Skip to content

Vyko „Žaibo kumščio“ pratybos

MI informacija

Balandžio 14–16 d. rajono teritorijoje vyko Asociacijos „Žaibo kumštis“ (ŽK) pirmosios kuopos lauko taktinės pratybos „Tvirtas kumštis II“. Jos vyksta jau antrą kartą iš eilės ir yra skirtos Žaibo kariams atlikti praktiką ir įvertinti gebėjimą atlikti gynybos veiksmus. Per šias pratybas daug dėmesio buvo skirta operacijos įsakymo analizei bei logistinėms užduotims. Žaibo kariai veikė pagal ŽK štabo operacinį įsakymą gynybai“, – sakė ŽK štabo vadas žaibo kapitonas J. Rusteika.

Balandžio 14 d., 6 val. ryto, Žaibo kariai rinkosi KASP Didžiosios Kovos apygardos 8-osios rinktinės 807 pėstininkų kuopos kuopavietėje. Pratybas pradėjo rikiuote aikštelėje, pratybų dalyvius pasveikino asociacijos pirmininkė.

Po rikiuotės pratybų dalyviai žygiavo į Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Oro erdvės stebėjimo ir kontrolės valdybos 4-ąjį radiolokacinį postą. Jame pasitiko posto vadas vyr. leitenantas Aivaras Klimas. Poste žaibiečiai susipažino su ten esančia ginkluote – radiolokatoriais, ardė ir surinko lengvąjį kulkosvaidį FN MAG, automatinius šautuvus AK-4 ir AK-47, pistoletą ČZ-75. Smagiai pasivažinėjo kariniu sunkvežimiu. Viską vainikavo iškilminga pasižadėjimo ceremonija, kurioje pasižadėjo 3-ioji PANK laida (PANK – Privalomasis asociacijos nario kursas). Naujų narių pasižadėjimus priėmė posto vadas vyr. leitenantas A. Klimas.

Po pasižadėjimo ceremonijos posto vadas sakė: „ Sveikinu naujus „Žaibo kumščio“ narius. Jums šiandien iškilminga diena, didelė šventė. Tai, ką Jūs dabar padarėte, ir šis pasižadėjimas tekstu beveik nieko nesiskiria nuo tikros kario priesaikos. Manau, kad Jūs jau vienu žingsniu ant Lietuvos kario slenksčio. Labai smagu, kad yra tokio patriotiškai nusiteikusio jaunimo, besidominčio karyba, karine technika, mėgstančio drausmę. Tikrai neabejoju, kad reikalui atėjus, tokių jaunuolių, kaip Jūs, atsiras daugiau ir visi eis ginti Lietuvos laisvę“. Vyr. leitenantas savo parašu patvirtino pasižadėjimus.

Pirmos dienos pabaigoje susitelkimo rajone buvo įkurta vadavietė ir ruošiamasi nakčiai. Naktį buvo inscenizuotas aliarmas. Greičiausiai ir vikriausiai atlikusi aliarmo metu reikiamas užduotis buvo šią dieną pasižadėjimą atidavusi žaibo eilinė  Samanta Borovikaitė.

Antrąją dieną vykdytos gynybos operacijos, įrengtos šaulio ugnies pozicijos gulint, mokytasi suteikti pirmąją medicininę pagalbą. Dienos pabaigoje žaistas dažasvydis. Pratybų pratęsimas vyks gegužės pabaigoje – birželio pradžioje.

„Pratybos reikalingos ir naudingos ne tik treniruojantis karybai, bet ir gyvenime. Jaunimas išmoksta dirbti komandoje ir mažiau baiminasi iššūkių – ir fizinių, ir moralinių. Mokomės pasitikėti ir gerbti vyresnius“, – sakė pratybų dalyviai.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje