Skip to content

Savaitgalį karštis smogs dar labiau

Labai didelė tikimybė, kad savaitgalį karščio indeksas viršys 40 ar net 45 laipsnius, todėl žmonės jaus labai didelį karščio stresą. Taip teigia sinoptikai, kurie pataria planuojantiems darbus ar renginius dienos metu nukelti į vakarą. Kas yra karščio indeksas ir kodėl mums svarbu jį žinoti? Karščio indeksas parodo mūsų jaučiamą temperatūrą, kurią jaučiame išėję į lauką, esant labai karštiems orams. Jis sudaromas remiantis oro temperatūros ir santykinės drėgmės reikšmėmis, kurios turi pagrindinį poveikį mūsų savijautai mums būnant lauke.

Karščio indeksas skirtas būtent žmogui, kad jis žinotų, kokia kaitra bus išėjus į lauką ir kaip smarkiai tai skirsis nuo to, ką rodys termometrai. Jei termometras rodo 33 laipsnius, jau atrodo – karšta, bet žmogus, išėjęs į lauką, gali pasijausti esąs 39 ar net 40 laipsnių karštyje. Karščio indeksas skirtas informuoti apie tai, koks karščio diskomfortas bus jaučiamas, kada jau reikėtų pradėti riboti savo veiklą lauke, mažinti fizinį aktyvumą, o kada apskritai nereikėtų būti lauke ilgesnį laiką.

Yra tikimybė, kad šį savaitgalį karščio indeksas viršys 40, o galbūt net ir 45 laipsnius. Jau vien dėl to, kad turėsime praeinančius lietus ir labai padidės santykinis drėgnumas. Jei kas nors antradienį buvote lauke tuo metu, kai palijo, atrodė – koks smagus tas lietutis kelias minutes. Bet po to lietaus jautėmės daug sunkiau, atrodė, kad net kvėpuoti sunku. Taip yra todėl, kad santykinis drėgnumas toms kelioms valandoms stipriai padidėja, tie lašeliai nusėda ir ant mūsų kūno. Maža to, kad prakaituojame, dar turime ir santykinę drėgmę, susikaupusią ant odos. Tai mums trukdo išgarinti karštį iš savo organizmo, taigi jis jaučiasi dar blogiau.

Savaitgalį sugrįžta dar viena karščio banga. Sekmadienį prognozuojama iki 36 laipsnių karščio. Jei turėsime vasarai tikrai nedidelę santykinę drėgmę – 30 proc., karščio indeksas jau bus didesnis nei 40 laipsnių. Dėl to savaitgalį reikėtų būti ypač atidiems dėl savo sveikatos.

Apie savaitgalio orus reikėtų ypač pagalvoti tiems žmonėms, kurie organizuoja renginius, dirbs dienos metu. Jiems reikia labai gerai pagalvoti, kokią žalą jie gali padaryti tų žmonių, būsiančių jų renginiuose, sveikatai. Savaitgalį, jei tik įmanoma, tikrai reikėtų perkelti renginius į vakarą, nes karščio stresas žmonėms bus labai didelis.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje