Skip to content

Rekordinis skaičius abiturientų pasirinko geografijos egzaminą

Įpusėjo brandos egzaminų sesija. Vakar abiturientai jau laikė privalomąjį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą Šiemet, kaip ir ankstesniais metais, privalomas egzaminas – lietuvių kalbos ir literatūros. Jo tipą – mokyklinį ar valstybinį – renkasi pats mokinys.

Norint gauti brandos atestatą, abiturientams reikės išlaikyti privalomą lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą bei dar vieną pasirenkamą. Šių metų sesijoje leidžiama laikyti net septynis, o ne maksimaliai šešis, kaip buvo anksčiau, brandos egzaminus. Švietimo kultūros ir sporto skyriaus duomenimis, mūsų rajono mokyklose prašymus laikyti brandos egzaminus pateikė 172 kandidatai (be eksternų). Tai 15 kandidatų daugiau, negu praėjusiais metais (apie 8,7 proc.).

Abiturientų pasirinkimas

Pasak Šveitimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotojos Rimantos Vilčinskienės, pagal 2013-ųjų metų gruodžio 5 d. švietimo ir mokslo ministro įsakymu Nr. V-1195 patvirtintą Brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašą, brandos atestatui gauti mokiniai ir buvę mokiniai privalo išlaikyti du brandos egzaminus: vienas iš jų privalomas valstybinis ar mokyklinis lietuvių kalbos ir literatūros, antrą egzaminą mokinys ar buvęs mokinys turėjo galimybę laisvai pasirinkti iš valstybinių matematikos, istorijos, biologijos, geografijos, chemijos, fizikos, informacinių technologijų, užsienio kalbų (anglų, prancūzų, rusų, vokiečių,) arba mokyklinių menų, muzikologijos ir technologijų egzaminų. Iš viso kandidatai galėjo rinktis laikyti ne daugiau kaip šešis egzaminus, o iš viso laikyti ne daugiau kaip septynis. „Be privalomojo lietuvių kalbos ir literatūros egzamino, šiais metais populiariausi yra valstybinis istorijos, kurį rinkosi 102 kandidatai be eksternų (2013 m. – 83 kandidatai), valstybinis matematikos brandos egzaminas – 95 kandidatai be eksternų (2013 m. – 78 kandidatai), valstybinis biologijos – 92 kandidatai (2013 m. – 81 kandidatas), valstybinis užsienio kalbos (anglų), kurį rinkosi 66 kandidatai (2013 m. – 48 kandidatai). Stebimas vienas didžiausių kandidatų geografijos valstybinio brandos egzamino rinkimosi pokyčių – šiemet jį rinkosi beveik 3 kartus daugiau moksleivių. Pasirinkimų skaičiaus didėjimas stebimas ir kitų mokomųjų dalykų egzaminų – anglų kalbos, matematikos, biologijos, istorijos“, – informavo R. Vilčinskienė.

Privalomas – lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas

Tiek valstybiniame, tiek mokykliniame lietuvių kalbos brandos egzamine kandidatai turės atlikti vieną užduotį – parašyti rašinį. Brandos egzaminui bus pateiktos dvi samprotavimo rašinio ir dvi literatūrinio rašinio temos. Taip pat abiejų tipų egzaminuose prie kiekvienos temos bus pateikti trys privalomi lietuvių literatūros autoriai: valstybiniame brandos egzamine – iš Bendrosios programos išplėstinio kurso, mokykliniame – iš Bendrosios programos bendrojo kurso. Per valstybinį ir mokyklinį brandos egzaminą mokiniams leidžiama naudotis norminamaisiais lietuvių kalbos žodynais ir dvikalbiais žodynais. Kad išlaikytų valstybinį brandos egzaminą, jį laikantysis turi surinkti ne mažiau kaip 30 proc. galimų surinkti taškų.

Nusirašinėjimas – netoleruojamas

Į egzaminų vykdymo centrus užduotys patenka prieš pat egzaminą specialiai plombuotose krepšiuose, vienkartiniuose vokuose − jų antrą kartą neįmanoma uždaryti. Vokai atidaromi kandidatų akivaizdoje.
Pasakinėjantys, besistengiantys gauti neleistinos pagalbos, besinaudojantys draudžiamomis priemonėmis, nevykdantys egzamino vykdytojo nurodymų ar kitaip tvarką pažeidžiantys kandidatai šalinami iš brandos egzamino. Pašalinto kandidato darbo paskutiniame puslapyje vyresnysis vykdytojas įrašo „Siūloma darbo nevertinti“.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje