Skip to content

Nei padorumo, nei sąžinės

Pernai spalio 31 d. MI numeryje rašėme apie „šokį su kardais“ aplink dvejas patalpas Ignalinoje: Ligoninės g. 6, kur buvo parduotuvė, ir buvusios vaistinės patalpas poliklinikoje. Kai buvo paskelbti jų nuomos konkursai, specialiai įkurtos „uabo“ (Ignalinos sveikatos centro) šeimininkų iš Kauno vienadienės firmos iš karto pasiūlė nerealias, kelis kartus didesnes nuomos kainas, laimėjo nuomos konkursus, bet nė vienose patalpose vaistinių neatidarė. Jie nė negalvojo tai daryti. Tikslas kitas, kad „uabo“ vaistinei nebūtų konkurencijos, todėl išnuomotos patalpos laikytos tuščios, net nemokant nuomos mokesčio. Ilgai sukasi teismų karuselė. Rajono savivaldybė už patalpas poliklinikoje iš „uabininkų“ prisiteisė 26 tūkst. Lt ir susigrąžino jas. Už patalpas Ligoninės g. 6 jas „nuomojusi“ UAB „Geros sveikatos klinika“ liko skolinga 40 tūkst. Lt ir… dingo. Šios skolos išieškojimas perduotas skolų išieškotojų firmai.

Susigrąžinusi patalpas poliklinikoje, savivaldybė vėl paskelbė jų nuomos konkursą. Tik šįkart, kad istorija nesikartotų ir būtų apginti rajono gyventojų interesai, į nuomos konkurso sąlygas įtraukė saugiklius. Pernai gruodžio 23 d. rajono taryba nusprendė, kad tas, kas išnuomos patalpas 10 metų, turi turėti ne mažesnę kaip trejų metų vaistinių veiklos patirtį, o nuomos mokestį sumokėti metams į priekį. Už tokį sprendimą balsavo visi tarybos nariai.

Šios papildomos nuomos konkurso sąlygos yra teisėtos, pagrįstos ir logiškos. Nuomojamos patalpos – savivaldybės turtas, o savo turtu kiekvienas šeimininkas turi rūpintis tinkamai. Šiuo sprendimu siekta, kad nuomojamos patalpos būtų naudojamos pagal paskirtį, kad savivaldybė nepatirtų nuostolių (anksčiau minėtais atvejais Kauno vienadienės firmos „Melisos vaistinė“ ir „Geros sveikatos klinika“ nemokėjo nei nuomos mokesčių, nei už šildymą), kad būtų parinktas geriausias nuomotojas, patenkinti gyventojų lūkesčiai gauti kvalifikuotas paslaugas, nebūtų pažeistas viešasis interesas, užkirstas kelias nesąžiningai konkurencijai.

Tačiau „uabo“ savininkai konkurenciją supranta savaip. Pagal juos, sąžininga konkurencija yra tuomet, kai visomis tiesomis ir netiesomis galimi savos vaistinės konkurentai yra blokuojami. Vienas iš jų naudojamų būdų: nerealiai užkėlus pradinę nuomos kainą (nuo 13 iki 99 Lt už 1 m²), laimėti konkursą, kad vėliau tose patalpose nei patys ką nors darytų, nei kitiems leistų. Toks savotiškas jų sabotažas tęsiasi.

Pernai dingus patalpų Ligoninės g. 6 „nuomotojai“ UAB „Geros sveikatos klinika“ su 40 tūkst. Lt skola, išdygo naujas darinys – UAB „Tavo sveikatos klinika“ (kaip paprasta – pakeitė vieną žodį pavadinime ir vėl pirmyn). Ši vienadienė firma apsireiškė ir šiemet, paskelbus naują konkursą su papildomomis sąlygomis. Kadangi jos kauniečių netenkino, nes „Tavo sveikatos klinika“ neturi ne tik trejų metų, bet, ko gero, ir trijų savaičių vaistinių veiklos patirties, rajono savivaldybės tarybos sprendimą dėl konkurso papildomų sąlygų apskundė Panevėžio apygardos teismui. Ir šis „lengva“ ranka patenkino „uabininkų“ prašymą – pritaikė laikinąsias apsaugos priemones. Įpareigojo rajono savivaldybę nesudaryti poliklinikos patalpų nuomos sutarties iki teismo sprendimo šiuo klausimu. Rajono savivaldybė šią nutartį apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui. Tad vėl esame įsodinti į teismų roges.

Kauno „medikams“ teberūpi jų pelnas, o ne žmonių interesai. Ateina į svetimą kiemą ir bando toliau daryti savo tvarką, primesti savo sprendimus. Ir kaip tuomet vadinti tokius „svečius“? Apeliuoti į jų sąžinę ir padorumą beprasmiška. Kur buvo sąžinė, ten, anot žmonių, kai kas išaugo.

Taigi, mieli vakarinės dalies Ignalinos gyventojai, kurie laukiate čia vaistinės. Kada ji bus, ir ar bus – dar nežinia. Dėkokit už tai „Ignalinos sveikatos centro“ šeimininkams iš Kauno.                           

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje