Skip to content

Afrikinis kiaulių maras savo voratinkliu apraizgė visą rajoną

MI informacija

Ignalinos maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) viršininkas Laimutis Ragaišis pranešė, kad dar dviejuose rajono ūkiuose, Ceikinių ir Dūkšto seniūnijose, užfiksuotas kiaulių gaišimas. Gauti laboratorinių tyrimų rezultatai patvirtino, kad abiejuose ūkiuose kiaulės užsikrėtę afrikiniu kiaulių maru (AKM).

Skubus tyrimas pradėtas Ignalinos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybai gavus pranešimus, kad Ceikinių sen. esančiame Šileikiškės vienkiemyje (15 km nuo AKM židinio UAB „Idavang“ Rupinskų padalinyje) ir Dūkšto seniūnijoje esančiame Čižiūnų k. (14 km nuo AKM židinio), netikėtai, be jokių klinikinių požymių, nugaišo 2 kiaulės.

Tyrimo metu nustatyta, kad pirmajame vienkiemyje iš viso buvo laikomos dvi kiaulės, o antrajame – viena. Valstybiniai veterinarijos inspektoriai ūkiuose nedelsiant paskelbė karantiną, AKM diagnozei patvirtinti arba paneigti laboratoriniams tyrimams paėmė kiaulių kraujo mėginius ir kritusių gyvulių gaišenas. Aplink abu AKM židinius nustatytos 3 km apsaugos ir 10 km priežiūros zonos, atlikta užkrėstų ūkių pirminė dezinfekcija. Vykdomas epizootinis tyrimas, siekiant nustatyti užkrato patekimo į ūkius kelius.

VMVT duomenimis, teritorijose, patenkančiose į naujų AKM židinių 3 km apsaugos zonas, iš viso yra 17 kiaulių laikytojų, kurie augina 44 kiaules. Ceikinių sen. 15 laikytojų augina 39 kiaules, Dūkšto seniūnijoje 2 laikytojai – 5 kiaules (skaičiai gali būti netikslūs, nes deklaruotas ir realus laikomų kiaulių skaičius dažnai skiriasi).

10 km AKM židinių priežiūros zonose iš viso – 85 kiaulių laikytojai, auginantys 235 kiaules (Ceikinių sen. – 137 kiaulės pas 57 laikytojus, Dūkšto seniūnijoje – 98 kiaulės pas 28 laikytojus).

Ūkiams, patenkantiems į 3 km apsaugos zonas, bus rekomenduojama savo auginamus gyvulius paskersti ir jų mėsą maistui naudoti tik atlikus laboratorinius AKM tyrimus. 10 km priežiūros zonoje bus atrinkti visų laikomų kiaulių kraujo mėginiai, vykdoma sustiprinta stebėsena.

Visiems kiaulių laikytojams primenama, kad kilus įtarimams dėl gyvulių sveikatos būklės, jie privalo nedelsdami informuoti VMVT visą parą veikiančiu nemokamu numeriu 8~800 40403 arba kreiptis į artimiausią VMVT teritorinį padalinį. Taip pat galima pranešti aptarnaujantiems privatiems veterinarijos gydytojams.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje