Skip to content

Nelegalaus darbo pasekmės Mikalavo gamykloje

Skaitytojų prašymu rašėme apie Mikalavo gamyklos veiklą, planus, viešinome ir buvusių darbuotojų nuomonę. Grįžtame ir vėl prie tos pačios temos, o tiksliau – neginčytinų faktų, konkrečių rezultatų – Ignalinos rajono apylinkės teismo teisėjų Algirdo Baliulio ir Irenos Vapsvienės nutarimų.

Teisėjų sprendimai

Gegužės 15 ir 21 d. Ignalinos rajono apylinkės teisme buvo nagrinėjami dviejų iš penkių Mikalavo medžio anglies gamyklos teritorijoje veikiančių įmonių UAB „Regnus“ ir UAB „Listeka“ vadovų administracinė atsakomybė, įtariant nelegalaus darbo atvejus.

Nors abiejų įmonių bylas nagrinėjo skirtingi teisėjai, bet susipažinus su bylų medžiaga tapo aišku, jog jos tiesiog identiškos viena kitai, nes pažeidimai absoliučiai vienodi, administracinė atsakomybė taip pat vienoda. Abiejų įmonių vadovų pažeidimų esmė – vieną darbo dieną įmonėje dirbo asmenys, su kuriais nebuvo sudarytos darbo sutartys, t. y. nelegaliai. Tokiais veiksmais jie padarė administracinį teisės pažeidimą, numatytą Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 41³ straipsnio 1 dalyje.

Vadovų, kurie teisme nuoširdžiai gailėjosi ir tai tapo jiems lengvinančia aplinkybe, teigimu, jie buvo sutarę su žmonėmis (po vieną kiekvienoje įmonėje), kad šie susipažintų su darbu, sąlygomis, atsakomybėmis bei pasitikrintų savo jėgas, atlikdami įvarius tiek fizinio pasirengimo, tiek atsakomybės reikalaujančius darbus – medžio skaldymas, krovimas, krosnių priežiūra, teritorijos priežiūra visai darbo dienai (pamainai) nuo 9 iki 17 val., o paskui jau nuspręstų, ar jie tinkami, ir ar sutinka įsidarbinti.

Pagal įstatymą, sutaręs dėl darbo vietos, darbo funkcijų, darbų atlikimo tvarkos ir darbo laiko, darbdavys sudaro rašytinę darbo sutartį ir praneša Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos teritoriniams skyriui apie asmens darbo pradžią, o tai buvo padaryta tik po kelių dienų. 

Teisėjai, nagrinėdami bylas, rėmėsi 2014 m. balandžio 23 d. Nelegalaus darbo tyrimo aktais, darbo sutarčių registravimo žurnalais, VSD valdybos informacinės sistemos duomenų išrašais, darbuotojų paaiškinimais ir pripažino vadovus kaltais, padarius administracinį teisės pažeidimą, numatytą Administracinių teisės pažeidimų kodekso 41³ straipsnio 1 dalyje ir skyrė jiems administracines nuobaudas – po 1000 Lt baudos.

Kita medalio pusė

Jau anksčiau rašėme, kad, pasak Mikalavo gamyklos administratoriaus Rimo Adomėno, nors ir nėra taip lengva ir paprasta rasti gerų darbuotojų, planuojama artimiausiu metu priimti dar bent 30 darbuotojų – tiek vyrų, tiek moterų.

„Ig­na­li­nos ra­jo­ne – di­džiau­sias ne­dar­bo ly­gis. Įmonėje dirba bent pusė vietos gyventojų, ku­rie bu­vo įdar­bin­ti ben­dra­dar­biau­jant su Ig­na­li­nos ra­jo­no dar­bo bir­ža. Bet didžioji darbuotojų kaitos priežastis – pačių besidarbinančiųjų nenoras dirbti ir tinginystė. Jei anksčiau mes žmones priimdavom be didelių ir ypatingų atrankų, tai dabar tiesiog reikalaujam apsižiūrėti ir pirma išbandyti prieš įsidarbinant. Paradoksalu, tačiau kuo mažiau darbo patirties turi nekvalifikuoti specialistai, tuo geriau save vertina ir aukštesnius reikalavimus kelia darbdaviui. Tiesiog neįtikėtina. Visai neseniai buvo pas mus įsidarbinęs žmogus, kuris prieš tai, regis, viską apsvarstė, bet teišdirbo 3 val., pareiškęs, kad jam per karšta ir smirda dūmais. Iš tiesų žmonės atpratę dirbti. Jie įsivaizduoja, kad ateis kada nori, išeis kada nori, o atėję, pasėdės, paplepės parūkydami ir gaus solidų atlygį. Mums taip pat nėra lengva su tokiais. Įdarbindami kai kuriuos žmones mes bendradarbiaujam su Darbo birža. Tokiais atvejais įsipareigojimų turi visos trys šalys. Trumpai tariant – kas nori, tas ir dirba, ir atlygius gauna“, – teigia vadovas R. Adomėnas.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje