Skip to content

Kazitiškio bendruomenė turi savo namus

Penktadienį Kazitiškyje prie šalia miestelio bažnyčios esančio gražaus pastato vietos gyventojai būriavosi jau iš anksto. Visiems buvo nekantru pamatyti naujuosius bendruomenės namus. Ilgai vykdytas projektas baigtas, laukė namų iškilmingas atidarymas.

Dainuojant vietos saviveiklininkams, simbolinę juostelę perkirpo rajono meras Bronis Ropė, Kazitiškio seniūnas Drąsutis Jelinskas ir statybos darbus atlikusios UAB „Rokanta ir ko“ direktorius Vytautas Mikulėnas. Pastatą pašventino ir Dievo palaimos čia besilankantiems žmonėms linkėjo Ignalinos parapijos vikaras Viktoras Kudriašovas. Prieš laiminant ir šventinant pastatą kunigas sakė: „Gražu, kad nepamiršot ir Dievo. Jeigu Viešpats nestato namų ir mūsų gyvenimo, tai ir statybininkai veltui vargsta. Jeigu statom su Dievo pagalba, namai ilgai tarnaus bendruomenei. Kartu noriu priminti, kad tai mūsų tik laikinieji namai, tikrieji laukia Amžinybėje“. Statybininkų vadovas V. Mikulėnas seniūnui D. Jelinskui perdavė simbolinį raktą ir tik tuomet visi pakviesti užeiti į vidų.

Visus pasveikinęs su įkurtuvėmis, seniūnas sakė: „Šio pastato istorija ilga. Buvo čia klebonija, mokyklos bendrabutis, gyveno mokytojai, buvo biblioteka, po to ilgai jis stovėjo nenaudojamas. Gyvenimas nestovi vietoje, atsirado būtinybė įrengti bendruomenės namus, kur būtų galima susieiti ir linksmom, ir liūdnom progom. Šią mintį ilgai brandinom, o pradžia buvo 2010 m. Tuomet susitikime su gyventojais meras pažadėjo pastatui naują stogą, o visa kita turėjo susiremontuoti bendruomenė. Stogą padarėm, bet pamatėm, kad pastatui sutvarkyti lėšų reikia daug. Parengėm projektą pagal LEADER programą. Žmonės vis skubino – kada, kada gi tie namai bus? Viskas užtruko ilgai, bet rezultatą šiandien jau turim“.

Gavę tokias gražias patalpas, bendruomenės nariai suskubo rūpintis jų apstatymu, pirmiausia prigamino stalų ir suolų. Šventės dieną visi ant jų ir susėdo. Į įkurtuves atvykęs rajono meras Bronis Ropė taip pat buvo patenkintas atliktais darbais. „Džiaugiuosi, matydamas šį pastatą, kuris renovuotas puikiai. O ką turim, tą gerbkim, dėkokim, atsiminkim ir saugokim. Šie namai atsirado bendruomenės iniciatyva. Prispaudėt valdžią ir padarėm. Darbai užsitęsė dėl daugelio priežasčių, bet buvo ir tokia. Pagal registrą pastatas priklauso Vilniaus vyskupijai. Kol negavom raštiško vyskupo sutikimo, kad vyskupija neturės jokių pretenzijų dėl pastato naudojimo, nieko negalėjom daryti. Namai įrengti su Europos Sąjungos pagalba. Iš viso ES pinigais Kazitiškyje padaryti ar baigiami jau 7 objektai“, – sakė meras.

Jis kvietė Kazitiškio bendruomenę nesustoti, rašyti projektus ir plėsti veiklas bei amatus. Patalpų tam yra – mokyklos pastatas. 2014–2020 m. LEADER programoje pinigų bus (laukiama, kad rajonui bus skirta apie 5 mln. Lt), yra ir kitų programų. „Valdžia visko nepadarys, būkite aktyvūs ir jūs“, – priminė meras. Iš viso Kazitiškio bendruomenės namų renovacija kainavo apie 200 tūkst. litų.

Už sėkmingai įgyvendintą projektą padėkos įteiktos seniūnui bei statybos darbus atlikusios UAB „Rokanta ir ko“ vadovui. Naujiems bendruomenėms namams papuošti dovanotas paveikslas.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje