Skip to content

Nuskambėjo 40-osios „Dainų dainelės“ atrankos akordai

Praėjusį trečiadienį Muzikos mokyklos koncertų salėje skambėjo jubiliejinės, 40-osios, „Dainų dainelės“ rajoninio etapo dalyvių dainos. Šiemet konkurse pasirodė 12 dalyvių (solistų, ansamblių) iš viso rajono. Žinoma, tai – didžiulis džiaugsmas ir garbė kiekvienam iš konkurso dalyvių, bet ne mažiau svarbu patekti ir į tolimesnius – zoninį, respublikinį etapus.

Prieš prasidedant pasirodymams, šventės vedėjai Miglė Gimževskytė ir Grigorijus Orlovas priminė „Dainų dainelės“ istoriją ir svarbiausius faktus. „Dainų dainelę“ kas dveji metai organizuoja Švietimo ir mokslo ministerija, Nacionalinė M. K Čiurlionio menų mokykla bei Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija. Tai vienas iš daugiausiai dalyvių pritraukiančių šalies muzikinių renginių, kuriame jau dalyvavo per 200 tūkst. jaunųjų dainininkų. „Dainų dainelė“ į profesionalaus muziko kelią atvedė ne vieną šiandien žinomą Lietuvos dainininką: Sigutę Trimakaitę, Vytautą Juozapaitį, Vaidą Genytę, Eveliną Sašenko ir daugelį kitų.

Susirinkusiuosius sveikino savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Regina Lisauskienė: „Kokia graži šventė ir labai rimtas konkursas. Net nežinia, kas svarbiau. Juk jei nebūtų tokių konkursų, nebūtų ir tokių žinomų muzikinių projektų dalyvių, kurie atveria dar didesnes galimybes. Šiandien jaudinasi ir atlikėjai, ir jų tėveliai bei seneliai, visiems linkiu sėkmės ir primenu, kad visgi išrinksime pačius geriausius, nes tai konkursas“.

Atlikėjus vertino komisija, vadovaujama Ignalinos muzikos mokyklos direktorės Birutės Paukštienės. Komisijos nariai: Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Regina Lisauskienė, režisierė Jolanta Narbutaitienė, muzikos mokytojos Valentina Sinkevič, Loreta Kuksėnienė ir muzikos mokyklos mokytoja Ramutė Veršekytė. Scenoje pasirodė 8 solistai ir 4 ansambliai (2 mišrūs, 1 duetas ir 1 tercetas). Vertindama konkurso dalyvius komisija atsižvelgė į vokalinius duomenis, intonavimą, repertuaro pasirinkimą ir interpretaciją, artistiškumą bei sceninę kultūrą.

Kai į sceną įžengia mažieji dainorėliai, paprastam klausytojui išnyksta viskas aplink, nes mažieji iškart paperka savo žavesiu, nuoširdumu ir mažumu. Tad vertinti mažuosius turbūt ypač sunku ir profesionaliai komisijai. Šiame konkurse patys jauniausi – penkiamečiai Mantas Bendorius, Aira Lukauskaitė ir Gabrielė Zabulytė, parengti mokytojos Vidos Ksenzovienės. Vyresni vaikai dalyvavo jau iš įvairių rajono mokyklų. Jų pasirodymai taip pat labai patiko žiūrovams. Tai ir mokytojos Vidos Ksenzovienės vadovaujamas mišrus ansamblis „Pumpurėliai“, solistai Austėja Garnevičiūtė ir Povilas Trubila (mok. Lionė Gruodienė, Vidiškių darželis ir gimnazija), Kotryna Koiro (mok. Birutė Misiūnienė, Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazija), Agnė Ropytė (mok. Lina Gladkauskienė, N. Daugėliškio vidurinė mokykla). Pasirodė ir Muzikos mokyklos auklėtiniai: Patricijos Doviakovskytės ir Emilijos Berlinksaitės vokalinis duetas (mok. Aldona Čeponienė), 1–5 klasių vokalinis ansamblis (mok. Jurgita Antonovienė) bei solistė Gabrielė Čirikaitė (mok. Aldona Čeponienė). Turbūt ne tik žiūrovus, bet ir pačius dalyvius bei komisiją pribloškė Loretos Kuksėnienės paruoštas gimnazisčių tercetas (Renata Artimavičiūtė, Gintarė Lukijanskaitė ir Miglė Kovalevskytė). Muzikiniu požiūriu sudėtingas repertuaras, bet išties profesionaliai atliktas. Tiesiog beliko aikčioti.

Komisija nusprendė, kad sausio 16 d. į zoninį turą Visagine vyks mažieji solistai: Mantas Bendorius ir Gabrielė Zabulytė, Ignalinos Miko Petrausko muzikos mokyklos mokinė Gabrielė Čirikaitė, Ignalinos gimnazijos merginų trio ir vokalinis ansamblis „Pumpurėliai“. Dalyviams linkime sėkmės! Na, o gal kas galės ir nuvykti palaikyti mūsų dalyvių, nes, matydamas pažįstamus veidus, jautiesi kur kas tvirčiau.

Skelbdama konkurso nugalėtojus komisijos pirmininkė Birutė Paukštienė pabrėžė tai, jog vienam trūko papildomų repeticijų, kitam – parinktas netinkamas repertuaras, trečiam koją pakišo jaudulys bei paragino mokytojus ateityje nebijoti tartis ir konsultuotis. Gal labai stipriai suklysiu, bet susidarė įspūdis, jog didžiąja dalimi dalyvio pasirodymas priklauso nuo jį rengusio mokytojo profesionalumo. Žinoma, mokytojas, dirbdamas metų metus, dar turės ne vieną galimybę „pasitaisyti“, „pasitempti“, bet kaip vaikai… Kaip jaustis vaikui (ir net jo tėvams), kai jis žino, kad jam nepasisekė ne todėl, kad pats vaikais netalentingas, ar suklydo, o kad jo tinkamai neparengė mokytojas. Ar tikrai teisinga taip eksperimentuoti ir spausti vandenį iš akmens…

Kažkaip stingdančiai suspaudė širdį ir tik įžengus į pačią Muzikos mokyklą. Ne, oro temperatūra labai puiki, bet štai „sielų“ pasigedau: dvelkia bekvapiu, beskoniu, bejausmiu ledu… glumina tokie pat koridoriais vaikštantys besieliai žmonių kūnai… Kas atsitiko?!! Kur dingo džiaugsmas, šypsena, nuoširdumas, kūryba…

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje