Skip to content

Ar galima tebedirbančiam darbuotojui nepanaudotas kasmetines atostogas iškeisti į piniginę kompensaciją?

MI informacija

– Dirbu vienos įstaigos darbuotoju. Nebuvau kasmetinių atostogų jau apie 3 metus, nes nebuvo kam vietoje manęs dirbti, be to, nenorėjau ir pats. Ar galima vietoje nepanaudotų kasmetinių atostogų gauti piniginę kompensaciją ir toliau dirbti?

Eugenijus GAŠČENKA

PINIGINĖ KOMPENSACIJA UŽ NEPANAUDOTAS KASMETINES ATOSTOGAS

Lietuvos Respublikos darbo kodekso 177 str. nustatyta, kad kasmetines atostogas pakeisti pinigine kompensacija neleidžiama. Jei dėl darbo santykių pabaigos darbuotojui negali būti suteikiamos kasmetinės atostogos arba jei darbuotojas jų nepageidauja, jam išmokama piniginė kompensacija.

Piniginė kompensacija už nepanaudotas kasmetines atostogas išmokama nutraukiant darbo sutartį neatsižvelgiant į jos terminą. Kompensacijos dydis nustatomas pagal nepanaudotų kasmetinių atostogų, tenkančių tam darbo laikotarpiui, darbo dienų skaičių.

Jeigu darbuotojui kasmetinės atostogos nebuvo suteiktos daugiau kaip už vienerius darbo metus, kompensacija išmokama už visas nepanaudotas kasmetines atostogas, bet ne daugiau kaip už trejų darbo metų nepanaudotas kasmetines atostogas, jei darbuotojas faktiškai galėjo jomis pasinaudoti ir kolektyvinėje sutartyje nenustatyta kitaip.

IŠVADA

Apibendrinant tai, kas išdėstyta, nagrinėjamu atveju darytina išvada, kad piniginė kompensacija už nepanaudotas kasmetines atostogas galima tik nutraukiant darbo sutartį, todėl toliau įstaigoje tebedirbančiam darbuotojui kasmetines atostogas pakeisti pinigine kompensacija neleidžiama ir darbdavys nedelsdamas darbuotoją privalo išleisti atostogų visam jam priklausančiam laikotarpiui.

Nutraukiant darbo sutartį iki 2015 m. gruodžio 1 d., piniginė kompensacija išmokama už visas nepanaudotas kasmetines atostogas.

Nutraukiant darbo sutartį po 2015 m. gruodžio 1 d., piniginė kompensacija išmokama ne daugiau kaip už trejų darbo metų nepanaudotas kasmetines atostogas, jei darbuotojas faktiškai galėjo jomis pasinaudoti ir kolektyvinėje sutartyje nenustatyta kitaip.

Savo klausimus, pasiūlymus ar pastabas galite siųsti tiesiogiai šios rubrikos konsultantui elektroniniu paštu juristas.ignalina@gmail.com arba palikti klausimą paskambinę MI redakcijos telefonais (8~386) 52234, 53702 (po 18 val.).

Dėl privačios konsultacijos, dokumentų parengimo ar kitų teisinių paslaugų galite tiesiogiai kreiptis telefonu 8~624 83459. Anonimiškumas garantuojamas.

Pastaba. Šiame straipsnyje išdėstyti bendrojo pobūdžio paaiškinimai aktualiu skaitytojams klausimu grindžiami 2014 m. birželio 12 d. Lietuvos Respublikoje galiojančiais teisės aktais. Šie paaiškinimai yra autoriaus nuomonė, kuri nepretenduoja į absoliučią tiesą ir negali būti naudojama oficialiuose teisiniuose ginčuose.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje