Skip to content

Penkiems namams – vieneri pastoliai

Daugiabučių renovacija įsibėgėja ne tik Ignalinoje, bet ir kituose rajono miesteliuose. Štai apie 900 gyventojų turinčiose Vidiškėse dabar renovuojami penki daugiabučiai. Darbai pradėti vasario pabaigoje – kovo pradžioje. Pasak renovuojamų namų gyventojų, neduok Dieve tokios renovacijos. Po jos, ko gero, reikės savo nervus renovuoti. Tad, kas atsitiko?

Jau ryte linguoja kaip nendrės…

Vieno iš renovuojamų namų adresas – Sodų g. 13. Penktadienį, kai ten lankiausi, prie namo – nė gyvos dvasios. Pasak jo gyventojų, jau bemaž mėnuo, kai ten niekas nedirba. Esą darbininkai paaiškinę, kad renovuojami penki namai, o pastolių dirbanti įmonė turi tik vienam namui. Situaciją, kaip ją mato ten gyvenantys žmonės, paaiškino 13-ojo namo gyventojas Kęstutis Žemaitis. Kalbėjo visų namo gyventojų vardu.

„Mūsų namą renovuoja konkursą laimėjusi Kauno UAB „Costum“. Kadangi esame kaimas, tai, mūsų požiūriu, kauniečiai ir žiūri į mus kaip į kaimiečius. Mes matome ir lyginame renovacijos darbus Ignalinoje ir Vidiškėse. Mieste apie renovuojamus namus maksimali tvarka: aptvarai, į polietileno apsiaustus įvilkti namai, biotualetai ir pan. Pažiūrėkit, ar ką nors panašaus matote Vidiškėse, bent jau prie mūsų namo? O kokie žmonės dirba? Kai neva darbai prasidėjo, bemaž tris savaites iš kažkur atvežta brigada tiesiog girtuokliavo. Aštuntą atsidaro parduotuvė, devintą bemaž visi nendrėmis siūbuoja. Apie darbų saugą jau nekalbu. Pradžioje visai darbo brigadai vienas šalmas tebuvo. Apsiskundus Butų ūkiui, šalmų atsirado daugiau, bet darbininkai blaivesni netapo. Jau anekdotu sklando atvejis, kai atvykus darbo priežiūros pareigūnams vieną darbininką pastatė, atrėmė į kastuvą ir liepė tvirtai jo laikytis, nejudėti, kol prievaizdai išvažiuos. Šaunuolis, išstovėjo, išlaukė. Bet kai patikrinimo įtampa atslūgo, žnektelėjo žmogus su visu kastuvu ant žemės kryžiumi. Kai atvežtinius girtuoklėlius išvaikė, surinko vietinius, dar „geresnius“. Tik stogui renovuoti rimtus statybininkus pasamdė ir stogą tikrai gerai padarė.

Rugsėjį ar spalį darbai turi būti užbaigti, o mes tuo labai abejojame. Nesaugomos, bet kaip sumestos statybinės medžiagos vagiamos (tai yra užregistruota ir policijoje), nors joms sandėliuoti siūlėme ir savo tvartus bei sandėlius. Nedirbant, atsirado ir dar viena delikati problema – kregždės sulipdė lizdus ir ėmė perėti. Kol dar neperėjo, sakėme, kad nuluptų lizdus. Nieko nedarė, nes neva… kopėčių neturėjo. Ardyti lizdus su jaunikliais draudžiama ir jei tai bus daroma, mes kviesime aplinkosaugininkus“, – visas susikaupusias renovacines nuoskaudas liejo K. Žemaitis.

Darbų vadovas ramus kaip belgas

Visiems UAB „Costum“ renovacijos darbams Vidiškėse vadovauja Saulius (taip jį pristatė gyventojai). Išsiaiškinau, kad tai darbų vadovas Saulius Baltrušaitis. Su juo pokalbis išėjo ganėtinai pikantiškas. Ponas Saulius sutiko bemaž su visais gyventojų priekaištais, tik kiekvienam turėjo originalų savo paaiškinimą.„Jūs ne ten žiūrėjote, ne ten lankėtės. Dabar dirbam prie Sodų g. 1-ojo namo. Ten yra viskas, ko nėra prie 13-ojo. Netiesa, kad pastolius turim tik vienam namui. Turim dviems namams, greitai turėsim dar dviems. Dėl girtuokliavimo išties du trečdalius darbininkų teko atleisti, dabar dirba 22 nauji žmonės, kuriems didesnių priekaištų neturiu. Nėra tualetų? O kam jie – visi čia pat gyvena ir į tualetą vaikšto namuose. Ten komfortas, popieriaus yra… Kregždės peri? Nematau problemos, palauksim, kol išperės ir tada dirbsim. Apskritai kalbant, nemanėme, kad čia bus problemų su darbininkais. O jų čia, pasirodo, trūksta“, – sakė darbų vadovas.

Situacija taisoma

Už namų renovaciją rajone atsakingas Butų ūkis. Jo direktorius Antanas Gylys, išgirdęs, kuo skundžiasi renovuojami vidiškiečiai, kiek suirzo ir patarė mažiau klausyti eilinių darbininkų ar gyventojų. Bet patvirtino, kad jis taip pat nepatenkintas UAB „Costum“ darbu, tačiau rangovų nepasirinksi, juos parenka CPO (Centrinė pirkimų organizacija). Tačiau, pasak A. Gylio, situacija kontroliuojama ir taisoma.

„Ketvirtadienį buvo atvykęs UAB „Costum“ vadovas. Šį ketvirtadienį jis vėl atvyks ir pateiks patikslintus darbų grafikus, atveš dvi naujas darbininkų brigadas, daugiau pastolių. Mes turime jiems stiprų poveikio svertą. Jei jie nevykdys savo įsipareigojimų, mes galime kreiptis į CPO, kad juos išbrauktų iš potencialių rangovų sąrašo. Jei taip atsitiktų, jie daugiau negalėtų dalyvauti darbų pirkimuose ir laimėti užsakymų darbams. To jie bijo, todėl stengsis, kad taip neatsitiktų. Pati įmonė lyg ir solidi. Ji statė Mikalavo anglių gamyklą, renovavo namus Kaune, Rokiškyje ir Druskininkuose. Manau, kad ir Vidiškėse su renovacija viskas bus gerai“, – teigė A. Gylys.

Bandžiau susisiekti ir su UAB „Costum“ vadovu Arvaldu Brazu, tačiau turimais telefonais prisiskambinti nepavyko. Niekas neatsakė.

Dirstelėjau į šios bendrovės dosjė internete. Įmonės metinė apyvarta iki 5 mln. Lt, dirba 107 darbuotojai. Surinkus Google įmonės pavadinimą, viename puslapyje yra atsiliepimų apie „Costum“. Neigiamų ir teigiamų daugmaž po lygiai. Beje, ir vidiškiečiai gali ten parašyti savo „linkėjimus“ šiai bendrovei.

Rangovus parenka Vilnius

Trumpas komentaras A. Gylio žodžiams, kad darbų rangovo nepasirinksi, jį renka CPO. Tai tiesa, tokie įstatymai. Renovacijos (kiekvieno namo) konkursus privalu skelbti tik per CPO, laimi tie, kas pasiūlo mažiausią kainą. Ir neretai būna, kad konkursą laimi įmonė, nieko bendra iki tol su statybomis neturėjusi. Tuomet darbuotojų ir darbo priemonių ieško vietoje, o randa, kaip Vidiškėse, vien tokius, kurie ne tik iš visų darbų dėl plačios gerklės išvaryti, bet ir iš Darbo biržos išguiti. Taip ir gyvename…
Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje