Skip to content

Kiek dar truks rudeniška žiema?

MI informacija

Greitai bėga pirmosios 2014-ųjų metų dienos, užmarštin palydėjusios šv. Kalėdas, Naujuosius metus ir pagaliau (vakar) atsisveikinusios su Trimis karaliais. Baigėsi šventinis periodas. Tuojau turėsime kalendorinį viduržiemį, bet kažkaip apie žiemą kalbėti reikėtų su didžiule išlyga. Už lango greičiau vėlyvas ruduo arba labai ankstyvas pavasaris. Kad vėluos žiema, galima buvo nuspėti iš neskubančių pasitraukti rudenį į žiemavietes sparnuočių. Bet kad beveik iki viduržiemio nebus nei sniego, nei šalčio – net ir drąsiausi sinoptikai nebūtų drįsę teigti. Žinoma, tokia žiemos eiga džiugi daugumai, tik nesuprantama žiemos sporto mėgėjams ir paslaugų tiekėjams.

Gamtoje augalai, krūmai, medžiai – ramybės stadijoje, bet yra augalų, kurių pumpurai yra pasiruošę sprogti (alyvų, serbentų) ir jei vidutinė paros temperatūra bent kelioms dienoms pasiektų 8–10 laipsnių šilumos, daugumai augalijos rūšių būtų labai pražūtinga. Negerai, jei ateis šalčiai ir nebus sniego dangos. Tai truputį pakenktų uodų, kolorado vabalų, grambuolių populiacijos gausumui, bet pakenktų ir pasėliams. Esant tokiai švelniai žiemai, reikia manyti, didėja gretos žmonių, teigiančių, kad tikrai gyvename globalaus klimato atšilimo metu. Vis dėlto, jei pasižiūrėsime platesniu mastu, mūsų žiemos temperatūros yra iškeliavusios į kitas platumas, daugiausiai į pietų kraštus. Ko gero, realiausiai tikros žiemos sulauksime sausio pabaigoje, vasarį ir didelė tikimybė – kovo mėnesį.

Besidžiaugdami rudeniška žiema, kuri padeda taupyti pinigėlius už, sakoma, pingančią šilumą, elektros energiją, neužmirškime, kaip rūsiuose, sandėliukuose laikosi daržovės, bulvės, obuoliai. Nuolat išrinkime gendančius, pūvančius, ventiliuokime patalpas. Viduržiemį, kai mūsų organizme senka vitaminų, mineralų atsargos, daugiau valgykime žalumyninių daržovių. Prekybos centruose atvežti vaisiai ir daržovės, kad ilgiau išsaugotų prekinę išvaizdą, dažniausiai renkami ne visiškai sunokę, todėl turi padidintą nitratų kiekį, ypač svogūnų laiškai, kopūstai. Reikėtų juos pamirkyti skaidriame inde ant palangės – dienos šviesa ženkliai sumažins nitratų kiekį.

Jau pats laikas būtų domėtis, kokias kultūras auginsime, kokių veislių sėklų norėsime įsigyti. Tai rasime internete: www.sėklos.lt, www.originaliosseklos.lt, www.sekluva, www.legutko.com.pl. Kas nekantrus ir nori pradėti pavasarinę sėją, tiksliau, kol neužsnigo – į žieminę sukastą lysvę, eksperimento tvarka gali pasisodinti ankstyvųjų morkų veislių.

Žemės mylėtojams belieka palinkėti gerų sumanytų darbų, kad jie išsipildytų ir šie Arklio metai būtų dosnūs ir laimingi.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje