Skip to content

Nuo medžiotojų ir „vilaičių“ savininkų iki paprastų gyventojų

Nors šaltukas spaudžia ir apie pusnis bei sniegą jau kaip ir primiršome, bet vargu ar pavyks jų visai išvengti. Žiema yra žiema. Rajono savivaldybės taryba patvirtino įkainius ir priėmė sprendimą legalizuoti kelių valymą kaimiškose vietovėse ir net atokiuose vienkiemiuose, kuriuose tėra tik retai lankomi miestiečių vasarnamiai ar medžiotojų susibūrimų nameliai ant vištos kojelės.

Kiek vasarnamių gyventojams tai bus svarbu, sunku pamatuoti, bet mūsų sumaniajai valdžiai (kas gali patvirtinti, jog tas šernus užpuolęs maras yra tiesa, o ne eilinis blefas, kuris po kelių mėnesių subliūkš kaip oro burbulas ir, aišku, kaltų niekas net neieškos), nusprendusiai paverkšlenti ir vėl atsiriekti ES išmaldos žvėrių sąskaita bei atrišti sąžiningiems ir nesąžiningiems medžiotojams rankas, tai tikrai bus neprošal. Dabar reikia pinigėlių žudymui, o tada reiks pinigėlių populiacijos atgaivinimui. Čia panašiai kaip ir su mokslininkais Lietuvoje, kurie negali apžiūrėti ir ištirti paties geriausio ir įspūdingiausio briedžio jį užmigdę kuriam laikui – jiems būtinai jį, kaip ir kitus rinktinius žvėris, reikia nušauti ir suvalgyti.

Taigi, rajono tarybos sprendimu, šią žiemą, regis, su kelių ir sniego valymu problemų nebebus arba bent jau bus daug mažiau. Pagal naują tvarką kiekvienos seniūnijos gyventojas ar joje nekilnojamąjį turtą (namą, vasarnamį), o gal ir bokštelį turintis žmogus gali kreiptis į seniūną dėl užpustyto ar užsnigto kelio iki jo išvalymo. Tokios paslaugos 1 val. kaina – 61 Lt. Jums tereikia susisiekti su seniūnu ir užsisakyti tokią paslaugą.

Bendro naudojimo keliai bus prižiūrimi ir valomi tokia pačia tvarka kaip ir iki šiol. Tiesa, gyventojai taip pat gali supaprastinti šios paslaugos teikimą, informuodami apie savo norus seniūną kuo anksčiau. Tarkim, naktį sninga ir pusto. Aišku, kad ryte važiuos traktorininkas valyti pagrindinių kelių. Tad kuo anksčiau derėtų informuoti seniūną, kad norite išsivalyti savo, kad ir 20–30 m kiemo, jei gyvenate pačiame kaime, kad traktorininkui nereikėtų du kartus į tą pačią vietą važinėti ir gaišti brangaus laiko, nes ir kiti tikisi būt išvaduoti iš sniego gniaužtų.

Kas kita dėl vasarnamių ar medžiotojų aikštelių priežiūros. Šią paslaugą, pasak administracijos direktoriaus Rimanto Mačio, gali užsisakyti ir iš anksto. Gyvendamas mieste žmogus iš anksto suderina su seniūnu, kad per žiemą privažiavimas iki jo namų būtų išvalytas. Žinoma, seniūnas fiksuoja kiek laiko ir kiek kartų buvo valomas kelias ir pateikiama žmogui sąskaita. Pasak Linkmenų seniūno Jono Aleknos, būna atvejų, kada žmogui ryte būtinai reikia kažkur išvykti, o iki kelio iš kiemo ar keliuko kastis kastuvų nėra laiko, ar net galimybių, tada gyventojai jau gali net ir iš vakaro, pamatę, kad pradeda gausiai snigti, kreiptis į seniūną ar į patį traktorininką, mobiliuosius juk turi visi. „Bus bėda, bus ir roda. Niekada nepaliekame žmonių nelaimėje“, – sako seniūnas J. Alekna.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje