apie būsimą didinimą pradeda premjerą girti.

O kokia ta padėtis dabar, jei net premjero finansų ministras Rimantas Šadžius premjerui netiki?

Dabar „Sodra“ yra įsiskolinusi 10,6 milijardo litų – per pusę metų premjeras tikisi pataisyti finansinę padėtį? Čia jau net paskutines premjero kelnes pardavęs tokios skolos nepadengsi: ne iš geriausių tos kelnės. Belieka tikėtis, kad porą tūkstančių daugiau pradėjęs baigti premjeras brangesnį kostiumą nusipirks – bus galima pabandyti „Sodros“ skylę užkišti…

Užtat pirmoje vietoje visose apklausose ir jau seniai tvirtai žengia Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Aš jai tokios vietos neskirčiau. Žiūrėkit – visa Lietuva tiesiog varu verčiama mylėti ir gerbti lygias galimybes, kitaip tariant, kad vyrų ir moterų visuose darbuose po lygiai būtų ir kad jie vienodus atlyginimus gautų.

O kaip yra Prezidentūroje? Kiek ten vyrų dirba, kiek jų televizoriuje matote? Jau kai kas Prezidentūrą visai negražiai pradėjo vadinti, net liežuvis neapsiverčia sakyti, tai parašysiu: bobinčiumi Prezidentūrą vadina. Dar kartą kartoju: ne aš taip ją vadinu, kaip nugirdau, tai ir užrašiau. Ne, nėra lygybės Marijos žemėje: arba vyras šeimoje vyresnis, arba moteris…

Užtat bent jau žurnalistams džiaugsmo pastarosios apklausos suteikė: esą (čia kaip jie mėgsta sakyti) pasitikėjimas žiniasklaida padidėjo. Žurnalistai sako, kad tauta juos pamilo po to, kai jie valstybės paslaptį paskelbė, o STT už tai juos purtyti pradėjo, kas esą labai negerai, nes neleidžia žiniasklaidai slėpti savo informatorių. „Stukačiais“ anksčiau tokius vadino, neoficialiai, žinoma. O oficialiai, kaip ir dabar, informatoriais. Gyvename toliau.

Beje, apklausos rezultatus nugirdau per radiją, todėl nežinau, kas ją užsakė. Ko gero, nepriklausomi žurnalistai.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje