Skip to content

„Lenkiuosi tau, gimtoji žeme…“

MI informacija

Rugpjūčio 9-tąją Mielagėnų kaimo seklyčios salė buvo pilna. Rekordiškai gausus būrys žmonių susirinko į kraštiečio poeto ir fotomenininko Algio Jakšto knygos ,,Čia mano žemė“ pristatymą bei fotografijų parodą „Rūkų baladė“.

Į susitikimą atėjo ne tik mielagėniškiai, atvažiavo žmonės iš Gilūtų, Dietkauščiznos, Didžiasalio, buvo svečių net iš Švedriškės, Švenčionėlių. Neabejotina, kad poetui itin svarbu buvo matyti savus, žmones iš tėviškės – Ryžiškės, Radučio, Mėčionių kaimų. O buvę Algio klasiokai, Mielagėnų vidurinės mokyklos 22-osios laidos abiturientai, paruošė staigmeną – surengė klasės susitikimą. Jaudulys ir poeto, skaitančio savo eiles, balse, ir žiūrovų, ypač Algio klasiokių, akyse. Juk A. Jakšto eilėraščių temos artimos kiekvienam. Tik ne kiekvienas sugebam, drįstam išsakyti meilę gimtajai žemei, pagarbą protėvių dvasiai, ne visada pastebim grožį ūkanotame tėviškės peizaže. Tą dvasinę būseną padeda išsakyti poetas:

Lenkiuosi tau, gimtoji žeme,
Ne nuolankumas,
O meilė
Tau manyje gyvena.

A. Jakšto kūryba – poezija ir fotografija – susilieja, papildo viena kitą. Knygos iliustruojamos jo paties nuotraukomis, eilėraščiuose – jausmai, kuriuos sukelia mylimo krašto vaizdai.

Susitikimo metu eilėraščius skaitė pats Algis ir jaunieji skaitovai Karolina ir Egidijus, pertraukėlių metu dainavo moterų ansamblis „Sidabro gija“.

Susitikimui baigiantis, buvo suteiktas žodis žiūrovams. Liejosi padėkos žodžiai, linkėjimai parašyti naują knygą, dovanojamos gėlės, išsirikiavo eilutė laukiančių autografo… Svečiai gėrėjosi tradicine, bet jau pamirštama, juodai balta fotografija… Bendravimas tęsėsi prie kavos puodelio.

Algis JAKŠTAS
NEPAVĖLUOKIME
Suspėkime,
Nepavėluokime
Ten, kur esame
Laukiami…
Nepavėluokime
Ištarti „myliu“.
Nepavėluokime
Ištarti „atleisk“.
Tiek žodžių
Paprastų.
Ištarkime
Laiku juos,
Suspėkime,
Nepavėluokime.


Č. Černiausko nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje