Skip to content

Ir ko gi mes sulaukėme?

MI informacija

 

Naujųjų išvakarėse atsigręžėme į jau nuėjusius metus, o dabar galima žvilgtelėti, kas mūsų šiemet laukia. Viena paguoda – euro dar šiemet neturėsime, tad ir didesnių kainų gal nesulauksime. Nors tai nelabai tikėtina.

Pradžiai priminsiu, kad ne vieno, ne tik mūsų, rajono kaimuose pensininkai sudaro daugumą. Vadinasi, pirmiausia kalbėkime apie jų interesus. Beje, valdžia irgi turėtų apie tai bent jau kalbėti, bet argi iš valdžios ko nors gero sulauksi?

Taigi, pensijų kompensavimo šiemet veikiausiai nesulauksime. Ir stebėtis tuo nereikia, nes metas būtų visiems priprasti, kad ponams valdžios vyrams ir teisėjams privalo būti mokama daug, nes tai yra teisėta, o visi kiti gali palaukti, nes taip buvo visais laikais.

Negana to, kad pensijos nekompensuojamos teisėtai. Pensininkų dar vienas valdžios patobulinimas, kuriam, beje, pritarė ir valdantieji, ir opozicija, ypač liberalai, laukia. Pensijų fondai sulauks dar didesnių įplaukų, ir tų fondų valdytojai toliau lobs. O gal kartais manote, kad pensijų fondai dirba už dyką?

Bet tai, kam moka pinigus sugalvoję savo senatvei taupyti kitų sąskaita, būtų tų piliečių reikalas, jeigu tie pinigai nebūtų pavagiami iš dabartinių pensininkų. Taip, valdžia, leisdama „taupiesiems“ pinigus mokėti ne „Sodrai“, o pensijų fondams, apvagia dabartinius pensininkus. Juk jie, dabartiniai pensininkai, pinigų savo pensijai nekaupė, jie išlaikydavo savo tėvus, ir tikėjosi, kad taip elgsis ir jų vaikai.

Vaikai užaugo gudresni už tėvus, ir tėvams linkę pasiūlyti nebent nemokamai pavėžėti juos rogutėmis iki artimiausio miško. Tie pinigai, kurie turėjo būti skiriami tėvų pensijoms, dabar renkami būsimoms vaikų pensijoms. Ir dar valstybė kitiems prie tų procentų savo procentą primoka – iš biudžeto, taigi iš visų mūsų kišenės į gudručių kišenes.

Tad šiemet galima  nesvajoti nei apie pensijų kompensavimą, nei apie jų padidinimą. O visokių prekių brangimo galima laukti. Nors Seimą valdančios buhalterės kliedesiams, esą minimalią algą reikia skubiai, dar šiais metaus, padidinti pusantro karto, iki 1501 lito, veikiausiai nelemta išsipildyti (nors – kas ten žino, ką patars valdžiai kokia nors darbo grupė), bet alga bus didinama.

Tai reiškia, kad verslininkai bus priversti didinti atlyginimus. Kvaila būtų tikėtis, kad tas padidinimas bus iš pačių verslininkų kišenės. Geradario Seimo pakeltas algas sumokės „prekių ir paslaugų pirkėjai“, kitaip tariant, visi tie, kuriems reikia pavalgyti ar ką nors padaryti.

Vadinasi, kainos augs, o pensijos liks tokios pat – daugumai mūsų rajono gyventojų gyvenimas ne tik nepagerės, bet dar ir pablogės.

Viena paguoda – šiemet dar euro neturėsime. Nors valdžia tikina, kad kainos, įsivedus eurą, nekils, bet tai yra tik dar vienas mėginimas apmulkinti žmones. Visur, kur tik buvo įvestas euras, kainos kilo, o Lietuvoje nekils? Valdžia ieško kvailių – ir randa jų.

Beje, o ką rašo ir kalba mūsų parsidavusi žiniasklaida? Ogi verkia, kad Lietuva liko paskutinė, vienintelė tarp Baltijos valstybių, dar (dar!) neįsivedusi euro. O štai apie tai, kad Lenkija to euro neįsivedė ir neketina įsivesti, kažkodėl nerašoma, nors būtų galima pašūkauti: štai kokie kvaili mūsų kaimynai, bet mes juos aplenksime.

Kvailumu – turbūt tikrai aplenksime.

O gal tikrai euras lietuvius išgelbės? Juk visos valstybės, turinčios eurą, gyvena gerai. Na, tokios kaip Graikija, Ispanija… O tos, kurios euro neturi, kurios pasiliko savo valiutą, skursta, pavyzdžiui, Didžioji Britanija, Švedija, Šveicarija…

O valdžia mus gąsdina, girdi, neįsivesime euro – sulauksime Briuselio sankcijų. Irgi kvailių ieško: kokios sankcijos buvo skirtos valstybėms, neturinčioms euro?

Kodėl valdžiai taip reikia euro? Ar tik ne todėl, kad kainų kilimas bus naudingas valdžioje ir šalia jos esantiems ponams?

Bet tai bus kitąmet. Tad gerų šių metų, ponai pensininkai!

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje