Skip to content

Plaukimas – vienas geriausių būdų stiprinti sveikatą

Japonijoje moksleivis negali gauti vidurinės mokyklos baigimo atestato, kol neišmoksta plaukti, o Lietuvoje net norintiems išmokti plaukti vaikams sunku rasti, kur tai galėtų padaryti. Lietuvoje, bet ne Ignalinoje. Mes turime ne tik gausybę ežerų aplink, bet ir baseiną, todėl tikrai be didelių rūpesčių galime tai padaryti. Žinoma, net ir tie, kurie perplaukiame Gavio ežerą, ne visi galime teigti mokantys plaukti.

Praėjusių metų pabaigoje Ignalinos plaukimo klubo trenerių Eugenijaus Rakitino ir Laimučio Dubakos auklėtiniai Ignalinos sporto ir pramogų centro baseine pademonstravo iškalbingus projekto „Išmok plaukti – 3“ rezultatus.

Plaukimas ir sveikata

Gal ir klaikiai nuskambės teiginys, kad vaikas gali nemokėti žaisti krepšinio ar tinklinio, bet mokėti plaukti jis privalo, tačiau turime pripažinti, kad jis teisingas, nes būtent nuo mokėjimo plaukti gali priklausyti jo gyvybė. Plaukimo treneriai sako, kad pradėti mokytis plaukti verta kuo jaunesnio amžiaus, nes suformuotas plaukimo įgūdis išlieka visam gyvenimui, o vaikai plaukti išmoksta ypač greitai ir lengvai. Be to, statistika rodo, kad maždaug du trečdaliai šiuolaikinių mokinių paliegę ir silpni, o plaukimas – vienas geriausių būdų stiprinti sveikatą.

Pasak plaukimo trenerių, vaikų sveikata dėl nuolatinio sėdėjimo prie kompiuterių vis prastesnė – silpnai išsivystę raumenys, dažni stuburo iškrypimai, silpna dėmesio koncentracija, padidėjęs nervingumas. Plaukimas padeda stiprinti šoninius nugaros raumenis ir stuburą, kompleksiškai grūdina organizmą, skatina augimą ir vystymasi, gerina medžiagų apykaitą, stimuliuoja kvėpavimo, nervų ir imuninę sistemas.

Vanduo yra 800 kartų tankesnis negu oras, todėl kvėpuojant vandenyje žmogaus raumenų sistema susiduria su didesniu pasipriešinimu, įtraukiant ir išpučiant orą – taip didėja plaučių tūris, stiprėja širdis, kraujagyslės ir kūno raumenys. Be to, organizmas sparčiai grūdinasi, nes nuolatinis temperatūrų skirtumas skatina kūną įgyti atsparesnį imunitetą. O kadangi kūnas būna horizontalioje padėtyje, atlikti įvairius pratimus vandenyje ir švelniai, bet efektyviai lavinti kūną plaukiant gali net žmonės, sergantys širdies ligomis.

Gyvybiškai svarbus įgūdis

Treneriai įsitikinę, kad ne mažiau svarbi ir emocinė bei psichologinė plaukimo nauda. Viena vertus, buvimas vandenyje žmogų labai ramina ir atpalaiduoja. Kita vertus, kas kartą plaukdamas žmogus nugali įgimtą baimę judėti ne sausumoje ir įveikia kliūtį, o tai kelia savivertę, didina pasitikėjimą savimi ir motyvuoja siekti daugiau. Taip ugdoma valia ir ištvermė, gerėja orientacija ir koordinacija.

Nederėtų pamiršti dar vieno gyvybiškai svarbaus mokėjimo plaukti privalumo – ištikus nelaimei, mokantis plaukti žmogus gali išgelbėti ne tik savo, bet ir kito žmogaus gyvybę. Turint omenyje, kad Lietuvoje per metus paskęsta beveik 400 įvairaus amžiaus žmonių, o net 40 proc. žmonių žūčių vandenyje įvyksta dėl nemokėjimo plaukti, nekyla nė menkiausia abejonė, kad plaukimas yra tiesiogine žodžio prasme gyvybiškai svarbus įgūdis.

Projektas „Išmok plaukti-3“

Lietuvos vyriausybė dar 2008 m. patvirtino Vaikų mokymo plaukti bendrojo lavinimo mokyklose programą. Tada kalbėta, kad plaukimo ir saugaus elgesio vandenyje pamokos turėtų būti privalomos, o mokyklose, šalia sporto salių, stadionų ir lauko gimnastikos įrengimų, turėtų būti įrengti ir baseinai. Ir nors tam tikra prasme kalbos liko kalbomis, tie, kas norėjo, rado išeitį ir čia. Ignalinos rajono plaukimo klubas jau trečius metus, dalyvaudamas Kūno kultūros ir sporto departamento finansuojamoje programoje, gauna lėšų organizuoti rajono moksleivių mokymą plaukti.

Ignalinos sporto ir pramogų centro baseine vyko projekto „Išmok plaukti-3“ baigiamoji šventė. 150 trečiokų ir ketvirtokų  iš  Ignalinos „Šaltinėlio“ mokyklos , Česlovo Kudabos progimnazijos, Dūkšto ir Daugėliškio vidurinių, Didžiasalio „Ryto“ ir  Vidiškių gimnazijų nuo rudens baseine buvo mokomi  plaukti ir dabar jau turi kuo pasidžiaugti.

Pasak trenerių, kai kurie vaikai atėjo jau mokėdami plaukti ar šiek tiek laikytis ant vandens, tačiau dauguma plaukti išmoko projekto užsiėmimų metu.

Šventėje dalyvavo rajono meras Bronis Ropė, Švietimo kultūros ir sporto skyriaus vedėja Regina Lisauskienė, šio skyriaus vyresn. specialistas Artūras Česliokas. Projektą pristatė treneris Eugenijus Rakitinas.

Projekto dalyvius bei trenerius sveikinęs rajono meras džiaugėsi, kad mūsų krašto vaikai turi puikias galimybes išmokti plaukti ir net gal siekti itin aukštų rezultatų. Treneriams meras įteikė savivaldybės padėkas ir dovanėles. Plaukimuose pasirodė visų mokyklų mokiniai. Vieni kiek sunkiau, kiti – stebėtinai lengvai ir grakščiai, bet visi sėkmingai įveikė 25 m. nuotolį. Tai nebuvo varžybos, tiesiog parodymas ir pasidžiaugimas tuo, kas išmokta. Šventės pabaigoje mokiniams įteikti pažymėjimai ir dovanoti spalvingi skirtukai.

Treneris E. Rakitinas dėkojo visiems prisidėjusiems įgyvendinant šį projektą: „Visų mokyklų vadovybės, Ignalinos rajono savivaldybės švietimo, kultūros ir sporto skyrius, baseino administracija sudarė puikias sąlygas“.  Projektas sėkmingai vykdomas trečius metus ir jei viskas eisis taip, kaip iki šiol, bus ir tęsinys.

Autorės nuotr.

Baseinų įrengimas – https://baseinai-op.lt

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje