Skip to content

Ignalinos renovacijos sėkme domėjosi rumunai

Liepos 8 d. Ignalinoje lankėsi grupė Rumunijos regioninės plėtros ir viešojo administravimo ministerijos atstovų, kuriuos lydėjo Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta bei kiti šios agentūros atstovai. Pagrindinis svečių vizito tikslas – susipažinti su naujojo renovacijos modelio įgyvendinimu, apžiūrėti atliktus darbus bei pasisemti naudingos patirties, kurią galima būtų pritaikyti Rumunijoje.

Pirmiausia svečiai priimti savivaldybėje. Apie renovacijos eigą ir savivaldybės atliktus šilumos ūkio modernizavimo darbus jiems pasakojo rajono meras Henrikas Šiaudinis. Susitikime taip pat dalyvavo savivaldybės administracijos direktorius Rimantas Mačys, direktoriaus pavaduotojas Vidas Kreivėnas, UAB Ignalinos butų ūkio direktorius Antanas Gylys, kiti savivaldybės atstovai.

Meras H.Šiaudinis įvardino tris pagrindines priežastis, dėl kurių Lietuvoje gyventojai tikrai daug moka už šildymą. Tai brangus kuras, senos trasos ir energetiniu požiūriu šalti namai. Ignalinoje dar prieš keliolika metų imtasi svarbių darbų ir šiandien gyventojų mokesčiai už komunalines paslaugas yra vieni mažiausių Lietuvoje. Meras papasakojo apie šilumos ūkio modernizavimą, jau prieš dešimtmetį įvykdytą perėjimą prie biokuro ir pristatė daugiabučių renovavimo programą. Buvo pastebėta, kad gyventojai iš pradžių gana atsargiai žiūrėjo į siūlomas galimybes. Vyko daugybė susirinkimų, tuometinis meras B. Ropė pats juose dalyvaudavo ir stengėsi išaiškinti renovacijos naudą. Vėliau, jau renovavus pirmuosius namus, žmonės patys pamatė realią naudą. Sąskaitos už atnaujinto, šilto ir puikiai atrodančio būsto šildymą sumažėjo 40–50 proc. Visas procesas, kaip sakė H. Šiaudinis, nebuvo labai paprastas – reikėjo pakoreguoti teisinius aktus, įstatymus, sukurti administracinę struktūrą, aiškiai apibrėžti savivaldybės ir kitų renovacijos dalyvių vaidmenis. Už pagalbą dėkota Vyriausybei, nes vienai savivaldybei tokie uždaviniai būtų neįgyvendinami. Meras dar minėjo, kad šio modelio privalumas, jog renovuojamų namų butų savininkams nereikia imti paskolų, pinigus renovacijai skolinasi administruojanti įmonė – Ignalinos butų ūkis. Už renovaciją moka tas, kas gyvena bute. Jį pardavus, mėnesio paskolos grąžinimo mokestį toliau moka naujas savininkas. Socialiai remtini asmenys šio mokesčio nemokės, juos remia valstybė.

„Labai svarbu pažymėti, kad renovacijos modelis, kurį sėkmingai naudoja visa Lietuva, buvo sukurtas būtent Ignalinos savivaldybėje. Ignalinoje dukart lankėsi Ministras Pirmininkas, kelis kartus aplinkos ministras, kiti Vyriausybės atstovai. Buvo atliktas tikrai svarbus darbas, kurio rezultatai šiandien džiugina…“, – sakė Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta.

Rumunijos delegacijos vadovas, Regioninės plėtros ir viešojo administravimo ministerijos patarėjas Costel Jitaru dėkojo priėmimą ir galimybę pasidalinti patirtimi. Svečias minėjo, kad į Ignaliną atvyko už energijos efektyvumo priemonių įgyvendinimą atsakingos ministerijos įvairių departamentų atstovai, besidomintys sėkmingu ES struktūrinių fondų daugiabučių namų renovacijai panaudojimu. „Žinome apie jūsų sėkmę. Girdėjome, kad Lietuvoje esate renovacijos pradininkai ir lyderiai, todėl mums labai svarbi jūsų patirtis šioje srityje.“, – sakė Costel Jitaru.

Meras H. Šiaudinis svečiams linkėjo pasinaudoti patirtimi ir siekti, kad valdžia rodytų iniciatyvą, eitų prie žmonių, aiškintų jiems renovacijos naudą, nes žmogui visų pirma labai svarbu viską tinkamai išaiškinti, kad jis galėtų patikėti ir pasitikėti. Po susitikimo savivaldybėje svečiai pakviesti apžiūrėti jau renovuotų ir renovuojamų namų.

Autorės ir J. Baltakio nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje