Skip to content

Vasaros bėda – nudegimai saulėje

MI informacija

Prasideda vasara. Dažnai jos malonumus sutrikdo neatsargus deginimasis saulėje. Per stipriai nudegus, mažiausiai keletą dienų tenka atsisakyti poilsio prie vandens, o kartais ir rimtesnių sveikatos sutrikimų dėl to galima sulaukti. Išorinio odos sluoksnio uždegimą sukelia perdidelė ultravioletinių spindulių dozė. Dauguma šių nudegimų būna pirmojo laipsnio – nors gali ištikti ir saulės smūgis. Skausmas paprastai būna stipriausias praėjus keturioms valandoms po nudegimo ir trunka dvi ar tris dienas, po penkių – septynių dienų apskrudusi oda pradeda luptis. Jeigu saulės nudegimai kartojasi, oda sensta greičiau ir padidėja odos vėžio rizika. Šviesiaplaukiai žmonės, kurių oda šviesi, priklauso didesnės rizikos grupei. Jautrumą saulės spinduliams taip pat didina kai kurie vaistai. Tarp jų ir antibiotikai, raminamieji, šlapimą varantys, kontraceptinės piliulės ir geriamieji vaistai nuo diabeto.

Jeigu atrodote kaip virtas omaras ir jaučiate stiprų skausmą, išgerkite be recepto parduodamų vaistų nuo uždegimo, tokių kaip aspirinas ar ibuprofenas, kad sumažėtų patinimas ir skausmas. Elkitės taip, kaip elgtumėtės esant bet kuriam kitam nudegimui, – atšaldykite šaltu vandeniu. Galite vartoti vėsinamąjį purškalą nuo saulės nudegimo, kuriame yra skausmą malšinančių komponentų. Kokį rinktis, patars vaistininkas. Daugiau gerkite, nes galbūt ne tik apskrudote, bet ir netekote šiek tiek skysčių. Kitą kartą būdami saulėje nepamirškite apsaugos priemonių.

Pirmiausia atvėskite

Svarbiausias gydymas, kai įdegama saulėje, atvėsimas, taigi prieš bandydami ką kitą imkitės šaldomųjų priemonių. Nudegusias vietas 15 min. vėsinkite šaltu vandeniu ar šaltu kompresu. Šaltis mažina tinimą ir ištraukia karštį iš odos.

Jeigu nudegėte visas, pamirkite šaltoje vonioje, į ją įbėrę avižinių miltų. Galite nusipirkti koloidinio avižų produkto, pavyzdžiui „Aveeno“, kuris vandenyje neištirpsta, arba virtuvės kombainu smulkiai sumalkite avižų ir suberkite į vonią.

Užpilkite puodelį žaliosios arbatos ir atvėsinkite. Arbatoje pamirkykite audinį ir uždėkite kaip kompresą. Žaliojoje arbatoje yra medžiagų, kurios padeda apsaugoti odą nuo žalingų ultravioletinių spindulių ir mažina uždegimą.
Skausmą nudegusioje vietoje galima raminti pipirmėtėmis. Pasigaminkite arba pipirmėčių arbatos, arba du lašus pipirmėčių aliejaus įmaišykite į puodelį drungno vandens. Šį mišinį atvėsinkite ir juo atsargiai nuplaukite saulės nudegintą vietą.

Skausmą malšinantys produktai

Kai labai skauda, nudegusias vietas atsargiai patrinkite griežinėliais supjaustytų agurkų ar bulve. Šiose daržovėse yra medžiagų, kurios atvėsina nudegusią vietą ir padeda sumažinti tinimą.

Taip pat ramina ir actas. Jis malšina nudegusios odos skausmą, niežulį ir uždegimą. Porą popierinio rankšluosčio gabaliukų pamirkykite vyno ar sidro acte ir uždėkite ant nudegusių vietų. Palikite, kol popierius išdžius. Šią priemonę vartokite kuo dažniau.

Perpjaukite vitamino B kapsulę ir užtepkite ant odos.

Jeigu nudegusią vietą niežti, pagulėkite šaltoje vonioje, prieš tai į vandenį įpylę du puodelius acto.

Nudegusią vietą patepkite

Saulėje nudegusią vietą patepkite miežių, ciberžolių ir jogurto (dėkite lygiomis dalimis) tepalu. Nušluostykite skaudamą paraudusią odą įprasta atšaldyta arbata, ar pasidarykite kiaušinio baltymo, medaus ir humamelių skysčio (arba kurio nors vieno) mišinį ir tepkite juo  nudegusią vietą. Sakoma, kad ir dantų pasta malšina nedidelių uždegimų skausmą ir neleidžia susidaryti pūslėms.

Nudegusią odą plonai patepkite grynu alavijumi – vartokite šviežiai nupjautą augalo gabalėlį arba vaistinėje nusipirkite sulčių, tik žiūrėkite, kad būtų 100 proc. alavijų. Pabandykite tepalo, kurio sudėtyje yra jonažolių. Šis augalas pasižymi antiseptinėmis ir skausmą malšinančiomis savybėmis ir nuo seno vartojamas žaizdoms ir nudegimams gydyti. Tačiau jeigu geriate šio augalo preparatą, nebūkite saulėje, nes jis odą padaro jautresnę žalingiems saulės spinduliams.

Profilaktikos priemonės

Mažiausiai pusvalandį, prieš išeidami į lauką, pasitepkite odą kremu, kurio apsauginis filtras (SPF) yra ne mažesnis kaip 15. Mažiau būkite saulėje vidurdienį (11–15 val.), nes tuomet jos spinduliai yra stipriausi. Jeigu nesmarkiai nudegėte ar anksčiau jums buvo diagnozuotas odos vėžys, geriau nerizikuokite. Užsidenkite būdami saulėje. Vilkėkite ilgomis kelnėmis, marškiniais ilgomis rankovėmis, užsidėkite plačiakraštę skrybelę ir saulės akinius.

2001 m. atliktas tyrimas parodė, kad pomidorų tyrė gali apsaugoti nuo saulės nudegimo šviesiaodžius žmones. Manoma, kad maistinė pomidorų medžiaga likopenas padeda apsaugoti odą nuo žalingų ultravioletinių spindulių.
Nedelsdami skambinkit gydytojui (ar į ligoninę), jeigu apdegęs saulėje žmogus painiojasi, sunkiai orientuojasi arba yra per silpnas stovėti. Taip pat kreipkitės į medikus, jeigu iškyla labai didelės pūslės (daugiau kaip 1,5 cm skersmens) arba paveiktoje vietoje atsiranda infekcijos požymių, pavyzdžiui, pūlių, raudonų dryžių ar padidėjęs jautrumas.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje