Skip to content

Ignalinos aerodromas – vienintelis Lietuvoje, gavęs raketodromo statusą

MI informacija

Gegužės 21 d. Vilniaus universitetas pirmą kartą pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Ignalinos aerodromu. Šalys susitarė kartu vykdyti kosmoso technologijų, mokslinių tyrimų ir edukacinius projektus, keistis moksline, technine, specifine informacija. Ignalinos aerodromas – vienintelis Lietuvoje, gavęs raketodromo statusą, čia raketos gali kilti į 22 km aukštį 20 km spindulio erdvėje.

Sutartį pasirašė Vilniaus universiteto l. e. rektoriaus pareigas prof. habl. dr. Jūras Banys ir UAB „Pakilimo takas“ direktorius Žilvinas Varanka. Sutarties pasirašymo ceremonijoje dalyvavo LR Susisiekimo ministerijos Kelių transporto ir civilinės aviacijos politikos departamento civilinės aviacijos skyriaus vedėjas Vilius Veitas, Ignalinos aerodromo įkūrėjas Rimvydas Maciulevičius, Ignalinos vicemeras Henrikas Šiaudinis, VU mokslo reikalų prorektorius prof. habil. dr. Eugenijus Butkus, strateginių reikalų prorektorius doc. dr. Juozas Galginaitis, VU matematikos ir informatikos fakulteto prodekanas dr. Linas Bukauskas, palydovo „LituanicaSAT-1“ kūrėjas Laurynas Mačiulis. Ignalinos aerodrome raketos, mokomieji palydovai „CanSat“ ir bepiločiai aparatai skraidė 2013 m. surengtame konkurse bei varžybose.

„Ignalinos aerodromas kosminėms programoms plėtoti buvo pasirinktas todėl, kad tai geriausia vieta, nes ji nepatenka į orlaivių skraidymo zonas, o tai viena svarbiausių sąlygų. Reikšminga tai, kad nuo šiol Ignalinos vardas minimas ir mokslo pasaulyje. Vilniaus universiteto Senatas išvažiuojamuosius posėdžius rengia Lietuvos regionuose, kitais metais toks posėdis planuojamas ir Ignalinoje. Taigi rajonas bus žinomas ne tik kaip turizmo kraštas, bet kaip ir kosminių technologijų bandymų vieta“, – sakė rajono vicemeras H. Šiaudinis.

„Manau, jog lietuvius įkvepia dangus ir istorija, nesame atsilikę nei kosmoso, nei aviacijos technologijų srityse. Svarbiausia, kad kurtų jaunimas, jie jau dabar kuria ateitį“, – sakė Ignalinos aerodromo įkūrėjas R. Maciulevičius.

Pirmasis palydovo kadras iš kosmoso

Ta diena Vilniaus universitetui buvo… kosminė. Lietuvos Respublikos Prezidentė pasveikino pirmąją lietuvių pirmojo palydovo fotografiją. Universitetas planuoja įgyvendinti ir daugiau kosmoso technologijų projektų. Šalies vadovė ir pirmojo lietuviško palydovo „LituanicaSAT-1“ kūrėjai Laurynas Mačiulis ir Vytenis Buzas Vilniaus universiteto (VU) Baltojoje salėje visuomenei pristatė pirmąją nuotrauką iš kosmoso, kurią balandžio 8 d., 23 val. 46 min. 34 sek., į Žemę atsiuntė palydovas.  Kadre „sutilpo“ Saulė, Žemė ir palydovo 3 antenos.

„Džiaugiuosi, kad Lietuva, nors ir simboliškai, jau gali vadintis kosmine valstybe. Svarbiausia yra svajoti ir siekti žvaigždžių. Mes viską galime, kai norime ir išdrįstame“, – sakė Prezidentė, šio projekto globėja. Jos balsu palydovas kovo 22 d. prabilo pasauliui: „Linkėjimai visiems lietuviams visame pasaulyje.“

Palydovas „LituanicaSAT-1“ vis dar skrieja elipsine orbita, kurios aukštis kinta nuo 348 iki 367 km, baterijos temperatūra svyruoja nuo 0 iki +13 ͦ C. Prognozuojama, kad palydovas dar „gyvens“ iki liepos mėnesio.

VU bendradarbiaujant su VšĮ „Inovatyvūs inžineriniai projektai“, palydovą kūrė daugiau nei 30 žmonių komanda – mokslininkai, inžinieriai, fizikai, programuotojai. „LituanicaSAT-1“ atliko pirmuosius lietuviškus kosmoso tyrimus ir išbandė lietuvių sukurtas technologijas.

Nuotraukos žurnalo „Aviacijos pasaulis“, VU ir renginio organizatorių

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje