Skip to content

Susidūrimų kelyje su žvėrimis padės išvengti ultragarsiniai švilpukai

Rudens ir žiemos metu registruojama daugiau įvykių, kuriuose avarijas sukelia ar automobilius apgadina gyvūnai. Bemaž kas savaitę tokios nemalonios akistatos su miškų gyventojais vyksta ir rajono keliuose. Paskutinį kartą apie tai rašėme sausio 10 ir 14 d. MI numeriuose. Kaip to išvengti? Vienas efektyvių ir naujausių apsisaugojimo būdų – įsirengti automobilyje gyvūnų baidymo ultragarsinius švilpukus.

Su kuo turim reikalą?

Kelininkų pastangos atitverti kelius miškingose vietovėse mažai padeda. Žvėrys būriais ir pavieniui migruoja į savo ganyklas, atsigerti, turi mėgiamas nakvynės vietas. Jų įpročiai susiformavo per daugybę metų, dėl to „nauja“ tvora ar kelias jiems – ne kliūtis. Naktį tampa drąsesni, dėl to gali pereiti kelią neskubėdami. Tamsiuoju paros metu į kelius išbėga ir smulkūs gyvūnai – kiškiai, lapės, ir stambūs žvėrys – stirnos, briedžiai, šernai. Išgąsdinti nekreipia dėmesio į automobilius, dėl to gali iššokti skersai kelio ir dieną, ir naktį. O neapšviestame ir dar slidžiame kelyje net ir mažytis žvėrelis gali sukelti rimtą eismo įvykį, kai sužalojami žmonės ir sudaužomi automobiliai.

Ultragarsiniai švilpukai kultūringai atrodo, nekrenta į akis
Ultragarsiniai švilpukai kultūringai atrodo, nekrenta į akis
Kaip apsaugoti gyvūnus ir save?

Paprasčiausias (ir pigiausias) būdas – sukelti neįprastą triukšmą, švilpesį, į kurį žvėrys reaguoja, ir, stengdamiesi išvengti nemalonumų, sustoja. Žmogui beveik negirdimi dažniai pasirinkti ir dėl technologinio paprastumo, ir dėl bereikalingo triukšmo žmonėms. O žvėris jis veikia.

Tam paprastai naudojami du juodi plastikiniai švilpukai su tvirtinimo priedais. Matmenys: plokštelė 37×21 mm; švilpukas 47x35x20 mm. Sumontuoti nesunkiai galima patiems automobilio išorėje (šalia šoninių veidrodėlių ant juodos plokštumos, ant priekinio buferio ar tarp grotelių, kur nestabdomas oro srautas; ant stoginių atramų („ragų“) ir pan.)

Šis ženklas skirtas ne žvėrims, o vairuotojams ir draudimo kompanijoms (kad nereikėtų mokėti už žalą).
Šis ženklas skirtas ne žvėrims, o vairuotojams ir draudimo kompanijoms (kad nereikėtų mokėti už žalą).
Ultragarsinį signalą švilpukas sukuria važiuojant nuo 50 km/val. 400 m atstumu, veikia žmonėms beveik negirdimais dažniais 16 kHz ir 20 kHz, skirtais skirtingoms žvėrių grupėms. Salone jų negirdi nei dvikojai, nei keturkojai keleiviai. Atbaido nuo ketinimo įbėgti į važiuojamąją juostą daugumą laukinių ir naminių gyvūnų. Nepavojingi sveikatai. Lengvai nusiima nuo pritvirtinto pagrindo, jei reikia išplauti. Kultūringai atrodo, nekrenta į akis.

Kainos irgi nesikandžioja:  35 Lt (1 komplektas), perkant 2 ir daugiau komplektų – po 29 Lt. Gamintojas „Herbert Richter“, Vokietija, pagaminta Austrijoje.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje