Skip to content

Nusišnekėjusi valdžia

MI informacija

Tiesą sakant, nusišnekėjusi valdžia – jokia čia naujiena. Kas mėnesį būtų galima apie ją rašyti, o gal ir dar dažniau. Na, dabar dar kartą nusišnekėjo, susigalvojusi įvesti naują mokestį – automobiliams, ir padidinti seną – akcizą alkoholiui.

Patikslinsiu, kad nusišnekėjo ne visa koalicija, o tik socialdemokratai, kurie valdžioje turi daugumą ir todėl drąsiai siūlo visokiais kvailystes. Bet tai šiai partijai, mano nuomone, irgi jokia naujiena, ypač šiais laikais, kai premjero Algirdo Butkevičiaus valia visais klausimais yra sudaromos darbo grupės. Ar ne todėl nusišnekėjimų daug, kad darbo grupėms jau ir specialistų nebepakanka? O gal ir sudarant darbo grupes į jas surenkami partijos draugai, atsiprašau, bičiuliai.

Pirmiausia – apie padidintą akcizą alkoholiui, nes jis, atrodo, tikrai bus padidintas. Ir padidintas nevienodai: alui – 50 nuošimčių, vynui – 10 nuošimčių, ir stipriam alkoholiui – 5 nuošimčiais. Aišku, galima būtų paklausti, kodėl silpnesniam alkoholiui – alui – akcizas bus didinamas dešimčia kartų daugiau, negu stipriam alkoholiui, bet atsakymo į tai kol kas nėra. Matyt, norima geriau pagirdyti tautą. Jeigu manote priešingai, tada pabandykite paneigti, kad taip daroma ne dėl to, kad socialdemokratai mieliau laka degtinę ir viskį.

Na, jeigu nori, kad tave šis akcizas mažiau nuskriaustų – mažiau gerk, ir viskas bus tvarkoj. Bet ką daryti dėl naujojo automobilių mokesčio, kurio pinigai, sako valdžia, bus skiriami pensijoms kompensuoti? Jis savo galu labiausiai smogs būtent pensininkams, kuriuos neva turėtų išgelbėti. Visų pirma, automobilio mokestį pensininkas mokės iš savo pensijos, kuri gerokai mažesnė, negu kokio ministro atlyginimas.

Štai finansų ministras Rimantas Šadžius pasakė, kad jis mielai mokėsiąs automobilių mokestį. Nesistebėkime: ministras gauna gal dešimtį kartų daugiau, negu pensininkas, tad naujo mokesčio jis beveik nepajus. O pensininkui net mažiausias mokestis – 90 litų – jau piniginės tuštėjimas.

Antra, koks nors ministras gali ir be automobilio apsieiti. Į darbą jį nuveš valdiškas automobilis, į svarbų renginį rajone (su pirtele ir medžiokle ar žvejyba) – irgi.

Žinoma, miestiečiai sako, kad be automobilio jie negalintys apsieiti: nei į darbą nenuvažiuosi, nei kur kitur. Atsimenu – visą gyvenimą į darbą važinėjau autobusu ir troleibusu, ir nieko, visur spėdavau. O dabar, matote, mieste be automobilio apsieiti nebegalima.

O ką daryti kaime pensininkui, kuris automobiliu važiuoja į parduotuvę, važiuoja pas gydytoją, nes autobusai į Ignaliną važiuoja gal porą kartų per savaitę, ir nenutaikysi, kada tau sirgti, o kada porą dienų autobuso palaukti. Važiuoja į kapus, kurie visai šone nuo visų autobusų. Aš jau nekalbu apie tai, kad jeigu nori nuvažiuoti į kokį nors renginį Ignalinoje, tai autobusu iš jo tikrai negalėsi grįžti, nes tokiu metu autobusai miega.

Taigi pensininkai važiuoja kartą per savaitę, per dvi, o mokėti turėtų tiek pat, kaip tie, kurie važinėja kasdien ir daug. Užtat mūsų žiniasklaida, jau labiau pageltusi, negu lapai rudenį, kaltina pensininkus, kad būtent dėl jų visi turės mokėti automobilių mokestį. Rodos, galėtų paaiškinti, kad dėl to mokesčio labiausiai nukentės patys pensininkai, nes jie mokės daugiau, negu jiems bus sugrąžinta. Bet ne, mūsų žiniasklaidai tiesa nereikalinga, jai paduok „skandalą“.

Taip, valdžia sako, kad mokesčiai reikalingi pensijas kompensuoti. Meluoja kaip valdžia. Pensininkams pensijas kompensuoti ji žada per trejus metus – tam reikėsią beveik 450 milijonų litų. Tuo tarpu iš automobilių mokesčių ji planuoja surinkti 200 milijonų litų, o iš alkoholio akcizų padidinimo – 100 milijonų litų, iš viso 300 milijonų litų per metus. Išeina, kad per trejus metus valdžia planuoja surinkti 900 milijonų litų, o išmokėti pensininkams – 450 milijonų litų, arba per pusę mažiau, negu surinks. O kur eis kiti surinkti pinigai – ir per tuos trejus metus, ir vėliau, kai kompensacijos bus išmokėtos?

Jei manote, kad tada mokesčiai bus panaikinti, tai, mano nuomone, priklausote tai kvailių, kurių taip ieško valdžia, kategorijai. Juk ministrams ir teisėjams dar labiau reikia atlyginimus didinti. Dar tų milijonų jiems ir neužteks. O dėl padidintų mokesčių ir toliau bus galima kaltinti pensininkus.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje