Skip to content

Teisėjas laukė, kol ką nors užmuš?

 

Pastaruoju metu situacija šioje istorijoje pasikeitė į gerąją pusę, tad tikintis, kad ji neblogės, pagrindinio istorijos herojaus pavardės neminėsiu. Jo motinos prašymu. Užteks vardo – Tomas. Istorijos tema dažna šiais laikais – smurtas artimoje aplinkoje. Istorijos chronologija pagal policijos įvykių suvestines tokia:

2013 m. gegužės 11 d., apie 20 val., Vidiškėse esančiame bute ir lauke prie namo asmeninio konflikto metu Tomas kaire ranka sudavė du smūgius į veidą savo žmonai.

2014 m. vasario 8 d. vidurnakty savo buto kambaryje neblaivus Tomas kaire ranka du kartus smūgiavo žmonai į pakaušio sritį, sukeldamas jai fizinį skausmą.

Po pusvalandžio Tomas sumušė savo motiną, matyt, užstojusią marčią nuo sūnaus smurto…

Po akimirkos Tomas sumušė kambaryje buvusį ir mažametį posūnį, kaire ranka stipriai spausdamas ir sukdamas vaiko kairę ranka, sulaužė jam rankos dilbį.

Liepos 24 d., apie 15.30 val., pažeisdamas jam skirtą kardomąją priemonę nesiartinti prie šeimos, Tomas vėl pakėlė ranką prieš žmoną, sukeldamas jai fizinį skausmą.

Ir taip – penki tyčiniai smurtiniai epizodai.

Pirmas ikiteisminis tyrimas policijoje pradėtas po pirmojo įvykio – pernai gegužės 11 d. Po vienuolikos dienų nutrauktas, tačiau šių metų vasario 27 d. vėl atnaujintas. Dar vienas ikiteisminis tyrimas pradėtas vasario 8 d., kai Tomas naktį sukėlė smurto orgiją prieš tris žmones, tarp kurių sužalojo ir mažametį vaiką. Vėliau abu ikiteisminiai tyrimai sujungti į vieną. Vykstant tyrimams, Tomui buvo taikomos kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, įpareigojant jį nesilankyti bute, kuriame gyvena žmona, motina ir mažametis posūnis, ir neieškoti ryšių su jais. Taip Tomas tapo asmeniu be pastovios gyvenamosios vietos. Tačiau liepos 24 d. jam skirtą šią kardomąją priemonę sulaužė – vėl primušė žmoną.

Policijos komisariatas, įvertinęs tai, jog Tomas įtariamas penkių tyčinių, smurtinių nusikaltimų padarymu, iš kurių vienas nusikaltimas galimai yra apysunkis, ir tai, kad nuolat pažeidinėja jam skirtą kardomąją priemonę, kreipėsi į rajono apylinkės teismą dėl skyrimo Tomui griežtesnės kardomosios priemonės – suėmimo. To pageidavo ir artimieji, šį prašymą palaikė prokuratūra. Mėnesio užtektų ramiai užbaigti ikiteisminį tyrimą ir bylą perduoti į teismą. Kartu tai ir garantija, kad Tomas daugiau negalės prieš nieką smurtauti.

Prašymą nagrinėjo Ignalinos rajono apylinkės teismo teisėjas Kęstutis Rimkus. Jam visos šios istorijos aplinkybės buvo nė motais ir sankcijos suimti Tomą nedavė. Motyvas trumpas – nėra pagrindo, nes įstatyme nenumatyta. Bet be įstatymo dar yra gyvenimas. Realus ir dažnai žiaurus. Kas atsakys, kai Tomas vieną kartą kažką tyčia ar netyčia užmuš? Geraširdis teisėjas, policija, prokurorai?.. Teisėjas šiuo galimu atveju tai tikrai, kaip tas Poncijus Pilotas, nusiplaus rankas. Beje, jis Rusijoje, Chabarovsko krašte, daugiau nei dešimt metų (1987–1997 m.) dirbo advokatu, tai gal advokato pradas kartais ima viršų ir teisėjas įtariamajam ima advokatauti?

Teisme, nagrinėjant prokurorų prašymą dėl suėmimo, atvesdintas buvo ir Tomas. Savo smurto protrūkius jis aiškina taip. Neva vartoja kažkokius vaistus, o kai juos užpila degtine, savęs nekontroliuoja, neatsimena, ką daro.
Teisėjo K. Rimkaus sprendimą Panevėžio apygardos Utenos apylinkės prokuroras Mindaugas Rašinskas buvo apskundęs Panevėžio apygardos teismui, tačiau šis taip pat Ignalinos teisėjo sprendimą paliko galioti nepakeistą.
Šią istoriją norisi baigti viltinga nata. Pradžioje minėjau, kad situacija pasikeitė į gerąją pusę. Mat Tomo motina informavo redakciją, kad sūnus, rugpjūčio pabaigoje švęsiantis savo 38-ąjį gimtadienį, po paskutinių įvykių užsikodavo nuo alkoholizmo, dabar negeria, todėl yra vilties, kad buvusios smurtinės istorijos nesikartos. O už buvusias teks atsakyti teisme. Nežinia, koks bus jo sprendimas, nes pagal Baudžiamojo kodekso 138 ir 140 straipsnius, pagal kuriuos įtariamasis yra kaltinamas, Tomui gresia tiek realus laisvės atėmimas, tiek bausmės vykdymo atidėjimas. Tad viskas teismo rankose.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje