Skip to content

Dietkauščiznoje – saugios kaimynystės grupė

MI informacija

Kovo 27 d. Dietkauščiznoje įkurta saugios kaimynystės grupė. Kaimo bibliotekoje rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Prevencijos poskyrio vyresnioji specialistė Jūratė Pernavienė ir specialistė Erika Luneckienė susitiko su aktyviais kaimo bendruomenės nariais, kuriuos į susitikimą sukvietė Dietkauščiznos kaimo seniūnaitė Dalia Kulakauskienė. Susitikimo tikslas – supažindinti su saugios kaimynystės idėja, informuoti apie tykančius pavojus, išgirsti gyventojų pastabas ir lūkesčius.

Bendruomenės nariai buvo supažindinti nusikaltimų ir kitų teisės pažeidimų prevencijos klausimais, buvo aiškinamasi bendruomenės narių problemos viešosios tvarkos užtikrinimo srityje, primintos saugaus elgesio kelyje, švaros ir gyvūnų laikymo taisyklės bei išaiškinta, kas yra saugios kaimynystės grupė, kokia šios prevencinės priemonės teikiama nauda ir kodėl gyventojams yra verta burtis į saugios kaimynystės grupes.

Gyventojai, išgirdę atsakomybę už gyvūnų laikymo taisyklių pažeidimus, pareigūnėms iškart iškėlė jų bendruomenei aktualius klausimus, pvz., ką daryti, jeigu į kaimą atklysta keturkojis prašalaitis, o patiems gyventojams lieka apsišarvuoti drąsa ir jį prižiūrėti. Pareigūnės pastebėjo, kad jas, atvykusias į susitikimą, prie bibliotekos pasitiko palaidas keturkojis, nors ir iš šalies atrodantis draugiškas bei linkęs bendrauti, tačiau palaidų keturkojų, taip laisvai vaikštančių, neturėtų būti. Žmonės dėl klaidžiojančių gyvūnų į policiją nėra linkę kreiptis tol, kol nepažeidžiami jų asmeniniai interesai ir sunerimsta tik tada, kai trukdo lojimas, keturkojis išgąsdina, sutrikdo sveikatą ar suniokoja turtą. Bendraujant su gyventojais paaiškėjo, kad būtent minėtas pasitikęs keturkojis prieš keletą mėnesių atklydo į kaimą ir neturi šeimininkų, tačiau žmonės jį pašeria. Galbūt kažkas jo pasigedo?

Bendraudamos su gyventojais pareigūnės priminė ir apie asmens duomenis, kurie turi būti kiekvieno asmeninė paslaptis, o kad apgautų žmones, sukčiai imasi vis naujų gudravimo būdų, todėl pareigūnės pateikė situacijas, su kuriomis dažniausiai susiduria ir nukenčia gyventojai bei informavo, kaip galima apsisaugoti nuo vis tobulėjančių sukčių.

Susirinkusiems buvo patarta rūpintis savo turto saugumu ir ypač saugoti asmens dokumentus, nes vyresnio amžiaus žmonės dažnai neįvertina, kokios svarbios yra elektroninės bankininkystės slaptažodžių kortelės ar asmens tapatybės dokumentai. Pasitaiko atvejų, kai gyventojai leidžia naudotis jomis kitiems asmenims.

Gyventojai ypatingai džiaugėsi pareigūnių apsilankymu ir dėkojo už išsamią informaciją, tačiau svarbiausia – Dietkauščiznoje įkurta dar viena saugios kaimynystės grupė. Susibūrę kaimynai gali didžiuotis, jog juos vienija ne tik geri darbai, bet ir bendras tikslas – kovoti su nusikaltimais ir teisės pažeidimais, saugant vienas kito turtą, nes policija negali būti visur, o kaimynas yra netoliese ir dažnai nemažai pastebi ir žino, kas vyksta gyvenamojoje aplinkoje.

Dėl saugios kaimynystės įkūrimo galite kreiptis į Jūsų seniūniją aptarnaujantį apylinkės inspektorių arba vyresniąją specialistę Jūratę Pernavienė, tel.:(8~386) 50439, mob. tel. 8~682 17550, el. p. jurate.pernaviene@policija.lt.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje