Skip to content

Po žingsnelį sanatorinių paslaugų link

Jau seniai kalbama apie sanatorines paslaugas Ignalinoje (mineralinio vandens, purvo vonias ir pan.). Ir mūsų skaitytojai ne kartą klausė: ar tos paslaugos bus, ir kada bus? Dėl informacijos kreipėmės į Ignalinos ligoninės vyr. gydytoją Stanislovą Olševskį. Jis ne tik papasakojo, bet ir parodė jau įrengtas masažines vonias, kurios pradės veikti dar šį pavasarį. Tam suremontuotos ir įrengtos keturios patalpos buvusiame ligoninės Chirurgijos skyriuje. Dažais kvepiančiose kambariuose stovi trys didelės vonios, su nikeliu žvilgančiomis valdymo rankenėlėmis. Dvi iš jų skirtos sūkuriniam ir perliniam masažui, trečia vonia atliks tas pačias funkcijas plius dar prisidės povandeninio masažo paslauga, skirta gilesniam audinių masažui stuburo srityje.

Vonios darbui parengtos

„Viskas prijungta, instaliuota, lieka tik buitinės smulkmenos – įrengti pertvaras persirengimui, nupirkti plaukų džiovintuvus. Santechnika, ventiliacija, žaliuzės – taip pat yra, tad galime dirbti. Tiesa, dar liko kai kurių procedūrinių dalykų – gauti ir užpildyti higienos pasą. Paruošim procedūrų aprašymus, jos bus patikrintos ir gausim tą pasą, kitaip – leidimą teikti procedūras. Kiek tai užtruks, sunku pasakyti, bet, manau, pavasarį pradėsime dirbti. Iš pradžių gal dar ne visu apkrovimu, bet pradėsime“, – sakė S. Olševskij. „O kai šiemet baigsis projektas, bus įsteigti etatai, įrengti garų surinktuvai, prasidės intensyvus darbas“, – pridūrė vyr. gydytojas.

Bus naudojamas Ignalinos mineralinis

Pasak jo, patekti į procedūras bus taikoma įprastinė tvarka – reikės gauti gydytojo reabilitologo siuntimą. Jis nuspręs, kokia procedūra žmogui bus tinkama, ar nebus kontraindikacijų ir duos siuntimą. Gydytojas sako, kad pajėgumų užteks, tad eilių nebus.

Voniose bus naudojamas skiestas Ignalinos mineralinis vanduo, nes jis ištirtas, gauti visi leidimai jį naudoti. Kol kas į ligoninę jis bus vežamas bakais, o vėliau iš gręžinio prie UAB „Ignalinos vanduo“ į ligoninę bus nutiestas vandentiekis. Tam jau pasirengta. Voniose bus gydomos visos skeleto raumenų (sąnarių, stuburo) ligos, mineralinis vanduo turės poveikio ir odai, nervų sistemai atpalaiduoti. Procedūros vidutiniškai truks 15–20 min. Jei žmogus turi problemų su širdele, yra ketvirta maža vonia, kurioje pacientas sėdi, jam masažuojamos tik kojos.

Lėšų skyrė savivaldybė

Konkursą laimėjo Vilniaus firma „Medika“, esanti Santariškėse. Buvo pasiūlymų pirkti triskart brangesnių, vokiškų vonių su automatika. Šios slovakų gamintos vonios su rankiniu valdymu, už tai pigesnės. Įranga nupirkta rajono savivaldybės skirtomis lėšomis (trys vonios su PVM kainavo bemaž 100 tūkst. Lt), o patalpų remontas atliktas ligoninės lėšomis.

Purvo vonios – ateityje

S. Olševskij, paklaustas, ar šios paslaugos priskiriamos kurortiniam gydymui, ar planuojama įrengti ir gydomojo purvo vonias, vyr. gydytojas sakė: „Be abejo, tai bus reabilitacijos paslaugos, kurios teikiamos ir kurortuose, ten jos populiariausios. Purvo vonias planuojame, bet ne dabar – ateityje. Mat jos labai daug kainuoja. Vien paruošiamoji vienos vonios įranga – apie 1,5 mln. Lt. Turint tokią purvo vonią reikalingi ir dideli žmonių srautai. Turėti purvo vonias dabar sau leidžia tik didelės sanatorijos, kur atliekama vadinamoji „šreko procedūra“. Speciali įranga taško skystą purvą, žmogus kabinoje nori stovi, nori sėdi. Kad įranga be sutrikimų veiktų, patalpoje visą parą turi būti pastovi temperatūra, drėgmė, nuolatinio purvo maišymo įranga, antraip užsikimš purvotekiai. Tad reikia ir brangių valymo sistemų. Trumpai tariant, tam reikėtų didelių milijoninių investicijų. Jei judėsime link sanatorijos, tuomet ateityje galima ir aplink tokias purvo vonias galvoti.

Kol kas – purvo aplikacijos

Kai kurias gydymo procedūras turime ir dabar. Naudojame atvežtinį purvą aplikacijoms daryti, kai pašildytas purvas dedamas ant atskirų kūno dalių. Tai pasiteisino. Dar šiemet planuojame įrengti kabiną vyniojimo procedūroms, kai žmogus atsigula ant paruošto plono sluoksnio purvo, juo pacientas apipilamas iš viršaus, įvyniojamas į celofaną ir šiltai apklojamas“, – pasakojo S. Olševskij.

Procedūros bus nemokamos

Procedūros gydymo tikslais bus nemokamos. Jei kas norės jų tik kaip sveikatinimo paslaugų, galvosim, gal bus ir koks mokestis. Bet tik projektui pasibaigus, dar ne šiemet. Be to, kadangi Sveikatos apsaugos ministerija ketina keisti mokamų paslaugų tvarką, tai mes neskubam. Kol kas viskas bus nemokamai.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje