Skip to content

Gaisras Vidiškėse „pakvipo“ nesąžiningumu ir aplaidumu

Kai į tavo namus užsuka nelaimė, regis, aptemsta protas ir nebežinai, nei kur eini, nei ką darai. Nors į namus užsukus nelauktam ir neprašytam gaisrui, dažniausiai nebeturi net ir kur eiti, nebeturi ir ką daryti. Bent jau kurį laiką. Jei šalia yra tvirti ir stiprūs artimieji, draugai ar kaimynai, jie tave veda pirmyn, už tave priima sprendimus ir pramina takelį iki naujo tavo gyvenimo kelio. Bent jau pirmomis dienomis po nelaimės… Praėjusį šeštadienį gaisras kilo vidiškietės Onos MISIŪNIENĖS bei kartu gyvenančios dukros Ilonos ir dviejų jos vaikų namuose. Šeima liko be namų ir visą gyvenimą kauptų svarbių ir elementarių buities daiktų, drabužių, baldų. Nukentėjo pagalbą teikęs kaimynas. Negana to, didžiulė nelaimė praplėšė ir aktualios bei itin aštrios šalyje problemos uždangą.

Avarinė tarnyba – blefas

Šia tema rašau drąsiai ir užtikrintai, kadangi pati prieš 4-erius metus išgyvenau gaisrą, kurio pasekmes jaučiu ir šiandien. Ir nežinia dar kiek jausiu, nes nėra paprasta akimirksniu sunaikintą kelių dešimtmečių turtą „atkurti“ per kažkokį trumpą laiką. Tiesa, jei baldus, drabužius, buitinę įrangą po truputį susipirksi, tai didžiulės turėtos bibliotekos ir fotografijų archyvo jau nebeatkursi niekada. Jei po gaisro žmogus tau tiesia ranką, siūlo pagalbą, nereikia didžiuotis ir svarstyti, laukti kažko – nepaimsi dabar, po savaitės tos pagalbos niekas tau nebesiūlys ir vargu, ar beprisiprašysi, nes geradarių emocijos išblės, viskas užsimirš, atsiras naujų įvykių, aktualijų, o tu su savo nelaime liksi vienas pats. Ir niekam nerūpės, kad tu dar ilgai negalėsi pilnaverčiai įsilieti į gyvenimą.

Šeštadienio pavakarę, apie 17.30 val., ponia O. Misiūnienė su šeima virė cepelinus. Pasibaigus dujoms, jos dukra Ilona paprašė kaimyną Martyną pakeisti dujų balioną, kurį ji buvo pirkusi kovo 10 d. Ignalinos-Švenčionių dujų ūkio degalinėje pakeliui į Dūkštą, Geležinkelio g. Pakeitus dujas moterys pastebėjo, kad kažkas negerai su ventiliu, nes jis tik vos vos sukasi pirmyn atgal ir nėra sandarus, nes, užsukus iki galo, dujos vis tiek praeina, viryklė dega. 17.43 val. sunerimusi Ilona Misiūnaitė paskambino į degalinę, kurioje pirko balioną. Beje, jei avarinei dujų tarnybai skambinsite trumpuoju numeriu 04, pateksite į tą pačią degalinę. Budintis darbuotojas paklausė, kur keistas balionas ir, įsitikinęs, kad keistas pas juos, pasiūlė atsivežti balioną, pažadėjo pakeisiąs nauju. Ilona tuoj pat pasišaukė pro šalį ėjusį kaimyną Rimą Švilpą, kad šis atjungtų dujas ir padėtų įkelti balioną. Moteris tik spėjo arčiau namo durų privaryti automobilį, kai išgirdo mamos šauksmą, pamatė ją lekiančią pro duris, iš paskos veidą kažkuo apsigaubusį kaimyną… „Viskas vyko tokiu greičiu, kad nespėjau susivokti. Pastebėjus geltonas liepsnas virtuvėje pro langą, puoliau į vidų, mama šoko tempti mane atgal. Dar ir dabar ausyse skamba klyksmas, šauksmas, gal ir pati rėkiau. Kaimynai jau buvo spėję iškviesti ugniagesius. Netrukus jie ir pasirodė. Toliau viskas vyko kaip baisiame kine“, – kraupaus šeštadienio įvykius prisimena Ilona.

Susivijo kamuolys problemų

Gaisrą apžiūrėję ugniagesių ekspertai nustatė, kad kalti patys šeimininkai, nes jie keitė dujų balioną, kai namuose kūrenosi krosnis. Jie privalėjo laukti, kol krosnis visiškai užges ir tik tada keisti dujų balioną. Bent jau, pasak Ilonos, taip teigė ugniagesiai, atvykę apžiūrėti vietos ir nustatyti gaisro priežastį. Netrukus į namus sugrįžo vyresnėlė ponios Onos dukra Ingrida, kuri, matyt, geriau tvardydama emocijas, sugebėjo išlaikyti labai aiškų mąstymą, be to, moteris, vykdydama įvairius tarptautinius projektus inžinierinėje srityje, yra ne kartą susidūrusi su įvairiomis biurokratinėmis „plonybėmis“, už kurių slepiasi įdomių, plika akimi nepastebimų, bet gyvybiškai svarbių ir kažkam labai brangiai kainuojančių detalių. Ji akimirksniu sumojo, kas čia atsitiko ir pradėjo aiškintis KODĖL. Tai nėra tik gaisras dėl neatsargumo, kaip kažkas dėl kažkieno šventos ramybės „nustatė“. Čia išsirutuliojo didžiulis kamuolys problemų, kurių gijos veda į įvairias institucijas. Be to, jau pirmadienį poniai Ingridai „užjudinus“ šį reikalą, į įvykio vietą sugrįžo ugniagesių ekspertai prie dujų baliono, prie kurio iš pradžių net nebuvo priėję (su tais ekspertais tikrai keista: mano namuose kilus gaisrui taip pat nustatytas netinkamas krosnies eksploatavimas, nors gaisro židinys – palubėje, šalia elektros paskirstymo dėžutės tarp virtuvės ir kambario, maždaug už 2,5 m nuo kieto kuro katilo ir kamino – autor. past).

Dujininkai padarė ne vieną pažeidimą

„Mane tiesiog šokiravo toks žmonių neatsakingumas. Mano sesuo dėl nekokybiško baliono kreipėsi 17.43 val., o pagalbos telefonu ugniagesiai iškvietimą gavo jau 17.55 val. Aš kalbėjausi su Mindaugu Lužiu, Techninių dujų pramonės asociacijos prezidentu. Nekalbant apie kitas detales, jau aišku viena, kad dujininkai, šiuo atveju degalinės darbuotojas, kuris liepė atvežti pakeisti balioną, padarė grubų pažeidimą. Ir net ne vieną. Pirmiausia, parduodami klientui dujų balioną, jie privalo priminti ir pateikti prijungimo ir eksploatavimo taisykles ir ką daryti, pajutus dujų kvapą ar pastebėjus gedimą. Antra – paskambinus dėl sugedusio baliono, dujininkas privalėjo paaiškinti, ką daryti tokiu atveju, o jokiu būdu neleisti patiems vežti tą balioną. Tiesą pasakius, tai vežti automobilyje dujas juk draudžia Kelių eismo taisyklės. Taigi, dujininkas privalėjo pasakyti, kad reikia kuo skubiau atpjauti dujų žarnelę, užlenkti ir visą balioną išnešti į lauką bei laukti, kol atvyks avarinės pagalbos tarnyba, kuri tai turi padaryti per 2 valandas. Žinoma, šituos dalykus aš iš pono M. Lužio sužinojau tik po įvykio. Juk apie tai niekur niekas nieko neskelbia“, – svarstė ponia Ingrida.

Kaip klostysis įvykiai šioje istorijoje, informuosime vėliau. Dabar moterys glaudžiasi kaimyno namuose ir laukia geradarių iš „Bėdų turgaus“, atvyksiančių jau pirmadienį, bei pildo šūsnis įvairių dokumentų, nes ruošiasi ilgam ir, žinoma, varginančiam teismų maratonui.

Apie dujas ir su jomis susijusias problemas taip pat dar rašysime.

Įdomu ir tai, kad ugniagesių ekspertai labai jau greitai ir „į vienus vartus muša“, nustatinėdami gaisrų priežastis. Turime jau ne vieną ir net ne du atvejus, kada labai abejotinai atrodo tos priežastys. Ar čia kompetencijos stoka, o gal keisti „susitarimai“ tarp žinybų lemia gaisrų priežastis, ypač kai reikalas susijęs su dujų balionais.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje