Skip to content

Beieškant santarvės su savimi ir kitais

MI informacija

„Kiekvienas žmogus yra atskira sala ir jis gali nutiesti tiltus į kitas salas tik tuo atveju, jeigu nori būti pačiu savimi ir leidžia sau būti savimi“

Carl R. Rogers

Žmogaus gyvenimo sėkmė – tai pastato statymas trimis dimensijomis: materialine, santykių su kitais žmonėmis ir emocine. Kitaip sakant, turime siekti savo tikslų, išsaugodami gerus santykius bei reputaciją ir neaukodami geros savijautos. Tačiau, jei materialinis ir socialinis aspektas paklūsta tam tikrai logikai, tai emocinė sėkmingo gyvenimo dimensija atrodo sunkiai kontroliuojama.

Ne visada gyvenime pavyksta būti savimi, išlaikyti pusiausvyrą, juk gyvenimas kupinas emocinių išgyvenimų. Materialinė gerovė, karjera, kova dėl būvio konkurencijos dėsnių valdomoje rinkos visuomenėje į nuolatinį verpetą įsuka tiek vyrus, tiek moteris. Pasiklydę draugų, pažįstamų ir savo norų labirinte dažnai skaudžiai nusiviliame, kai mūsų lūkesčiai nepasiteisina ir iliuzijos išsisklaido. Būna, ateina diena, kai supranti, kad gyvenimas eina ne taip, kaip norėtum, kažkas vyksta ne taip, jautiesi gniuždomas Tau keliamų reikalavimų, neįvertintas net pačių artimiausių žmonių. Pasijunti vienišas, nors supranti ir matai, kad aplink yra žmonių. Nepasitiki savimi, jautiesi sukaustytas, priklausomas, silpnas, kamuojamas įkyrių minčių. O vieną dieną ima ir išslysta žemė iš po kojų, praradus artimą žmogų, darbą… Tada ilgai tenka gydytis sielos žaizdas.

Norėtųsi kažką keisti, bet nežinia, ką ir kaip. Prasmės praradimo, vidinės tuštumos jausmas kartkartėmis apima kiekvieną iš mūsų. Daugumai pažįstamas liūdesys, ateinantis vakarais, skausmingas suvokimas, kad dar vis neatradai savęs, nepasiekei viso to, ką vyleisi padaryti.

Ką tuomet darai? Kaip išeini iš krizės? O gal joje lieki? Jei tokiais momentais galėtum stebėti save iš šalies, turbūt ilgokai nematytum jokių pokyčių veide, nes esi užvaldytas silpnumo ir bejėgiškumo. Būti vienam su tokiais apmąstymais apie save ir gyvenimą tampa nelengva, kyla daugybė klausimų ir abejonių. Tuomet derėtų ieškoti žmogaus, profesionalo, kuris išmano, kaip delikačiai kalbėtis apie Tavo gyvenimą, kad rastum atsakymus į sau rūpimus klausimus, suprastum, kokiais keliais savo gyvenime vaikštai ir pats nuspręstum, kuriais keliais toliau nori eiti.

Psichologas stebuklų nedaro, bet padeda juos atrasti. Tai pagalbininkas žmogaus kelyje į savęs pažinimą, savo vidinių galių atradimą. Psichologas – žmogus, kuris priima kiekvieną atėjusį tokį, koks jis yra. Neskirsto žmonių į jokius lygius, nekritikuoja, neteisia ir nevertina. Kiekvienas žmogus yra vienodai vertingas ir svarbus.

Tad jei atsidūrei aklavietėje, jei Tave vargina nemalonūs jausmai (pyktis, liūdesys, tuštuma, kaltė, gėda), vidinė sumaištis, rūpesčiai, sunkumai, konfliktai su aplinkiniais, jei nori ką nors savyje keisti ir tobulėti (išmokti valdyti emocijas, pažinti save, labiau pasitikėti savimi, sėkmingiau bendrauti ir kt.), kreipkis į profesionalą, kuris padės susivokti kas vyksta ir ras tinkamiausią išeitį. Tada ir kelias į santarvę su savimi ir kitais bus daug tiesesnis. Juk tik stiprus ir drąsus žmogus nebėga nuo savo problemų, o jas efektyviai sprendžia.

Savo klausimus galite siųsti šios rubrikos psichologei elektroniniu paštu psichologas55@gmail.com. Dėl privačios psichologinės konsultacijos galite registruotis telefonu 8~605 06908 (konfidencialumas garantuojamas).

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje