Skip to content

Kam ANP lankytojo bilieto pirkti nereikės?

Nuo birželio 10 d. po Aukštaitijos nacionalinį parką (ANP) ir Labanoro regioninį parką galima bus pasivaikščioti tik už pinigus, mirgėjo informacinių agentūrų pranešimai. Lėšų parkų tvarkymui stokojanti direkcija nutarė įvesti lankytojo bilietą ir apmokestinti gamtos mylėtojus. Vienkartinis lankytojo bilietas kainuoja 3,5 Lt, metinis – 35 Lt.

ANP direkcijos Kultūros ir informacijos skyriaus vedėjas Linas Stanaitis sakė, kad šių dviejų saugomų teritorijų priežiūrai, rekreacinės infrastruktūros priežiūrai ir remontui, šiukšlių išvežimui, informacinės sistemos bei lankomų objektų priežiūrai kasmet patiria dideles išlaidas. Joms padengti iš valstybės biudžeto skiriamų lėšų nepakanka. Todėl visiems šių dviejų parkų lankytojams nuo šio birželio 10 d. įvestas lankytojo bilietas. Tai mokestis už šių parkų rekreacinės infrastruktūros priežiūros (atokvėpio vietų, poilsiaviečių ir kai kurių stovyklaviečių remontas, šiukšlių išvežimas), informacinės sistemos (stendai ir rodyklės) bei lankomų objektų priežiūros paslaugą, kadangi beveik visi parkų lankytojai naudojasi šia paslauga aplankydami objektus ar stabtelėję atokvėpio vietose.

Lankytojo bilietas bus privalomas visiems šių dviejų parkų lankytojams. Išimtis numatyta vietiniams gyventojams bei jų giminaičiams, į parkus atvykstantiems darbo reikalais arba pravažiuojantiems tranzitu. Mokesčio mokėti nereikės ir tiems, kurie turi nekilnojamojo turto parkų teritorijoje. Kas yra vietiniai gyventojai? Pasak ANP Kultūros ir informacijos skyriaus vedėjo L. Stanaičio, vietiniai gyventojai – tai abiejų parkų teritorijose gyvenantys, taip pat keturių rajono seniūnijų, besiribojančių su ANP, gyventojai (Ignalinos miesto, Ignalinos, Linkmenų ir Kazitiškio sen.). Jiems bilietų pirkti nereikės. Likusiems rajono gyventojams, vykstantiems į ANP žvejoti, uogauti, grybauti ar iškylauti gamtoje bilieto reikės. Parko teritorijoje yra nemažai kaimo turizmo sodybų. Jei jose besiilsintys iš sodybos teritorijos ribų neišeis, bilieto nereikės jau vien todėl, kad privačioje teritorijoje niekas jų netikrins. Tačiau už sodybos ribų iš tokio poilsiautojo jau gali paprašyti bilieto. „Šiais metais dar nieko nebausime, pratinsime prie tvarkos. Jei žmogus bilieto neturės, jį jam parduos tikrinantis ANP pareigūnas. Tikrinti turi teisę visi ANP tarnautojai“, – sakė L. Stanaitis.

Taigi, neturintys parko lankytojo bilieto, nuo ateinančio antradienio vykdami į ANP, kišenėje turėkite 3,5 Lt. Šis savaitgalis – paskutinis, kai lankytojo bilieto dar nereikės.

Vienkartinis 3,5 Lt lankytojo bilietas galios 5 dienas nuo jo išdavimo, metinis bilietas kainuos 35 Lt. Lankytojo bilietai bus platinami parkų lankytojų centruose, o nuo birželio 10 d. juos galėsite įsigyti „Perlo“ terminaluose (kur parduodami „Teleloto“ ir kitų loterijų bilietai.

Parko direkcija primena, kad saugomų teritorijų lankytojo bilietas nėra naujiena. Šiuo metu atitinkamas mokestis renkamas iš Nemuno deltos regioninio parko lankytojų, plaukiančiųjų Ūlos upe Dzūkijos nacionaliniame parke ar vykstančių į Kuršių Neriją. Tiesa, pastarąjame parke mokestį renka ne parko direkcija, bet savivaldybė. Pačiame ANP lankytojo bilietas buvo platinamas iki 2004 m.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje