Skip to content

Įsižiebusi Aurelijos žvaigždė šviečia vis skaisčiau

Ignalina visais laikas buvo žiemos sporto šakų sostinė. Vėliau, pastačius baseiną, per kelis metus imta garsėti plaukikais, kurie beveik niekada iš įvairių varžybų negrįžta be medalių. O visai nesenai Ignalinos vardą ėmė garsinti dar čia nematytos ir negirdėtos sporto šakos – šiuolaikinės penkiakovės – atstovė Aurelija Tamašauskaitė. Mergina sportinę karjerą pradėjo Ignalinos baseine, kartu su kitais plaukikais dalyvavo įvairiose respublikinėse varžybose. Kai Aurelijai sukako penkiolika, stumtelėta trenerio Eugenijaus Rakitino, mergina susidomėjo šiuolaikine penkiakove. Ją ten nuvedė greitos kojos ir meilė žirgams. Iš gabios ir atkaklios Aurelijos rezultatų ilgai laukti neteko.

Pernai rugsėjo 20–23 d. penkiakovininkė dalyvavo Europos kvalifikacinėse varžybose į jaunimo olimpines žaidynes, kurios vyko Portugalijoje. 17-metė lietuvė čia tapo čempione. Tada fechtavimo rungtyje A. Tamašauskaitė, surinkusi 920 tšk., užėmė 13-ąją vietą, plaukimo rungtyje buvo 37-a, tačiau kombinuotoje šaudymo ir bėgimo rungtyje buvo pirma (2296 tšk.) ir taip iš 22-osios vietos pakilo į pirmąją.

Šio vasario 12–16 d. Baltarusijos sostinėje Minske vykusių jaunių (iki 18 metų) šiuolaikinės penkiakovės varžybų nugalėtoja taip pat tapo Aurelija. Ji keturkovėje (be jojimo) surinko 4232 tšk.

Nors Aurelija penkiakove užsiima dar tik trejus metus, ji jau gali pasigirti 2013 m. Europos jaunių čempionato estafečių varžybose su sesėmis Ieva ir Emilija Serapinaitėmis iškovotais aukso medaliais, o pasaulio jaunių čempionate – sidabro apdovanojimais.

Nuo devintos klasės mergina gyvena Vilniuje, mokosi Ozo gimnazijoje, vienuoliktoje klasėje. Pasak A. Tamašauskaitės, žinoma, kai išvažiuoja į varžybas, stovyklas, nemažai pamokų tenka praleisti, tačiau ji mokosi tikrai gerai, visada stengiasi ir grįžusi po treniruočių iškart kimba į mokslus.

„Turiu pripažinti, mokslai nukenčia, tačiau tik šiek tiek. Taigi didelių bėdų su mokslais neturiu, viskas gerai. Ir suderinti su sportu vis dėlto pavyksta. Mokytojai tikrai nepriekaištauja, o priešingai – padaro daug nuolaidų. O tėveliai, jei ir gaunu kokį prastesnį pažymį, supranta, sako: „Nieko baisaus, juk tu sportuoji. Viskas gerai“. Jie juk žino, kaip sunkiai dirbu treniruotėse, o mokytis tikrai stengiuosi“, – teigė penkiakovininkė.

Nors dar ne paskutiniai metai mokykloje, mergina prisipažino jau pagalvojanti apie ateitį ir būsimas studijas. Mergina neatmeta galimybės mokytis Lietuvos edukologijos universitete ir vėliau ateitį sieti su trenerės darbu.

Praėjusį šeštadienį su Aurelija susitikau Ignalinoje.

– Aurelija, dar prieš trejetą metų Tave matėme tarp Ignalinos plaukikų. Vėliau pasukote į penkiakovę. Kas lėmė tokį pasirinkimą, juk ši sporto šaka Ignalinoje nežinoma?

– Dalyvavau dvikovės varžybose Kaune. Dvikovė – tai plaukimas ir bėgimas. Treneris Eugenijus Rakitinas pastebėjo, kad neblogai bėgu, tad pasiūlė išbandyti jėgas šiuolaikinės penkiakovės varžybose. Ten mane pastebėjo penkiakovininkų treneris Artūras Kalininas ir pasiūlė šią sporto šaką.

– Kaip į tokį pasirinkimą reagavo tėvai?

– Nelabai pritarė, nes tuomet man buvo penkiolika, o man vienai keltis gyventi reikėjo į Vilnių. Labiausiai pritarė mama. Pradžia buvo sudėtinga, reikėjo visiškai savarankiškai gyventi. Dabar jau pripratau.

– Koks buvo pirmas įspūdis, susipažinus su penkiakove? Juk ten ne vien plaukimas ir bėgimas…

– Sunku buvo įvaldyti kelias skirtingas sporto šakas ir tai suderinti su mokslais. Bet vėliau po truputį įsivažiavau ir buvo gerai.

– Ignalinoje penkiakovė mažai žinoma. Jei ne pusė, tai geras trečdalis, ko gero, nedaug ką žino apie šią sporto šaką. Supažindinkite su ja.

– Penkiakovė susideda iš penkių sporto šakų: fechtavimo špagomis, plaukimo, jojimo ir kombinuotos rungties – bėgimo ir šaudymo. Reikia nubėgti keturias atkarpas po 800 m ir keturis kartus šaudyti.

– Iki 18 metų jojimo rungties dar nėra. Ji laikoma pavojinga rungtimi?

– Viską iš karto labai sunku gerai įvaldyti. Todėl pradžioje yra keturkovė, ir tik vėliau – jojimas.

– Į penkiakovę nuėjote iš plaukimo, bet jis kol kas Tau silpnoji grandis?

– Deja, taip. Gal todėl, kad Ignalinoje nelabai sąžiningai lankiau plaukimo treniruotes…

– O bėgimas stipriausias?

– Taip. Nes bėgime pasitikiu savimi ir žinau, ką galiu padaryti. Čia viskas priklauso tik nuo manęs. O, tarkim, šaudyme, fektavime ar jojime daug lemia kiti veiksniai ar tiesiog sėkmė.

– Tai sekat olimpinės čempionės Lauros Asadauskaitės pėdomis. Jai bėgimas taip pat stipriausia rungtis. Kai tapo olimpine čempione, prieš paskutinę rungtį ji buvo atsilikusi, o bėgdama visas varžoves aplenkė.

– Taip. Portugalijoje prieš paskutinę bėgimo rungtį buvau dvidešimt antra, o atbėgau pirma.

– Pernai rugsėjį jau pasiekėte svarių pergalių Portugalijoje, prieš mėnesį – Baltarusijoje, Minske. Kaip vertinate šiuos startus, kuris medalis Tau brangiausias?

– Džiaugiuosi kiekvienu savo pasiekimu. Labiausiai nudžiugino pergalė Portugalijoje, kuri man ir pačiai buvo netikėta, todėl brangiausia, ji atvėrė man kelią į jaunimo olimpinį festivalį Kinijoje.

– Kiekvienoje sporto šakoje sportininko sėkmė priklauso ne tik nuo jo pačio, bet ir nuo trenerio. Turėjote du trenerius: Ignalinoje – E. Rakitiną, dabar – A. Kalininą. Kokia nuomonė apie juos?

– Eugenijus Rakitinas labai geras treneris ir aš esu labai dėkinga jam už plaukimo pagrindus, už jo pastangas mane palydint į didįjį sportą. Labai šaunus ir Artūras Kalininas, kuris treniruotėse sukuria linksmą atmosferą. Jam dėkinga, kad išmokė kitų, iki tol man nepažįstamų, sporto šakų. Treneris A. Kalininas būna ir griežtas. Kai nevykdau jo nurodymų, neklausau, persistengiu treniruotėse.

– Pakalbėkim apie ateitį. Artimiausias Tau turnyras jau nuo ateinančio antradienio vėl bus Minske, kur vyks šio miesto čempionatas, o svarbiausios šio turnyro varžybos – rugpjūtį Kinijoje. Ko tikėtis iš šių startų?

– Kinijoje rugpjūčio 22–26 d. vyks jaunimo olimpinės žaidynės. Kelalapį į jas iškovojau dar pernai rudenį Portugalijoje. Tikiuosi patekti į dvidešimtuką, sieksiu ir prizinių vietų. Stipriausios šalys penkiakovėje – Kinija, Didžioji Britanija ir Rusija, tad varžytis bus nelengva, ypač su žaidynių šeimininkėmis kinėmis. Minsko čempionatas svarbus daugiau patirties kaupimo prasme, bet stengsiuosi ir laimėti. Jame dalyvaus tik baltarusiai ir lietuviai. Mus sieja tiesiog bendradarbiavimas tarp abiejų šalių penkiakovės federacijų.

– Tavo, kaip ir kiekvieno sportininko svajonė – patekti ir į suaugusiųjų Olimpines žaidynes, kurios 2016 m. vyks Brazilijoje, Rio de Žaneire?

– Pirmiausia dar turiu išmokti gerai joti, „patempti“ kitas rungtis, o tuomet gal ir viltis įsižiebs.

– Beje, esu kažkur skaitęs, kad akstinas rinktis penkiakovę buvo ir trauka jojimui. Patinka žirgai?

– Man labai patinka gyvūnai, jau nuo mažens žavėjausi jojimu, man ši sporto šaka labai graži ir vis svajojau ja užsiimti. Todėl ir ši aplinkybė turėjo įtakos, pasirenkant penkiakovę.

– Be mokslo, treniruočių ir varžybų laisvo laiko lieka, turbūt, nedaug. Vis dėlto, jei pavagiate kokią valandą kitą, kuo mėgstate užsiimti laisvalaikiu?

– Kai tik yra galimybė, būtinai susitinku su draugais. Dar mėgstu pasivaikščioti po miestą, po mišką, grynu oru pakvėpuoti, ypač atvažiavusi į Ignaliną. O atvykstu čia kiekvieną savaitgalį, jei tik nebūnu į varžybas išvykusi.

– Gyvendama Ignalinoje lankėte ir Muzikos mokyklą. Dabat muzika jau „palaidota“?

– Ko gero – taip. Kažkada svajojau tapti muzikante, bet likimas pasuko kitais keliais.

– Ar pasiilgstate Ignalinos. Būdama tolimuose kraštuose ar ilgiau neatvažiuodama į gimtąjį miestą?

– Labai pasiilgstu. Čia mano draugai, tėvai, niekas nepakeis Ignalinos. Tad kai tik turiu laiko, skubu namo. Draugai sveikina su pergalėmis, kartu džiaugiasi jomis.

– Ką palinkėtumėt draugams, ignaliniečiams?

– Linkiu visiems turėti savo tikslą, svajonę ir siekti, pasiekti juos.

– Sveikinu su jau pasiektomis pergalėmis ir linkiu visų Tavo svajonių išsipildymo. Sėkmės Kinijoje ir tegul išsipildo didžioji Tavo svajonė – dalyvauti Olimpinėse žaidynėse. Jei ne 2016 m. Brazilijoje, tai dar po ketverių metų – 2020-aisiais. Ačiū už pokalbį!

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje