Skip to content

Al parmali du, padegėjas – tu

MI informacija

Antradienio pavakare į bendruomenės salę susirinkę Gilūtų kaimo gyventojai po penktojo gaisro nelaukė jokios pigios beletristikos, o, kaustomi padegimų baimės ir nuvarginti nemigo naktų, tikėjosi apčiuopiamos loginės diskusijos apie esamą situaciją. Juolab, susitikime dalyvavo visas būrys svečių: Mielagėnų seniūnė Milda Bielinienė, parapijos šviesuolis klebonas Marijonas Savickas, Mielagėnų seniūnaitis Romutis Akinskas, Gilūtų bendruomenės pirmininkas Alvydas Raketis, seniūnaitė Zita Raketinė, pareigūnai – rajono PK Kriminalinės policijos skyriaus viršininkas Giedrius Kamarauskas, Viešosios policijos skyriaus Prevencijos poskyrio bendruomenės pareigūnė Jūratė Pernavienė, vyresnioji tyrėja Jelena Špakova, tyrėjas Vytautas Lichadziauskas.

Suprantamas seniūnės M. Bielinienės susirūpinimas dėl nerimo, baimės, kurią patiria kaimo gyventojai. Čia jai asmeniškai pažįstamas kiekvienas gilūtiškis, juk dirba ne pirmus metus… Žino daugumos problemas ir gelbėja įvairiose situacijose. Tačiau dabartinė – neįprasta, bauginanti, reikalaujanti visos bendruomenės susitelkimo, įsiklausymo. Netradicinių sprendimų. Seniūnė diskusijai pakvietė pareigūnus.

Kriminalinės policijos skyriaus viršininkas G. Kamarauskas pateikė turimą ataskaitą apie penkis gaisrus, iš kurių pirmas (sudeginti šieno ritiniai) kažkam pasirodė nerimtas, todėl neregistruotas į oficialių padegimų sąrašą. Esamu laiku oficialiai registruoti trys gaisrai, dėl ketvirtojo laukiamas aktas iš Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnų. Policijai žinomi įtariamieji, faktai tikrinami, vyksta tyrimas…

Suprantama, tyrimas vyksta, padegimai nesiliauja, bendruomenė įbauginta. Kaimynai įtaria vieni kitus, naktimis pašoksta nuo kiekvieno barkštelėjimo. Įtariamu, gudriu, užsislaptinusiu piromanu gali būti beveik bet kuris, ir su apgailėtinu sarkazmu, kaip vaikų skaičiuotėje, kurios sakinys tapo straipsnio pavadinimu, gali besti pirštu į kas antrą – keistai žiūri, vėlai vakarais vaikšto, piktai kalba, uždaras ir t. t.

Tiek pareigūnų, tiek ir Gilūtų kaimo gyventojų padėtis – nepavydėtina. Kažkas kažką sakė, kažkas matė, bet tai – ne įrodymas, padegėjas nesugautas už rankos ir byla nebaigta.

Bendruomenės pareigūnė J. Pernavienė kiek galėdama moderavo susitikimą, tačiau suprantamas gyventojų nekalbumas, nes laukia naktis ir prie kiekvienos sodybos pareigūnas nebus pastatytas… Susirinkusiems draugiškai išdalintos atmintinės, kuriose Mielagėnų seniūniją aptarnaujančių Viešosios policijos skyriaus Prevencijos poskyrio pareigūnų kontaktai, Pasitikėjimo telefono numeris, išdalintos Kriminalinės policijos skyriaus viršininko vizitinės, žmonės paraginti kreiptis į policiją bet kuriuo metu, su bet kokia tyrimui naudinga informacija.
Vienai gyventojai pasiūlius išdalinti tuščius lapelius, į kuriuos kiekvienas anonimiškai įrašytų įtariamąjį, tokie lapeliai, su policijos pritarimu, atsirado ant stalo. Kiek prirašytų pavardžių gavo pareigūnai? Gal su jų komanda privalėjo atvykti psichologas profesionalas, kuris būtų pasiūlęs logiškesnius žaidimus… Joks atsakingas pilietis, vadovaudamasis vien nuogirdomis, abejotinai reikšmingais pastebėjimais, neįrašys įtariamuoju nepagauto už rankos padegėjo pavardės. Reikalingi faktai. Be kurių tokia rašliava tampa elementariu šmeižtu. Objektyvią informaciją norintis pateikti asmuo ras tinkamą vietą ir laiką pokalbiui su pareigūnu, konfidencialiai.

Diskusijos pradžioje, klebonui M. Savickui pasiūlius organizuoti neviešintus bendruomenės vyrų budėjimus, oponentų atsirado iš įvairių pusių. Nepasiteisino, neveiksminga (nors prieš keletą metų Panevėžio r. Vadoklių gyvenvietėje, tik pradėjus budėjimus, buvo sugautas piromanas paauglys, sudeginęs ne vieną pastatą – aut. past.). Šių eilučių autorei pritarus budėjimų įvedimui, gal Gilūtų kaime esantiems policijos rėmėjams (tik vienas iš galimų variantų), neigiamai ir emocionaliai užprotestavo kai kurie pareigūnai. Keistai nuomonių šurmulyje nuskambėjo vyresniosios tyrėjos Jelenos Špakovos siūlymas saugoti kiekvienam savo, kai Gilūtų kaime gyvena daugiau nei dvidešimt vienišų garbaus amžiaus moterų, kurios tamsiu paros metu bijo net nosį pro duris iškišti. Kas apsaugos ir apgins jas?

Dalis kaimo gyventojų, nesulaukę logiškų sprendimų, ėmė skirstytis dar nesibaigus diskusijai. Visgi Mielagėnų seniūnaitis Romas Akinskas paragino likusius susikaupti ir imtis konkrečių žingsnių bendruomenėje. Savo praktika vagišių ir kitokių blogiukų gaudyme pasidalinęs klebonas M. Savickas dar sykį patvirtino, kad be budėjimų nieko gero nebus. Pagaliau patyrusio dvasininko mintims pritarė Kriminalinės policijos viršininkas G. Kamarauskas, kuris atsakingu už budėjimus kaime paskyrė policijos rėmėją, gerai žinomą aktyvų visuomenininką Joną Žemaitį. Seniūnė M. Bielinienė pažadėjo suderinti su rajono savivaldybe klausimą dėl kaimo apšvietimo savaitgaliais. Bendruomenės pareigūnė J. Pernavienė Gilūtų kaimo vaikus su tėveliais ir seneliais pakvietė į susitikimą rugpjūčio 19 d. bendruomenės salėje. Pirmi žingsniai į saugumą daromi. 

P. S. Kriminalinės policijos viršininkas G. Kamarauskas, komentuodamas situaciją „Lietuvos Ryto“ televizijos žurnalistams, pažadėjo įsiklausyti į gilūtiškių sakomas mintis. Ar įsiklausymas duos rezultatų, parodys laikas.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje