Skip to content

Žaibo iškrova „išniekino“ kapavietes

Policijos pareigūnė Fausta Kamarauskienė, atvykusi į Ignalinos m. kapines, liko tiesiog priblokšta. Liepos 17 d. vakare pareigūnė, vykusi pagal iškvietimą dėl chuliganizmo, rado kur kas mįslingesnį vaizdą, nei tiesiog vandalų „išniekintas kapavietes“.

Atvykęs pagal iškvietimą policijos ekipažas turėjo įvertinti situaciją ir imtis tolesnių veiksmų. Bet tai ne taip jau paprasta. Aplink ratu įvairiai apniokotos net kelios kapavietės. Paminklai vietoje, gėlės visos vietoje, bet net kelių kapaviečių pamatai ir apdailos tvorelės lyg kokiu kūju išdaužytos. Iš pradžių manyta, kad gal koks medis buvo pjautas ir taip keistai virsdamas išdaužė pamatus. Pareigūnus „ant kelio užvedė“ išraustos vagos žemėje, kurios ir atvedė prie medžio, į kurį… trenkė žaibas. Štai tada situacija tapo aiškesnė. Pareigūnai įtaria, kad tai ne vandalų, o gamtos šėlsmas. Aukštos pušies viršuje lyg anglimi nuo viršaus į apačia nurėžta juoda linija, žemiau net keliose vietose pereinanti į gilius, lyg išskobtus rėžius. Pasiekusi žemę žaibo iškrova, matyt, dar kartą skilo ir jau pažeme žiro į visas puses, paskui save palikdama smėlyje gilias vagas ir skaldydama kelyje sutiktus kapaviečių pamatus.

Kapinėse susitikę su pareigūnais F. Kamarauskiene ir Aldu Butnoriumi, dar kartą apžiūrėjome įvykio vietą. Tarkim, jeigu tai būtų darę vandalai, paminklus gal būtų galėję išdaužyti, bet turbūt bet kuris nuovokos turintis vyras pasakys, kad taip dailiai išskelti gabalus pamatų be specialios įrangos neįmanoma. Tad policijos tyrėjai šįkart tikrai būtų teisūs, „užbaigdami“ šią istoriją tiesiog taip, nes tirti čia kaip ir nėra ką.

Pasak policijos pareigūno A. Butnoriaus, kapų išniekinimas – nusikaltimas, štai todėl žmonės, pastebėję keistai išdarkytus kapus, iškart kreipėsi į policiją. „Kapo išniekinimu laikomi bet kokie veiksmai, kuriais suardomas kapas, tvorelė ar kiti daiktai: veja ant kapo, gėlės, apšvietimas, kiti įrenginiai, skirti mirusiojo atminimui pagerbti, o taip pat veiksmai, kuriais suniokojamas paminklas. Kapo išniekinimu taip pat gali būti įvairių įžeidžiančių užrašų užrašymas ant paminklo, kuriais tyčiojamasi iš mirusiojo ar jo artimųjų, paminklo ar kitų įrenginių užpylimas dažais, įvairių daiktų, rodančių nepagarbą mirusiajam ar jo artimiesiems, primėtymas. Asmenys, kurių artimųjų kapai buvo išniekinti, turėtų kreiptis į rajono policijos komisariatą, kurio veiklos teritorijoje galimai buvo padaryta nusikalstama veika.

Baudžiamojo kodekso 312 str. numatyta baudžiamoji atsakomybė už kapo išniekinimą. Šio straipsnio 1 dalyje numatyta atsakomybė tam, kas suardė ar kitaip išniekino kapą arba suniokojo paminklą, arba išniekino kitą viešosios pagarbos vietą“, – aiškina pareigūnas.

F. Kamarauskienės teigimu, šiuo atveju jau tik nuo kapavietes prižiūrinčių artimųjų priklausys, ką jie toliau darys, nes šiuo atveju nusikalstamos veikos nėra. Gamta yra gamta.

Skaitytojams pareigūnai primena, kad audrai užklupus lauke, reikėtų nesislėpti po aukštais pavieniais medžiais, prie stulpų ar pastatų sienų, neieškoti prieglobsčio šalia žaibolaidžių, metalinių bokštų ar aukštų kaminų, vengti aukštesnių atvirų vietų. Geriausia pasislėpti krūmuose arba atsitūpti nuokalnėje, apėmus rankomis kelius. Iškylaujant ar dirbant gamtoje ir deginant laužą, žaibuojant taip pat reiktų užgesinti, nes jo dūmai yra puikūs elektros laidininkai.

Primename, kad kilus gaisrui ar įvykus kitai nelaimei reiktų nedelsiant kviesti pagalbą bendruoju pagalbos telefonu 112.

Faustos KAMARAUSKIENĖS nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje