Skip to content

Bronis Ropė: „Ignalinos man niekas nepakeis…“

Skaičiuodami paskutines valandas, kada mūsų kraštui dar vadovauja meras Bronis Ropė, mintimis vis dažniau persikeliame į Briuselį ir Strasbūrą. Į Eu­ro­pos Par­la­men­tą (EP) iš­rink­ti 11 Lie­tu­vos at­sto­vų, tarp jų ir mūsų meras, jau tvarko paskutinius dokumentus, krau­na­si la­ga­mi­nus į Briu­se­lį. Ga­lu­ti­nis bi­lie­tas į EP – eu­ro­par­la­men­ta­ro pa­žy­mė­ji­mai – Br. Ropei, kaip ir kitiems politikams, buvo iš­kil­min­gai įteik­ti Sei­me praėjusį penktadienį. Antradienį meras jau atsisveikino ir su partijos – Valstiečių ir žaliųjų sąjungos – bend­ra­žy­giais. Paskutinius palinkėjimus, kaip rajono meras, Br. Ropė perdavė ir Ignalinos krašto žmonėms.

Palikti projektai ir užmojai

Ne kartą susitikimų su gyventojais metu pats meras yra apgailestavęs, kad žmonės, pradėję didžiulius ir ambicingus projektus, dėl vienokių ar kitokių priežasčių privalo viską palikti ir keisti gyvenimo kryptį. Šįkart pačiam merui teko rinktis: tęsti pradėtus darbus ar imtis dar didesnių užmojų. „Visi mano, kad pradėti projektai ir darbai yra tik mero, tačiau tai nėra tik mano vieno darbas. Tai – kolektyviniai projektai. Išties labai daug jau padaryta, bet aš tikiu, kad žmonės, kurie darniai ir draugiškai dirbo kartu su manimi vienoje komandoje, tęs kartu mūsų visų pradėtus projektus. Nemažas įdirbis jau yra turizmo plėtros srityje, bet, kalbant apie verslą, žinoma, niekada nereikia sustoti, būtina ieškoti ir kitų alternatyvų. Ignalina tikrai patraukli investicijoms, tereikia sugebėti įžvelgti tai, kas iškart nepastebima ir paskui tai pateikti. Kalbant paprasčiau, kažkada puoselėtos svajonės apie Ignalinos kraštą pranoko net ir pačius drąsiausius mano lūkesčius. Savaime suprantama, dauguma svajonių taip ir būtų likę svajonėmis, jei ne ES parama. Kita vertus, ko verti pinigai be kompetentingų, profesionalių žmonių komandos. Dabar pagrindinis būsimo mero, jo komandos ir visos rajono tarybos darbas – maksimaliai protingai pasirengti 2014–2020 m. ES struktūrinės paramos panaudojimui. Aš tikiu gražia ir perspektyvia Ignalinos ateitimi… “, – sako B. Ropė.

Visada jaus Br. Ropės alsavimą

Atslūgus porinkiminėms emocijoms, vieni jau jaudinasi, kad persistengė balsuodami ir patys sau „išsikasė duobę“, netekdami mero, o kiti jau trina rankas imsią valdžią ir darysiantys perversmą… Jei ne dabar, tai po devynių mėnesių, per vasarį vyksiančius savivaldybių rinkimus – tai tikrai. Ir vis dėlto… Meras išeina, bet Br. Ropė visada bus šalia. „Gal ir mano amžius čia kaltas, kad jaučiu didžiulį patriotizmą ir meilę gimtajam kraštui – Ignalinai. Tai nėra taip svarbu, kad aš dirbsiu Briuselyje, mano mintys vis tiek visada bus su žmonėmis, kurie yra panašūs į mane, kurie gyvena tokiomis pat svajonėmis, kaip ir aš. Ignalinoje būsiu kiekvieną savaitgalį, tad tikrai neatitrūksiu nuo šio krašto žmonių. Be to, Ignalinoje bei visuose Lietuvos regionų didžiuosiuose miestuose (Šiauliuose, Panevėžyje, Vilniuje, Utenoje ir kt.) bus įsteigti mano biurai, kuriuose dirbs žmonės, padėsiantys kuo geriau ir tiksliau jausti ir suvokti žmonių problemas, drauge spręsiantys vienokius ar kitokius klausimus, informuosiantys apie situaciją“, – žada meras Br. Ropė.

Permainų nebus

Jis teigia, kad asmeniniame gyvenime pasikeitimų, bent jau kol kas, taip pat nebus. „Kol kas viskas tekės savo vaga, nes aš net ir pats nežinau, kaip ten kas realiai atrodys. Iš pradžių gyvensiu viešbutyje, o savaitgaliais grįšiu namo. Visi europarlamentarai skatinami kuo daugiau praleisti laiko su savo žmonėmis, todėl kelionės savaitgaliams į namus jiems apmokamos, o pasilikus Briuselyje, dienpinigių niekas nemoka. Tad kol kas važinėsiu. Žmona lieka dirbti ir gyventi čia. Vėliau – parodys laikas“, – svarsto pašnekovas.

Dokumentai jau sutvarkyti

Visai neseniai Br. Ropė jau ne kaip svečias, o kaip visateisis Lietuvos atstovas lankėsi Briuselyje ir jau tvarkė pagrindinius dokumentus. Pirmas barjeras, stebint iš šalies, atrodo būtų susikalbėjimas svečioje šalyje. „Jei reikėtų, tai, matyt, ir lietuvių kalbos egzaminą mažai kas išlaikytų, bet kalbėt geriau ar blogiau kalbam visi. Taip ir su užsienio kalbomis. Laisvai kalbu rusų, vokiečių kalbomis, susikalbu anglų kalba. Iš pradžių kiekvienam europarlamentarui skiriami asistentai vertėjai, padedantys ne tik tinkamai susikalbėti, bet ir tvarkant įvairius dokumentus. Dalyvaujant posėdžiuose, problemų taip pat nėra, nes jie verčiami į visas oficialias klabas, o lietuvių kalba tokia ir yra, be to, visiems europarlamentarams yra numatyta galimybė tobulinti bet kokios kalbos įgūdžius ar mokytis visai naujos kalbos. Tad čia problemos visai nematau. Dirbdamas EP esu pasiryžęs daugiausia dėmesio skirti kaimo ir žemės ūkio reikalams, regionų problemoms bei dalyvausiu delegacijose, bendradarbiaujant ir atstatant kaimyniškus Lietuvos ir Baltarusijos santykius. Manau, yra labai svarbus kaimynų tarpusavio palaikymas, susikalbėjimas. Per daugelį metų pažinau nemažai svarbių žmonių ir tikiuosi jų palaikymo, gerinant tarpusavio santykius“, – įsitikinęs Br. Ropė.

Palinkėjimai ignaliniečiams

Nors mūsų atsisveikinimas su Broniu Rope daugiau yra formalus, vis tik atsisveikiname. Atsisveikiname su meru… „Pirmiausia aš dar kartą labai noriu padėkoti visiems ignaliniečiams tiek Ignalinoje, tiek jau gyvenantiems kitur, už palaikymą. Tai įkvepia, o kartu ir įpareigoja pasirinkta kryptimi drąsiai eiti pirmyn, nes žmonių palaikymas reiškia, kad eini teisingai. Esu tikras, kad mano ryšiai su Ignalinos krašto žmonėmis nenutrūks, o gal net ir labiau sutvirtės. Būsiu savotiškas tarpininkas ne tik tarp Lietuvos ir EP, bet ir tarp Ignalinos ir EP. Džiaugiuosi, kad išeinu be jokių nuoskaudų, įtampų, nesusikalbėjimų. Gerumui ir geriems darbams ribų nėra, o tikroji laimė ne kažkokiame poste, pareigose ar piniguose. Svarbiausia – jausmas, kuris tave užplūsta atlikus gerą darbą. Aš esu laimingas, galėjęs pasitarnauti Ignalinai ir jos žmonėms. Ir nei Ignalinos, nei jos žmonių man niekas niekada nepakeis… kad ir kur aš būčiau, kad ir ką aš bedirbčiau… Tikiu didžia Ignalinos ateitimi, šių žmonių patriotiškumu ir atsidavimu. Tai – ne pabaiga, tai – kažko labai svarbaus pradžia…“, – paskutinį kartą kaip meras palinkėjimus tarė Bronis Ropė.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje