Skip to content

Biatlonininko Tomo Kaukėno planuose – pedagoginis darbas

MI informacija

Iki žiemos olimpinių žaidynių Sočyje (Rusijos Federacija) liko pora savaičių. 2014 m. XXII žiemos olimpiada vyks vasario mėn. 7–23 d. Lietuvos biatlono rinktinės lyderis ir geriausią reitingą šalyje turintis biatlonininkas ignalinietis Tomas Kaukėnas sako, jog tai jam kelia didžiausią jaudulį, nes ši olimpiada jam pirmoji.

Tomas garbingai įrodė, kad yra stipriausias Lietuvos biatlonininkas, ir jis į Lietuvos olimpinę rinktinę pateko neatsitiktinai. Dabar jis treniruojasi aukštikalnėse Bulgarijoje, Bansko miestelyje (1600 m aukštyje virš jūros lygio). O prieš pat olimpines žaidynes žada pasitikrinti savo jėgas Europos biatlono čempionate Čekijoje.

T. Kaukėnas į biatloną buvo pakviestas tuomet, kai jam buvo 10 metų. Tačiau po kelių mėnesių vaikinas jau norėjo palikti šį sportą, mat pirmieji žingsniai su slidėmis jam pasirodė sunkūs. „Kol įveikiau stadiono ratą, nugriuvau gal 6 kartus, o ir šaudėme tik iš orinių šautuvų. Man tai buvo netikra ir neįdomu. Tačiau labai greitai gavau tikrą biatlono šautuvą. Tikriausiai tai ir privertė mane pasilikti“, – prisimena savo pradžią biatlone Tomas.

T. Kaukėnas prisimena, jog maždaug po 2-ejų metų jam buvo pasiūlyta dalyvauti varžybose, tačiau tada dar nenorėjo varžytis, bet draugai įkalbėjo. „Kai kelis kartus po varžybų namo grįžau sušalusiomis rankomis, vėl buvo minčių viską palikti“, – tvirtina biatlonininkas.

„Kartą nuvykome į varžybas Latvijoje. Man labai patiko. Nuo tos dienos norėjau aplankyti kuo daugiau šalių. Tada sportavau tik dėl šio tikslo“, – sako T. Kaukėnas. Vėliau pastebėjęs, kad jam tai puikiai sekasi, pradėjo svajoti apie olimpines žaidynes. „Svajojau jau apie 2010 m. Vankuverio žaidynes, tačiau jos buvo tik svajonė, nes buvau jaunas ir nepasiruošęs. Tada dar abejojau, ar sulauksiu kitų olimpinių žaidynių. 4-eri metai praėjo labai greitai ir aš jau prie savo svajonės išsipildymo ribos“, – sako T. Kaukėnas.

Lietuvos edukologijos universitete studijuojantis biatlonininkas mano, jog pedagoginis darbas yra jo gyvenimo planuose. „Norėčiau būti dėstytoju ir dirbti universitete“, – sako sportininkas.

2014-ieji Lietuvoje paskelbti Vaikų sveikatos metais. T. Kaukėno nuomone, vaikų sveikata tiesiogiai priklauso nuo jų tėvelių gyvenimo būdo. „Tėveliai turėtų būti fiziškai aktyvesni, stengtis sveikai maitintis ir tinkamai ilsėtis, nes tik tada vaikai išmoks daryti tą patį ir bus sveikesni. Judėjimas yra vienas iš žmogaus poreikių, kuris būtinas normaliai vaiko raidai. Sportas puikiai patenkina šį poreikį, todėl augančiam organizmui jis yra svarbus“, – sako LEU Sporto ir sveikatos fakulteto magistrantas, biatlonininkas T. Kaukėnas, kuris, kaip tikimasi, atstovaus Lietuvai šiais metais žiemos olimpinėse žaidynėse.

Biatlonas į olimpinių žaidynių programą įtrauktas 1960 m. Tai – šiuolaikinė žiemos dvikovė ir populiariausias žiemos sportas, kuris susideda iš slidinėjimo ir šaudymo mažo kalibro šautuvu į penkis už 50 m išdėstytus taikinius. Žiemos olimpinės rinktinės senbuvė – taip pat ignalinietė biatlonininkė Diana Rasimovičiūtė. Ji – didžiausią reitingą mūsų šalies moterų biatlono ekipoje turinti sportininkė.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje