Skip to content

Kiaulių nėra, bet Rupinskų darbininkai bedarbiais netaps

MI informacija

UAB „Idavang“ kiaulių komplekse Rupinskuose aptikus kiaulių maro židinį, buvo nunuodytos ir čia pat į fermos teritorijoje iškastoje duobėje palaidotos 19 286 kiaulės. Iš viso „Idavang“ – danų kapitalo įmonėse Lietuvoje – dirba 450 darbuotojų, o Rupinskų padalinyje – 35 žmonės. Nors fermoje neliko nė vienos kiaulės, darbo sočiai, todėl jiems į Darbo biržą eiti neteks, teigia komplekso savininkai.

Kiaules augins ir ateityje?

„Šiuo metu kompleksas yra dezinfekuojamas, visi darbuotojai dirba, jų pagalba yra labai reikalinga“, – sakė „Idavang“ atstovė. Bendrovė planuoja ir toliau verstis kiaulininkyste, vos tik gaus veterinarų leidimą vėl auginti kiaules, todėl žmonės be darbo neliks. „Gavus veterinarų leidimą, „Idavang“ atnaujins veiklą komplekse, taigi darbuotojai dirbs ir toliau“, – informavo bendrovė. Jos atstovai tikisi, kad ūkininkavimą Rupinskų kaime atnaujinti pavyks jau greitai. Tačiau veterinarai aiškaus atsakymo nepateikia.

„Datos, kada minėtame komplekse galėtų būti atnaujinta veikla, t. y. vėl laikomos kiaulės, nurodyti kol kas nėra jokių galimybių. Tai priklausys nuo daugelio aplinkybių – nuo ligos židinio likvidavimo darbų eigos ir efektyvumo, nuo tyrimo, dėl ko fermoje įvyko protrūkis, išvadų, nuo AKM situacijos regione ir apskirtai šalyje ir t. t.“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis.

Pasak Algio Baravyko, vadovaujančio Lietuvos kiaulių augintojų asociacijai, dėl fermos laiko uždarymo sunkumų gali patirti kai kurie fermą aptarnaujantys verslai, tačiau poveikis nebus katastrofiškas. Tokio dydžio fermos kiaulės per metus suėda apie 15 tūkst. tonų grūdų. Tai reiškia, kad grūdų augintojai bent trumpam neteks svarbaus pirkėjo. „Aplinkiniai ūkiai tiekia jiems grūdus, jų neveža vis tiek iš kažkur labai toli. Tai tiems grūdų tiekėjams prapuola pirkėjas. Galbūt atsiras kitas pirkėjas, bet tokia problema yra. Vis tiek yra kažkiek ir kuro sunaudojama, elektros, ir elektrikas, ir santechnikas reikalingas“, – sakė A. Baravykas.

Sustojo biojėgainės statybos

Rupinskų komplekse „Modus energija“ buvo pradėjusi biojėgainės statybas, bet jas teko nutraukti. Statybų darbus komplekse turėjusi atlikti bendrovė „Tvirta“ taip pat susidūrė su problemomis – dėl maro protrūkio darbai sustabdyti, tačiau dėl paskelbto karantino įmonė iš teritorijos negali išvežti statybinės technikos ir medžiagų.

„Laukiame tolesnių užsakovo sprendimų. Mums, mažai įmonei, skaudžiausia, kad uždaroje teritorijoje saugoma mūsų nuosava ir nuomojama įranga. Per dieną patiriame kelis tūkstančius litų nuostolių. Žmones perkėlėme į kitus objektus“, – teigė „Tvirta“ vadovas Andrius Mačiulis.

Parengė Jonas BALTAKIS

Pagal 15min.lt

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje