Skip to content

Ministras Š. Birutis svečiuose pas buvusį ministrą R. Klimą

Iškilus krašto visuomenės ir kultūros veikėjas Rimantas Klimas šiemet balandį šventė garbingą 75-erių metų sukaktį. Jos aidai jubiliatą pasiekė dar ir šį antradienį, nuo šventės praėjus beveik trims mėnesiams. Mat pasveikinti jubiliatą (dėl užimtumo iki šiol negalėjęs atvykti) R. Klimą jo gimtajame Užsienių kaime aplankė kūltūros ministras, Seimo narys Šarūnas Birutis, kurį lydėjo jo padėjėja rajone Milda Dikmonienė.

Ta proga jubiliatas savo kaime surengė gražų kultūrinį renginį, kuriame dalyvavo Kazitiškio seniūnas Drąsutis Jelinskas, seniūnijos kultūros darbuotojai, kai kurie Užsienių kaimo senoliai, R. Klimo sesuo.

Buvęs miškų ministras dabartinį kultūros ministrą pasitiko dar Laukstenių kaime prie tarpukario šviesuolio, poeto patrioto Juozo Klimo gimtosios sodybos, ant kurios kabo jam skirta atsiminimo lenta. J. Klimą 1944 m. už bekompromisį lietuvybės puoselėjimą nukankino lenkų Armijos Krajovos nacionalistai. R. Klimas ministrui Š. Biručiui papasakojo tragišką poeto gyvenimo istoriją.

Atvykus į Užsienius, jubiliato sodyboje ant įrengto stiebo iškilmingai pakelta (sakė, pirmąkart kaimo istorijoje) Gedimino vėliava, sugiedotas valstybės himnas. Čia kultūros ministras jubiliatui įteikė Kultūros ministerijos padėkos raštą ir kitų dovanų už jo nuopelnus Lietuvos ir Ignalinos krašto kultūrai, už nenuilstamą patriotinę veiklą, , – sakė Š. Birutis. „Esu kiek nustebintas tuo, kai matau kas padaryta šiame nuošaliame kaime, kuriame man išties malonu lankytis“, – pridūrė ministras.

Po to visi aplankė šalia R. Klimo sodybos esantį paminklą žuvusiems Ažvinčių girios partizanams, mergaitės padėjo ąžuolo vainiką, o ministras pagarbą žuvusiems atidavė nusilenkdamas. Čia pat R. Klimo rūpesčiu įrengta lenta, skirta Maironiui, kurioje išpjaustyti poeto žodžiai, o lenta naktį apšviesta. Kabelis iki jos nutiestas vėlgi iš jubiliato sodybos. Čia sudainuoti ir keli posmeliai dainos Maironio žodžiais „Oi, neverk motušėle…“

R. Klimas sename savo sodybos klojime yra įrengęs nedidelį muziejų, kurio pats taip nevadina, sako, kad tai tiesiog „kaimo atmintis“. Toks užrašas ir ant klojimo durų. Čia yra daug unikalių nuotraukų, leidinių, dokumentų, daiktų, surinkta visa Užsienių kaimo ir jo žmonių istorija. Su „Kaimo atminties“ ekspozicija Š. Birutis susipažino su įdomumu, daug klausinėjo, tikslinosi informaciją.

Prie kavos stalo diskutuota įvairiom temom, išsakyta daug gražių žodžių R. Klimui už jo darbus. Tad šis juokavo: „Tiek jau čia man nuopelnų prisegėt, kad net jaučiu – aureolė ant galvos dygsta. Turbūt šventuoju tapsiu…“
Kultūros ministrą maloniai nustebino ir paskutinis renginio akcentas – R. Klimo padainuota jo motinos daina, kurią, sako, ji liūliavusi prie lopšio, supdama mažąjį Rimantuką. O ypač stebino tai, kad dainuodamas jubiliatas dar ir skambino kanklėmis.

Visi susibūrimo dalyviai dėkojo ministrui už jo apsilankymą, dovanas ir gražius žodžius, pagarbą Užsienių kaimui. Sakė, kad per kaimo istoriją čia apsilankė antras ministras. Pirmasis čia dar tarpukaryje lankėsi miškų ministras P. Matulionis.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje