Skip to content

Ir į Daugėliškio kraštą gula milijonai

Po šventės Linkmenyse kitą dieną panašios nuotaikos sklandė ir N. Daugėliškyje. Čia visuomenei pristatyti net šeši sėkmingai įgyvendinti infrastruktūros ir vandentvarkos projektai: „Administracinio pastato N. Daugėliškyje modernizavimas, pritaikant bendruomenės poreikiams, ir gyvenamosios aplinkos gerinimas“; „Centralizuotai teikiamo geriamojo vandens geležies šalinimo sistemos įrengimas N. Daugėliškio kaime“; „Centralizuotai teikiamo geriamojo vandens geležies šalinimo sistemos įrengimas Taujūnų kaime“; „Buitinių nuotekų valymų įrenginių statyba N. Daugėliškio kaime (2 projektai) bei „Vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtra (Dūkštas, Kaniūkai, Ažukarklinė, Vidiškės, Rimšėnai, Strigailiškis, N. Daugėliškis, Radeikiškė, Rimšė, Didžiasalis, Linkmenys, Naujasėdis, Liminas). Renginys buvo dviejų dalių: dieną rajono vadovai aplankė ir susipažino su projektais, vakare renovuotoje kaimo seklyčioje vyko beveik tris valandas trukusi vakaronė.

Dieną

Pristatyme dalyvavo savivaldybės ir projektų vadovai, atsakingi darbuotojai, darbus atlikusių įmonių atstovai bei žurnalistai. Pirmiausiai seniūnas Juozas Paukštė visus pakvietė apžiūrėti pagražėjusį seniūnijos administracinį pastatą.

Įgyvendinant projektą, atnaujinta pastato išorė (pakeisti langai, durys, apšiltintos ir nutinkuotos bei nudažytos sienos, nauja danga apdengtas stogas), viduje įrengtos pakabinamos lubos, atnaujinta sienų apdaila, grindų danga, įrengti nauji sanitariniai mazgai. Pastate įsikūrusi seniūnija, biblioteka, medicinos punktas, kt. įstaigos. Dabar visi kabinetai ir koridoriai tapo jaukūs ir šviesūs. Malonu ir darbuotojams, ir į seniūniją užsukantiems žmonėms. Pasikeitusiu bibliotekos interjeru džiaugėsi ir bibliotekininkė Zoja Boguško.

Įgyvendinant projektą „Administracinio pastato Naujajame Daugėliškyje modernizavimas, pritaikant bendruomenės poreikiams, ir gyvenamosios aplinkos gerinimas“ buvo renovuotas ne tik seniūnijos, bet ir netoliese esantis kaimo seklyčios pastatas. Iki jo nuo seniūnijos veda naujas šaligatvis.

Kaimo seklyčioje dirbanti Aldona Jankauskienė pasakojo, kad anksčiau salėje ir kabinetuose būdavę tamsu, dabar tos pačios erdvės pasikeitė neatpažįstamai. Šviesios sienų spalvos, nauji langai, durys, paaukštintos žiūrovų salės lubos – interjeras nenusileidžia miesto įstaigoms. Šilumos suteikia ne tik nauji langai, buvo pakeista stogo danga, gražiomis medžio dailylentėmis apkaltas fasadas. Ir prie seniūnijos, ir prie kaimo seklyčios įrengtos aikštelės, šaligatviai. Bendra projekto investicijų suma 685 109,51 Lt, iš jų 70 144,02 Lt – savivaldybės biudžeto lėšos.

Pristatyti ir 5 vandentvarkos projektai. N. Daugėliškyje įrengti 20 ir 25 m³ nuotekų valymo įrenginiai, taip pat nutiesta 4 km 318 m nuotekų tinklų. Prie jų gali prisijungti 95 naudotojai. Taujūnuose ir Radeikiškės k. pastatyti geriamojo vandens kokybės gerinimo įrenginiai, atitinkamai 6 kub./h ir 9 kub./h galingumo.

Taujūnuose švarų vandenį galės naudoti 160, o Radeikiškėje ir Naujajame Daugėliškyje – apie 220 vartotojų. Kaip sakė darbus atlikusios UAB „Eigesa“ gen. direktorius Žygimantas Steponavičius, visas procesas yra automatizuotas, vandens valymo filtruose naudojama iškastinė medžiaga, jokių cheminių priedų nėra. Prieš patekdamas į filtrus, vanduo prisotinamas oro. UAB „Ignalinos vanduo“ vadovas Valentas Šimonis merui Broniui Ropei pasiūlė paragauti nevalyto ir jau švaraus vandens bei pačiam pajusti skonio ir net kvapo skirtumą.

Gerais pasikeitimais Daugėliškyje džiaugėsi ir klebonas Jonas Kardelis. Jis pašventino renovuotas erdves, vandentiekio sistemas ir linkėjo visiems čia dirbantiems atsakingai atlikti savo pareigas, o gyventojams – naudotis naujomis paslaugomis. Meras B. Ropė už sėkmingai įgyvendintus projektus padėkas įteikė projektų vadovams Gintautui Ruseckui bei Valentui Rimoniui, taip pat statybos darbus atlikusioms įmonėms – UAB „Meleksas“, UAB „Dringsta“ bei UAB „Eigesa“.

Vakare

Jau sutemus į N. Daugėliškio kaimo seklyčią rinkosi vietos gyventojai ir svečiai. Vakaronėje netrūko gražių linkėjimų, sveikinimų, puikių pasirodymų. Vakarą vedusieji Lina ir Modestas į sceną kvietė vis kitus koncertuotojus, oficialius asmenis. Po vietos saviveiklininkų įžanginės dainos – Daugėliškio himno – meras B. Ropė, seniūnas Juozas Paukštė ir UAB „Ignalinos vanduo“ direktorius Valentas Šimonis perkirpo juostelę, simbolizuojančią visus sėkmingai įgyvendintus projektus. Po to kalbėjęs meras papasakojo apie projektus, kurių bendra vertė daugiau nei 2 mln. Lt, jų naudą. Buvo atnaujinti ir svarbiausių įstaigų pastatai, sutvarkyta jų aplinka, atsirado galimybė naudoti švarų vandenį bei moderniai tvarkyti nuotekas. „Dabar svarbu viskuo atsakingai naudotis, jungtis prie nutiestų tinklų, tausoti šį turtą“, – sakė meras. Šie projektai N. Daugėliškyje – ne paskutiniai. Dabar renovuojama mokykla, o buvusiame mokyklos bendrabutyje po jo rekonstrukcijos įsikurs vaikų globos namai. Pabaigus šiuos darbus, N. Daugėliškyje iš viso bus investuota apie 6 mln. Lt.

Padėkos žodį darbų užsakovams ir vykdytojams tarė UAB „Eigesa“ komercijos direktorius Ž. Steponavičius. Jis gyrė rajono valdžią, kad lėšos naudojamos labai svarbiems tikslams, žmonių gyvenimo gerovei.

Seniūną J. Paukštę bei kaimo seklyčios laisvalaikio organizatorę A. Jankauskienę tąvakar pasveikino ir dovanų įteikė N. Daugėliškio vidurinės mokyklos direktorė Rima Cibulskienė, Vaikų globos namų vadovė Onutė Rimšelytė, rajono tarybos narė Leta Kalinauskaitė ir kiti. Koncertavo vietos moterų ansamblis, šmaikščią istoriją suvaidino vietos teatralai, dainavo ir šoko Daugėliškio dainininkai ir mokiniai. Sausakimša salė aistringai plojo grupei „Žentai“ (jiems sumokėta rėmėjų paaukotomis lėšomis), o vakaronę užbaigė Vidiškių kultūros namų laisvalaikio organizatorės Viktorijos Bučelienės koncertas. Vakaronės vedėjai perskaitė ir pasižadėjimus būsimoms Daugėliškio kartoms, kurie sutikti publikos plojimais.

Prieš šventę

Jau nuslūgus emocijoms ir jauduliui, šventės organizatoriai prisiminė, kad į šventės organizavimo darbus buvo kibta vos prieš tris savaites, kai apie tai pranešė seniūnas J. Paukštė. Iš pradžių ši naujiena kiek išmušė iš vėžių ir atrodė, jog tai neįmanoma. A. Jankauskienės, jos šeimos ir artimųjų dėka kultūros centras per neįtikėtinai trumpą laiką įgavo savo veidą, kvapą ir savo charakterį.

Šiam svarbiam įvykiui, žinoma, ruošėsi ne tik kultūros ir meno mylėtojai, dirbo visi, kas galėjo. Vietos gyventojai net pasidžiaugė, kad besiruošiant ir duobės „apsilygino“, ir statybininkų brokas (dėl nesuderinto kelio profilio ir šaligatvio, Mokyklos g. tyvuliavo ežerėlis) „išgaravo“. Gal po lietaus tas ežerėlis vėl atsiras, bet tą šventinį vakarą, regis, visiems buvo smagu. Tik dabar, sako, jau ir žodis seklyčia prie moderniai įrengto pastato nebedera…

J. Baltakio nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje