Skip to content

Meistras Rimantas pataria: ką reikia žinoti perkant šaldytuvą

Buitinės technikos meistras ignalinietis Rimantas ČIRIKAS, prieš perkant šaldytuvą ar šaldiklį, pataria atkreipti dėmesį, kokiose patalpose šis įrenginys stovės visus metus, nes tik nedaugelis modelių tinkami eksploatuoti nešildomose patalpose ir minusinėje temperatūroje. Vėliau dėl minėtų priežasčių sugedusio priesaiso remontas gali kainuoti gana brangiai – kartais net pusę sumokėtos prietaiso kainos. Šaltis sugadina vieną brangiausių šaldytuvo ar šaldiklio detalių – kompresorių. Ir tokiam gedimui prekybininkai apdairiai netaiko garantinio remonto paslaugos, jei paaiškėja, kad prietaisas stovėjo netinkamos temperatūros garaže, sandėliuke ar sodo namelyje.

„Šaldytuvą ar šaldiklį galima drąsiai rinktis pavasarį ar vasarą, bet reikia nepamiršti, kad ateis ir žiema. Būtent žiemą sulaukiame daugiausiai skambučių dėl sugedusių šaldytuvų ar šaldiklių iš tų gyventojų, kurie neatkreipė dėmesio į gamintojų rekomendacijas dėl patalpos temperatūros, kad prietaisas sklandžiai veiktų“, – sako meistras R. Čirikas, remontuojantis šaldytuvus, skalbykles, dulkių siurblius ir kitą buitinę techniką.

Pasak jo, paprastai šaldytuvams ir šaldikliams reikia ne žemesnės nei 12 laipsnių aplinkos temperatūros. „Vis daugiau gyventojų įsigyja šaldiklius ar šaldytuvus, kuriuos laiko garažuose, ūkiniuose pastatuose, žiemą nešildomose lauko ar vasaros virtuvėlėse. Tai būtina įvertinti, prieš įsigyjant buitinį prietaisą, kad jis vėliau ilgai tarnautų“, – atkreipia dėmesį meistras.

Žemos temperatūros patalpose gali veikti tik elektroniniai šaldytuvai ir šaldikliai, turintys bešerkšnę „No frost“ šaldymo sistemą. Tiesa, esant minusinei aplinkos temperatūrai, veikia tik šaldiklio skyrius, o šaltis į šaldytuvo kasdienių produktų skyrių nepučiamas – jame būna aplinkos temperatūra. Nusipirkus šaldytuvą su „No frost“ sistema (kai šaltas oras į šaldytuvą pučiamas pro specialias angas), reikia taip pat žinoti, kad tų angų negalima užkrauti produktais, o šiuos šaldytuve reikia laikyti indeliuose. Mat pučiamas ir cirkuliuojantis šaltas oras maišo produktų kvapus. Tarkim, varškė gali įgauti silkės kvapą, silkė – uogienės ir pan.

Būkite atidūs

Pasak meistro, šalčiui ypač atsparūs šaldytuvai su mechaniniu valdymu (termostatu): esant žemesnei nei 10 laipsnių temperatūrai, jie apskritai nustoja veikti. Mechaninis termostatas matuoja temperatūrą šaldytuvo kasdienių produktų skyriuje (palaikoma vidutiniškai 6 taipsnių temperatūra), o aplinkos temperatūrai nukritus iki tokio lygio, išjungia kompresorių. Kol aplinkos temperatūra nepakyla aukščiau nei 10 laipsnių, tol kompresorius nėra įjungiamas, todėl ir šaldiklio temperatūra tampa lygi aplinkos temperatūrai. Tai reiškia, kad šaldiklis neveikia.

Nerekomenduojama šaldytuvų ar šaldiklių, kurie nėra pritaikyti dirbti žemoje temperatūroje, laikyti sodybose, net jei žiemą šie prietaisai paliekami išjungti, o įjungiami tik retkarčiais atvykus pasisvečiuoti. Stenkitės nejungti šaldytuvo tik atvykę į sodybą – palaukite, kol kambariai nors truputį įšils, nes antraip šis prietaisas gali sugesti. Soduose ir sodybose žiemoti palikti prietaisai jautresni temperatūros svyravimams dar ir dėl to, kad jiems neigiamą įtaką daro nešildomose patalpose besikaupianti drėgmė.

Meistras Rimas pabrėžia, jog šaldytuvas ar šaldiklis – ne vieneriems metams įsigyjamas buitinis prietaisas, todėl verta atkreipti dėmesį į naujausias technologijas ir pasinaudoti jų pranašumais, o ne rinktis senos kartos modelį, neatitinkantį šios dienos poreikių. „Jeigu už šaldytuvą sumokėsi iki tūkstančio litų, tai ir itin geros kokybės nesitikėk. Pigesniuose šaldytuvuose naudojamos prastesnės, pigesnės medžiagos. Kokybė priklauso ir nuo gamintojo. Patarčiau pirkti „Snaigės“, AEG, „Siemens“, „Bosch“, „Miele“ ar „Elektrolux“ markių techniką“, – teigia meistras

Kad šaldytuvas ilgai tarnautų

„Jokiu būdu negalima į šaldymo įrenginį dėti šilto, juo labiau – karšto maisto, nes dėl garų apšerkšnija garintuvas. Netyčia prilaisčius ar atsiradus bet kokių skysčių šaldytuve, patariama juos kuo greičiau iššluostyti kempine ar šluoste.

Jei pastebite, kad šaldytuvo ar šaldiklio durelės netinkamai užsidaro, skubiai pakeiskite durelių sandariklius. Stenkitės ilgam nepalikti atidarytų šaldytuvo durelių ir dažnai jų nedarinėti. Šiltas oras patenka į įrenginio vidų, o tada be reikalo turi įsijungti kompresorius.

Daug energijos sutaupysite (taip pat pailginsite šaldytuvo ar šaldiklio tarnavimo laiką), jei pastatysite prietaisą vėsioje vietoje, toliau nuo tiesioginių saulės spindulių bei šilumos šaltinių (orkaičių, radiatorių).

Virš kiekvieno šaldytuvo durelių yra reguliavimo skritulys su skaičiais nuo 1 iki 5 (ar 7). Daug kas mano, kad ant kuo didesnio skaičiaus pasuksi rankenėlę, tuo geriau šaldys. Tai klaidinga nuomonė. Rankenėlę statykite ant ne didesnės, nei 3 atžymos, antraip šaldytuve tik kaupsis daugiau ledo. Tas reguliatorius – ne temperatūrai reguliuoti. Ją galima pasirinkti tik naujesniuose šaldytuvuose su elektronine įranga.

Šaldytuvas į tinklą turi būti įjungtas tik į atskirą jam skirtą rozetę, ir jokiu būdu ne į prailgintuvą su daugeliu rozečių. Šiuo atveju rizikuojate sugadinti prietaisą.

Šaldytuvai yra vienkartiniai ir daugkartiniai. Vienkartiniai tie, kurių galinėje sienelėje nėra vamzdelių tinklo, nes jie įlieti į korpusą. Prakiurus vamzdeliui, reikia išmesti vos ne pusę šaldytuvo, ir kainuos tai solidžiai. Tie šaldytuvai, kuriuose vamzdynas yra išorėje, praktiškesni. Prakiurus vamzdeliui, jį galima užlituoti, nekeičiant viso agregato.

Kaip minėjau, dabar šaldytuvai yra mechaniniu ir elektroniniu valdymu. Elektroninius patarčiau pirkti mieste gyvenantiems. Kitaip tiems, kurių namuose elektros įtampa visą laiką vienoda. Kaimuose dėl įvairių jungiamų žemės ūkio mechanizmų (grūdų malūnų, obliavimo staklių ir pan.) įtampa dažnai „šokinėja“. Dėl to paprastame šaldytuve gali sudegti tik kokia relė, kurią lengva pakeisti, o elektroninio prietaiso sistema dažnai dėl to sudega tiek, kad šaldytuvą tenka išmesti.

Perkant šaldytuvą, reikia patikrinti durelių sandarinimo gumas, ar nėra tarpų durelėse, ar jas galima reguliuoti, ar nemalonaus kvapo neskleidžia vidaus plastmasės. Jos visos turi savo specifinių kvapų, tačiau prastesnės kokybės plastmasės kartais ypač bjauriai „smirdi“. Tas kvapas po mėnesio kito dingsta, tačiau kurį laiką būna nemalonu.

Reikia atkreipti dėmesį ir į kompresoriaus tipą. Jų yra greičiau gendančių ir patvaresnių, tačiau koks geresnis, gali patarti tik specialistas.

Namuose nusipirktą šaldytuvą būtina pastatyti taip, kad aplink jį būtų 5–10 cm tarpai iki sienų. Prie jų glausti prietaiso negalima“ – R. Čirikas išvardijo visus svarbiausius niuansus, kuriuos reikia žinoti perkant šaldytuvą ar jį eksploatuojant.

Geriausia tokią buitinę techniką, kuri yra ne pigi ir pretenduoja tarnauti ne vienerius metus, pirkti pasikonsultavus su specialistu, kuris patars, koks šaldytuvas patvaresnis, kokybiškesnis. Meistras Rimas pasirengęs patarti, pakonsultuoti. Jam skambinkite tel. 8~650 31405.

Kitą kartą meistras patars, kokią skalbimo mašiną geriau pirkti.

Autoriaus nuotr.

Sodo technika – Parkutechnika.lt

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje