Skip to content

Ketvirtąją Palūšės regatą lepino geras oras ir publikos gausa

Dvi dienas Palūšėje saulėje tviskėjo, vėjyje plazdėjo burės. Vyko ketvirtoji Palūšės regata. Karšta buvo ant kranto bežiūrintiems, karšta Lūšių bangas burlaiviais ir burlentėmis beskrodžiantiems. Šiemet ir orai šventei pataikavo, per akis buvo ne tik saulės, bet ir gero vėjo. Vėliau Panevėžio jachtų klubo prezidentas Jonas Rozis net retoriškai paklaus: „Jūs ir orą, ir vėją, kokio reikia, užsisakėt. Kas jums padeda?“

Šiemet į regatą susirinko ir rekordinis skaičius burių. Dalyvavo 20 jachtų ir 17 burlenčių. Tarp burlentininkų rungėsi ignalinietis Vidas Mačiulis, o Palūšei atstovavo Mindaugas Bečelis. Laisvoje savos gamybos ir turistinių jachtų klasėje Ignalinos garbę gynė Romas Adomavičius (3 vieta) ir Kęstutis Šutavičius (8 vieta).

Pirmoji diena

Šiųmetėje regatoje – kaip Olimpinėse žaidynėse – pirmosios varžybos įvyko iki oficialaus regatos atidarymo. Plaukimai prasidėjo 11 val. Pūtė nestiprus, bet buriuotojams palankus vėjas, tad keturi burlaivių ir burlenčių plaukimai vyko sklandžiai ir greitai. Gausus žiūrovų būrys akimis „valgė“ po Lūšių platumas išsiskleidusią burių puokštę. Jos tviskėjo, dusliai poškėdamos vėjyje, tarsi giliai kvėpavo: įkvėpdavo vėjo gūsį ir garsiai iškvėpdavo, atsidusdavo, vandenyje mesdamos baltus šešėlius.

Burlentės, tarsi įvairiaspalviai drugeliai permatomais sparnais, vikriai lakstė ežero paviršiumi. Kai saulės spinduliai atitikdavo šviesos atsispindėjimo kampą nuo burės, šios akino kranto žiūrovą, tarsi „zuikučiai“ iš veidrodėlio.

Artėjant pavakarei, žiūrovų paplūdimyje daugėjo, būrys tankėjo. Juos pasitiko didžiulis laivas – scena, kurio denyje ir vyko visi oficialumai. 17 val. pasigirdus linksmai jūreivių dainelei, laivo jungos, prižiūrimos kapitono Eimanto, uoliai plovė denį, įvykdė kitas jo komandas. Ir staiga jungos iš ežero ištraukė seną seną ąsotį ilgu kaklu. Vargais negalais jį atidarius, pasigirdo šnypštimas, šniokimas ir Lūšių gelmėse ilgai ąsočio nelaisvėje kalinto ežero džino metalinis balsas. Džinas nebuvo piktas. Jis tik šventės dalyviams palinkėjo sėkmės, buriuotojams – gero vėjo.

Pirmasis Palūšės regatą pasveikino bendruomenės pirmininkas Arvydas Gaidelis. Džiaugėsi dalyviais, ketvirtą kartą susirinkusiais į šventę palūšiniais (taip čia gyvenančius žmones vadino amžiną atilsį kun. A. Ulickas), visiems linkėjo smagiai praleisti abi šventės dienas, o regatos buriuotojams – vėlgi tradicinio gero vėjo!

Panevėžio jachtų klubo prezidentas J. Rozis negailėjo komplimentų Palūšei: „Kai prasidėjo Palūšės regatos, mūsų jachtų klube atsirado gyvumo. Nė viena regata Lietuvoje nesurenka tiek daug žiūrovų krante, kaip Palūšėje. Jūs galite tuo didžiuotis, esate mūsų perlas.“

Šiemet antrąkart šventę remia ir globoja rajono savivaldybė. Atvykęs meras Henrikas Šiaudinis džiaugėsi gausiu publikos būriu. „Džiugu, kad taip gausiai dalyvaujate jau tradicine tapusioje jūsų šventėje, visų labui leidžiate naudotis privačiomis teritorijomis, nepykstate, jei kas nors įvyksta ne taip. Palūšės bendruomenei ir jachtų klubui linkiu naujų projektų, įdomių idėjų, o mes jus paremsime“, – sakė meras.

Gražių linkėjimų, geros nuotaikos ir vėjo visiems linkėjo ir Ignalinos seniūnas Jonas Polito.

Kai visos sveikinimo kalbos buvo išsakytos, rajono meras H. Šiaudinis dviem trumpais ir vienu ilgu laivo sirenos subaubimu paskelbė regatos pradžią. Skambant Palūšės himnui – B. Paukštienės ir A. Panavo „Dainai Palūšei“ – pernai metų regatos nugalėtojai pakėlė šventės vėliavą.

Po atidarymo, visi pakviesti į linksmąją regatą, kuri vyko čia pat paplūdimyje ir surinko gausiausią žiūrovų būrį (apie ją rašėme antradienio numeryje).

Po išdykėliško linksmųjų regatos dalyvių šėlsmo ir jų apdovanojimo, publikos laukė ne mažiau azartiškas reginys – kaimo kapelų varžytuvės „Susgrojam, broliai, prie Lūšių“. Varžėsi garsioji Sadūnų kapela iš Zarasų r. ir „Gija“ iš Utenos. Kiekviena kapelija muzikavo dukart po pusvalandį, tad iš viso publikai dovanota pora valandų geros nuotaikos ir šokių.

Dar šventės atidarymo metu nuotaikingą koncertą surengė Vilniaus „Šviesos“ pradinės mokyklos vaikų dainavimo studijos „Spalvoti sapnai“ grupė, savo temperamentu ir dainavimo maniera primenanti Ignalinos „Pumpurėlius“.

Pirmąją dieną maitino ir gira troškulį malšino Valdo Gaidelio komanda. Žuvienės, šašlykų ir kitų gardumynų užteko visiems, o Valdas kiek graudenosi, kad valgytojai šįkart buvo vangūs.

Pirmos dienos programą užbaigė šokiai ir linksmybės su Utenos estradine grupe „Intervalas“, o dienai visai merkiantis, Lūšių tylą ir jautresnę sielą virpino bardų atliekamos dainos.

Antroji diena

Mamertas KRAPAUSKAS

Po kvapą gniaužiančios pirmosios regatos dienos, kai buriuotojai alinančiame karštyje kovojo dėl kuo aukštesnės vietos, antrąją dieną per likusius du startus buvo ne ką lengviau. Jų vėl laukė pragariškas karštis. Jau iš ryto danguje nesimatė nė vieno debesėlio. Ežero vandens paviršius spindėjo kaip veidrodis, nes dar nepabudo išvakarėse pavargęs vėjas. Tad regatos organizatoriai buvo priversti du likusius startus, numatytus 10 val., nukelti vėlesniam laikui.

Kol buvo laukiama likusių buriuotojų startų, kitoje ežero pakrantėje jau liejosi iš žvejybos sugrįžusių dalyvių emocijos. Jie varžytuves pradėjo jau nuo 6 valandos ryto ir po 4 valandų žvejybos galėjo vertinti savo laimikius. Varžybų organizatorius Stasys Mateika stebėjo, kaip dauguma žvejų prie svarstyklių rinkosi ne tuščiais maišeliais, o kai buvęs ignalinietis, dabar gyvenantis Vilniuje, Olegas Jakubovskis prie svarstyklių atitempė net 9 kg laimikį (9,35 kg) – net žioptelėjo. Iki šiol per ankstesniais metais vykusias varžybas nė vienam žvejui nebuvo pavykę sužvejoti tokio kiekio žuvų. Pernai sėkmė lydėjo Aleksandrą Semionovą, bet jo laimikis tesvėrė tik 3 kg 410 g. Šiemet nedaug nuo rekordininko atsiliko ir kitas vilnietis – Artūras Stankevičius, kurio laimikis svėrė 7 kg 480 g, o trečioji vieta atiteko ignaliniečiui Vygantui Karaliūnui. Kitiems žvejams nepavyko sužvejoti daugiau nei kilogramą žuvų. Tarp jų ir vienintelei moteriai Rimai Bindorienei, kuri sugebėjo aplenkti ir ne vieną vyrą. Pasak varžybų organizatoriaus ir teisėjo S. Mateikos, šiųmetė žvejyba buvo sėkmingiausia. Tad kol buriuotojai dar švilpavo, kviesdami vėją, pirmuosius prizus kaimo bendruomenės pirmininkas A. Gaidelis, seniūnas J. Polito ir S. Mateika žiūrovų akivaizdoje išdalino žūklautojams.

Belaukiant burlaivių starto, tradiciškai pagerbti vyriausi Palūšės gyventojai. Ąžuolo vainiku padabinta 80-metė Vilhelmina Gudelienė. Ją ta proga sveikino ir dar ilgų gyvenimo metų bei tvirtos sveikatos linkėjo bendruomenės pirmininkas A. Gaidelis ir seniūnas J. Polito, įteikdami jai ir atminimo dovanų. Tąkart tokios pagarbos turėjo susilaukti ir kita 80-metė – Birutė Bieliauskienė, bet dėl šeimyninių aplinkybių ji į šventę atvykti negalėjo.

Pagaliau pabudęs ir kiek stipriau pūstelėjęs vėjas įtempė bures ir regatos organizatoriams padėjo sėkmingai užbaigti du likusius plaukimus, susumuoti dviejų dienų regatos rezultatus. Burlenčių lenktynėse bendrą pirmąją vietą iškovojo vilnietis Vytautas Celiešius, kuris per visus penkis plaukimus surinko daugiausia komandinių taškų – 17. Nedaug, vos vienu tašku, nuo jo atsiliko regatos komandoro sūnus Jonas Rozis iš Panevėžio. Jis, beje, iškovojo pirmąją vietą ir tarp keturiasdešimtmečių burlentininkų. Trečiąją bendrą vietą užėmė biržietis Vitalijus Jasiūnas.

Laisvojoje savo gamybos ir turistinių jachtų klasėje sėkmė lydėjo panevėžietį Ričardą Fergizą, užėmusį pirmąją vietą. Antras liko Egidijus Launikaitis, o trečioji vieta atiteko Ignalinos garbę gynusiam Romui Adomavičiui.

Sportinių jachtų „420“ klasėje regatos nugalėtoju tapo panevėžietis Jonas Lazauskas. Antras – ukmergiškis Dovydas Šutinys, o trečias – vilnietis Vytautas Augustinas. Beje, pastarasis MI pasigyrė, kad jo dėka buvo sukurta ir regatos vėliava.

Sportinių šverbotų „Lazer“ klasėje lenktynių nugalėtoju pripažintas panevėžietis Agnius Žebrys, o likusias dvi prizines vietas užėmė panevėžiečiai Vytautas Talalas ir Zenonas Valkūnas.

Daugiakorpusių laivų (katamaranų) klasėje nepralenkiamas buvo panevėžietis Alvydas Kasperiūnas ir kitas jo komandos narys biržietis Jonas Mažuika. Trečioji vieta atiteko panevėžiečiui Eimantui Deksniui.

Beje, pasibaigus regatos varžytuvėms, burlentininkui žiūrovams dar padovanojo parodomąsias lenktynes. Po to scenoje iškilmingai apdovanoti visi regatos nugalėtojai bei prizininkai, kuriems įteikti medaliai bei padėkos raštai. Prizai buvo įteikti vyriausiam regatos dalyviui, 72-ejų panevėžiečiui Petrui Bartkevičiui, ir jauniausiam regatos dalyviui – Gvidui Žebriui iš Panevėžio. Kaip drąsiausias dalyvis, prizais buvo apdovanotas ignalinietis Vidas Mačiulis, o už šaunumą – kitas ignalinietis Kęstutis Šutavičius. Taip pat šauniausias regatos informatorius Juozas Bučelis. Beje, jis žiūrovams padovanojo daug įdomių prisiminimų apie vykusias ne tik respublikines, bet ir tarptautines regatas.

Daug emocijų žiūrovams sukėlė linksmosios vandens estafetės, kuriose jauniausieji dalyviai su tėveliais lenktyniavo ant miegmaišių. Lenktynėse dalyvavo 8 poros, prizus pelnė visas būrys lenktynininkų. Vertingiausias prizas atiteko „Katuoto batino“ komandai.

Nepaisant karšto oro, regata baigėsi ne tik jos dalyvių, bet ir žiūrovų pakilia nuotaika. Regatos dalyviai, nuleidę šventės vėliavą, vieningai pažadėjo į Palūšę sugrįžti ir kitąmet. Netruko regatoje ir skambios muzikos. Koncertavo Ignalinos KSC vokalinis ansamblis „Iš širdies“, taip pat Kauno technologijos universiteto akademinis choras „Jaunystė“, dar grupė jaunųjų dainininkų. Nuoširdžiai padėkota ir šios regatos rėmėjams, tarp jų – ir mūsų laikraščio redakcijai.

Autorių nuotr.

 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje