Skip to content

Policijos veikla per pirmą šių metų pusmetį

MI informacija

Per šių metų pirmąjį pusmetį Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ignalinos r. policijos komisariato (rajono PK) Prevencijos poskyrio pareigūnai (apylinkės inspektoriai) išaiškino 145 administracinius teisės pažeidimus, 14 kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus, 29 teisės pažeidimus, susijusius su akcizais apmokestinamų prekių laikymu, gabenimu, naudojimu ar realizavimu, 7 – susijusius su narkotikais (narkotinių ar psichotropinių medžiagų vartojimu be gydytojo paskyrimo), 2 nusikalstamas veikas, ištyrė 147 pareiškimus gautus iš gyventojų ir patikslino 110 gautų pranešimų, įkūrė 4 saugios kaimynystės grupes. Šiuo metu policijos komisariate yra 37 policijos rėmėjai, kurie sėkmingai padeda policijos pareigūnams patruliuoti, palaikant viešąją tvarką bei nustatant pažeidimus.

Per analizuojamą laikotarpį rajono PK pareigūnai organizavo 46 įvairius renginius ir susitikimus. Jų metu buvo pateikta daug įvairios prevencinės informacijos, kaip apsaugoti savo turtą nuo vagysčių, o patiems nepakliūti į sukčių pinkles, kalbėta nusikaltimų ir kitų teisės pažeidimų prevencijos klausimais, buvo aiškinamasi bendruomenės narių problemos viešosios tvarkos užtikrinimo srityje, priminta saugaus elgesio kelyje ir gyvūnų laikymo taisyklės, saugaus važiavimo dviračiais reikalavimai bei atšvaitų ir liemenių naudojimo svarba tamsiu paros metu. Kiekvienas susitikimas ar renginys jau buvo aprašytas rajono spaudoje.

Eismo saugumas

Sausio–birželio mėnesiais policijos komisariate išaiškinti 542 KET pažeidimai (per 2013 m. tą patį laikotarpį – 672) arba 19 proc. mažiau nei pernai per tą patį laikotarpį, iš jų: neblaivių vairuotojų – 43 (2013 m. tą patį laikotarpį – 34), neblaivių dviratininkų – 38 (33), pėsčiųjų padarytų pažeidimų – 23 (83), viršijusių leistiną greitį –194 (205), neužsisegusių saugos diržų – 45 (90), neturinčių teisės vairuoti transporto priemones – 9 (14), nustatyta tvarka neapsidraudę transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu bei neatlikę privalomosios techninės apžiūros – 31 (30), kitų KET pažeidimų – 155 (181). Registruoti 8 įskaitiniai eismo įvykiai, kurių metu buvo sužaloti žmonės (žuvusių eismo įvykiuose nebuvo) arba 167 proc. daugiau nei per 2013 m. pirmą pusmetį. Pernai per tą patį laikotarpį buvo registruoti 3 įskaitiniai eismo įvykiai, žuvo 1 žmogus). Per įvykusius eismo įvykius buvo sužeista 12 žmonių (2013 m. – 5).

Pareigūnai šalies keliuose nuolat vykdo įvairias eismo dalyvių kontrolės prevencines priemones, siekdami mažinti eismo įvykių, kuriuose nukenčia žmonės skaičių, keisti eismo dalyvių elgesį kelyje, ugdyti atsakomybę ir sąmoningumą, primename ir skatiname naudoti atšvaitus ar kitus šviesą atspindinčius elementus (ryškiaspalvę liemenę, šviečiantį žibintą) bei laikytis Kelių eismo taisyklių reikalavimų.

Nusikalstamumo analizė

Rajono PK per 2014 m. 6 mėnesius užregistruota 190 (2013 m. – 186) nusikalstamų veikų, t. y. 2,2 proc. daugiau nei pernai. Ištirta 130 (129) arba 68,4 proc.

Per šių metų I pusmetį rajono PK Kriminalinės policijos skyriuje buvo pradėti 24 ikiteisminiai tyrimai dėl smurto artimoje aplinkoje (2013 m. per 6 mėn. – 42).

Per šių metų I pusmetį dėl sukčiavimo pradėta 15 ikiteisminių tyrimų, ištirta 10 arba 66,7 proc. Pernai per tą patį laikotarpį dėl minėtų veikų buvo pradėti 9 tyrimai, ištirta 10 arba 111 proc. Gyventojams dar kartą norime priminti: būkite budrūs ir itin atsargiai bendraukite telefonu su nepažįstamais asmenimis, nepaisant to, kuo jie prisistato. Žinokite, kad policijos pareigūnai ar kitų tarnybų darbuotojai neprašo pinigų ar elektroninės bankininkystės prisijungimo duomenų. O sulaukus sukčių skambučių, patariame išlikti ramiems, neskubėti vykdyti skambinančio asmens nurodymų ir prašymų. Tokiu atveju pirmiausia susisiekite su artimaisiais, apie kurių „nelaimę“ buvo pranešta, ir pasiteiraukite, ar jiems kas nors nutikę. Artėjant euro įvedimui norime pabrėžti, kad šalyje valiutų keitimo operacijos yra tik bankų kompetencija ir ji vykdoma tik bankuose, o ne jų darbuotojams ar kitiems asmenims vaikščiojant po namus. Tad jei kas nors pasiūlytų jums keisti litus į eurus, drąsiai kvieskite policiją, nes jūsų namuose – sukčius.

Policijos pareigūnai ragina gyventojus pasikalbėti su savo garbaus amžiaus tėvais, seneliais, kaimynais, pažįstamais ir įteigti jiems vieną labai svarbų dalyką – niekas iš oficialių institucijų nevaikšto pas gyventojus ir nerevizuoja jų santaupų, taip buvo visais laikais. Jei pastebėtumėte, kad po jūsų gyvenvietę važinėja įtartinas automobilis, kuriame sėdi jums nepažįstami asmenys, kurie užsuka į gyventojų namus, skambinkite nedelsdami policijai.

Rajone 6,9 proc. padidėjo vagysčių. Jų užregistruota 62 (pernai – 58). Ištirtos 28 vagystės arba 45,2 minėtų veikų, pernai ištirta 36 šios nusikalstamos veikos arba 45 proc.

Analizuojamo laikotarpio metu buvo registruoti 2 nužudymai (1), asmenys įvykdę šiuos sunkius nusikaltimus nustatyti ir suimti. 22 veikos padarytos viešose vietose (11), 16 turto sunaikinimo atvejų (4), 2 sunkūs sveikatos sutrikdymai, pernai tokių veikų registruota nebuvo. Asmenys, įvykdę sunkius sveikatos sutrikdymus, nustatyti.
Dėl neteisėto namų gamybos stiprių alkoholinių gėrimų ir aparatų gaminimo, laikymo, gabenimo policijos komisariate buvo pradėti 5 ikiteisminiai tyrimai (5). Buvo pradėti 3 ikiteisminiai tyrimai dėl nusikalstamų veikų, susijusių su psichotropinėmis ir narkotinėmis medžiagomis (6).

Per šių metų 6 mėnesius nebuvo įvykdytų išžaginimų, plėšimų, kontrabandos, nusikaltimų elektroninių duomenų ir informacinių sistemų saugumui, KET pažeidimų, dėl kurių žuvo žmonės, netikrų pinigų ar vertybinių popierių pagaminimo, laikymo ir realizavimo.

Patirtis rodo, kad žmonių saugumui užtikrinti labai svarbus nusikaltimų prevencijos priemonių skatinimas, gyventojų švietimas ir savišvieta. Visuomet būtina pasirūpinti savo turto apsauga, patikimomis spynomis ir durų sklendėmis, esant galimybei įsirengti apsaugos signalizaciją. Labai svarbi yra ir kaimynų pagalba, todėl glaudžiai bendraukite ir bendradarbiaukite su jais, burkitės į saugias kaimynystės grupes, o pastebėję daromas nusikalstamas veikas ar administracinius teisės pažeidimus nelikite abejingi ir praneškite policijai bendruoju pagalbos telefonu 112.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje