Skip to content

Pluoštinės kanapės: ne svaigintis, bet gaminti

MI informacija

Kanapių esama įvairių rūšių, ir panaudojamos jos skirtingai. Apie tai, koks naudingas augalas yra pluoštinės kanapės, tinkantis ir maitintis, ir gydytis, ir baldus gaminti, namus statyti, kalbamės su Upytės bandymų stoties vyresniąja mokslo bendradarbe dr. Zofija Jankauskiene.

– Dar taip neseniai auginti kanapes buvo griežtai draudžiama, nes tai esąs narkotinis augalas, tuo tarpu nuo šių metų sausio 1 dienos kanapės „atgavo laivę“. Kuo gi pluoštinės kanapės skiriasi nuo anksčiau pas mus augintųjų?

– Lietuvoje daugelį metų buvo auginamos kanapės. Jos teikė aliejingas sėklas, naudotas maistui ar aliejui spausti, o stiprus pluoštas padėjo lietuviams kasdienėje buityje (pančiai, virvės, tinklai ir kt.). Dabar leidžiamos auginti pluoštinės kanapės yra naudojamos pramonei, svaigintis netinka, nes psichotropinių medžiagų teturi labai mažai – tik 0,2 proc.

– Ar norite pasakyti, kad žemaičiai, ant kurių kasdienio stalo būdavo patiekiama vadinamoji spirgutė (kanapių sėklų miltai su prieskoniais), gyveno apsvaigę?

– Ne, tikrai ne, kanapės nebuvo naudojamos svaigintis, juolab kad narkotines medžiagas anksčiau augintosios kanapės kaupė tik lapuose ir žiedynuose, o sėklos, kurias žemaičiai naudoja spirgutei, visiškai tinkamos maistui.

– Tai kas gi per augalas yra ta dabar auginama pluoštinė kanapė?

– Kanapės yra nuostabus augalas, kurio visos dalys gali būti panaudojamos. Kanapės turi didelės energetinės vertės, jose yra 18–28 proc. baltymų, 35–38 proc. riebalų, 25 proc. angliavandenių, daug įvairių mineralų. Iš sėklų galima spausti aliejų, kuris turi omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių, taip reikalingų mūsų organizmui. Šis aliejus ilgai laikosi šviežias. Sėklų aliejus labai plačiai naudojamas kosmetikos pramonėje, vaistams gaminti. Žinoma, pluoštinių kanapių sėklos tinka ir žemaitiškai spirgutei.

– Kam ir kaip panaudojamos kitos šio augalo dalys?

– Kanapių žiedynuose yra eterinių aliejų, kurie tinka alui gaminti, kosmetikos pramonei. Šie aliejai tinka ir kaip repelentas vabzdžiams atbaidyti. Pats stiebas, iš kurio gaunamas pluoštas, naudojamas labai plačiai. Itin paplitęs yra trumpasis pluoštas, kuris naudojamas automobilių pramonėje, apšiltinimo medžiagoms gaminti, geotekstilei, statyboms, baldams, žemės ūkyje. Pastarajam iš šio pluošto veliami ploni kilimėliai, į kuriuos sėjamos pipirnės sėklos. Jos auginamos be jokios žemės, tik laistomos vandeniu, taip auginamos ir pramoniniu būdu. Toks kilimėlis tinka ir želdiniams sodinti. Kilimėlis praduriamas, ten įsodinamas augalas, o jį apskėtęs kilimėlis apsaugo nuo žolių, erozijos, išsaugo drėgmę. Geotekstilėje kanapių pluoštas naudojamas upių bei autostradų šlaitams sutvirtinti. Iš kanapių pluošto, spalių gaminami ir baldai.

Trumpą pluoštą labai tinka sulieti su plastmase. Iš tokios masės gaminami baldai, kriauklės, lagaminai, svarstyklės ir pan. Iš šios masės pagaminti daiktai yra patvarūs, draugiški aplinkai, lengviau suyra gamtoje.
Gaminant pluoštą, lieka spalių, kurių panaudojimas taip pat labai įvairus. Pasaulyje labai paplitę kanapių spalių statybiniai blokeliai, gaunami spalius sumaišius su moliu, cementu ar kalkėmis. Kanapių spalių plokštės tinka ir baldams gaminti. Kanapių spalių granulės labai tinka kaip biokuras, yra tokios pat kaitrios, kaip ąžuolas. Vokietijoje ir Anglijoje spaliai labai paplitę gyvuliams, ir stambiems, ir mažiems, kreikti. Siekiant geresnių derlių, sėkloms, pluoštui ir spaliams auginamos skirtingų veislių kanapės.

– Kanapės Lietuvoje ilgą laiką nebuvo auginamos, tačiau žinių, regis, jau sukaupta nemažai. Iš kur?

– Žemės ūkio ministerijos užsakymu Upytės bandymų stotis kanapėmis pradėjo domėtis maždaug prieš 8 metus. Iš pradžių buvo nedrąsu, nes kanapės yra kilusios iš pietinių šalių, nebuvome tikri, ar jos čia augs, ar subrandins derlių, todėl kiekvienais metais auginome vis kitas veisles ir stebėjome, kaip jos auga ir dera. Šiemet mūsų kanapės užaugo beveik keturių metrų aukščio, na o vidutiniškai jų stiebai siekia apie du metrus. Esame išbandę veisles iš Lenkijos, Prancūzijos, nors kanapių sėklininkystė paplitusi ir Vengrijoje, Rumunijoje, Italijoje.

Yra ūkininkų, kurie ir Lietuvoje jau kurį laiką augina kanapes, sukaupė nemažai patirties. Sėklų jiems tenka užsisakyti iš kitų šalių, nes Lietuvoje kanapių dar niekas nedaugina. Taigi, Lietuvoje, galima sakyti, vyksta dar tik mokslo tyrimai, tačiau pamažu jie pereina ir į gamybą.

Tarptautinės žemės ūkio ir maisto pramonės parodos „AgroBalt“ metu, balandžio 4 d., vyks seminaras „Pluoštinių kanapių perspektyva Lietuvos pramonėje. Statyba, baldai, biokuras“. Kviečiame dalyvauti, išgirsite pačią naujausią informaciją apie pluoštines kanapes, jų auginimą ir pritaikymą.

CBD kanapių aliejus hdrop.lt

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje