Skip to content

Kiaulystės

MI informacija

Afrikinis kiaulių maras Ignalinos rajone – netikėtumas ar dėsningumas?

Tai, kad Rupinskų kaime esanti kiaules auginanti UAB „Idavang“ neįeina į buferinę maro zoną, bet užkratas vis dėlto ją pasiekė, neturėtų atrodyti kokia nors staigmena. Viena, jeigu sutiksime su prielaida, kad kiaulių marą nešioja šernai (o kodėl su ja turėtumėm nesutikti? Tik todėl, kad šiais laikais madoje netikėti niekuo, ką sako specialistai), tai jiems jokių buferinių zonų nėra. Čia žmogui gali užrašą pakabinti – buferinė zona, o šernas skaityti nemoka…

Beje, nežinau, kaip ir kiek tų šernų šiemet buvo iššaudyta. Kompensacijos turbūt bus sumokėtos už visus pagal planą iššaudytus (o gal tik popieriuje), o šernai kaip kniso mišką aplink mano namą, taip ir knisa. Gal tai ne šernai, o tik šernų dvasios, nes šernų pagal valdiškus popierius nebėra?

Valentino Mazuronio Lietuvoje irgi nebėra, atėjo naujas ministras, kuris sako tęsiąs pirmtako pradėtus darbus, bet kai ką reikėsią pakoreguoti. Ypač, atrodo, naujam ministrui kliūna V. Mazuronio pradėtas tvorų paežerėse griovimas – girdi, reikia atsižvelgti, apsvarstyti aplinkybes, numatyti išimtis… Na, ne maži vaikai esate, žinote, kaip, kam ir už ką Lietuvoje nuo senų seniausių laikų buvo daromos išimtys. Bet juk visiems gyventi reikia.

Taigi, laukinės kiaulės, ministrui pasikeitus, veikiausiai galės toliau kiauliškai knisti. Juo labiau bus galima pasakyti: štai žiūrėkite, kiaulių kompleksas buvo griežčiausiai saugomas, bet užkratas vis vien atėjo. Vadinasi, ne šernai kalti.

Gal bus atrasti kokie nors skraidantys kiaulių maro platintojai? Sužinosime, kad atskrido jie iš Baltarusijos (nedrįstu pasakyti – paties Aleksandro Lukašenkos pasiųsti, tai jau kiti pasakys) ir užkrėtė kiaules.

Čia jau iš sąmokslo teorijų. Egzistuoja dar viena sąmokslo teorija: kiaulės danų komplekse galėjo būti užkrėstos tyčia. Čia net motyvų toli ieškoti nereikia.

Versiją, kad tai įprastas lietuviškas pavydas, galima iš karto atmesti. Toks užkrėtimas, jeigu jis buvo, pernelyg sudėtingas, kad jo imtųsi pavydo graužiamas kaimynas.

Įtikinamesnė versija – konkurentų darbas. Ne tik kiaulių augintojų, bet ir prekiautojų kiauliena. Mažiau kiaulių, mažiau kiaulienos – didesnės kainos. Štai aną dieną per vieną televiziją mačiau reportažą iš turgaus, kuriame prekeiviai aiškino, kad dabar į Lietuvą teks vežti brangesnę kiaulieną iš užsienio.

Žurnaliūgos rimtais veidais išklausė tokias kalbas, tarsi pamiršę, kaip visai neseniai patys transliavo per televiziją aimanas, esą iš Lenkijos importuojama pigesnė kiauliena žlugdo Lietuvos kiaulių augintojus.

Tai kaip čia išeina: toje pačioje Lenkijoje kiauliena pigesnė, bet į Lietuvą bus importuojama brangesnė? Ogi taip ir išeina: tikimasi, kad pigiau Lenkijoje pirktą kiaulieną dabar Lietuvoje bus galima parduoti brangiau. Nauda bus ir importuotojams, ir prekeiviams.

Tačiau konkurencijos Lietuvos kiaulienos rinkoje sumažėjimas būtų naudingas ne tik minėtiems rinkos dalyviams, bet ir kiaulių augintojams, tiems, į kurių fermas afrikinis kiaulių maras dar neatėjo. Savo produkciją jie galės parduoti brangiau.

Žodžiu, niekaip negalime paneigti, kad kiaulių maras „Idavang“ komplekse nebuvo naudingas visiems, išskyrus „Idavang“ savininkus, na, ir jame dirbusius žmones. Tiesa, dar nukentės tie, kurie kiaulieną perka, tačiau apie juos paprastai negalvojama.

Bet gal viso to nėra. Gal niekas čia nagų neprikišo, tik koks paukščiukas praskrido ir ne vietoje purptelėjo.

Tačiau kiaulieną vis vien bus galima pabranginti.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje