Skip to content

„Kaimynų pasiutvakaris“ Ceikinius drebino dešimtą kartą

Nuo seno Žolinė minėta kaip deivės Lados apeigų ir derliaus pagerbimo švente. Todėl į jos puokštes buvo sudedami ne tik vasaros žolynai, javai, bet ir daržovės, šakelės su uogomis ir vaisiais. Žolinės puokštės pašventinamos bažnyčioje ir namuose laikomos kaip relikvijos, saugančios nuo audrų, žaibų ir kitų nelaimių. Atėjus krikščionybei, Žolinė sutapatinta su Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų diena.

Dar 2002-aisiais tuometė Ceikinių kaimo seklyčios laisvalaikio organizatorė Milda Dikmonienė subūrė kaimo kapelą „Keiziai“ ir pradėjo gimtąjį kraštą garsinti ne tik rajone, Lietuvoje, bet ir tarptautiniuose renginiuose, Ceikinių kultūros puoselėtojai Mildai netrukus kilo mintis Žolinės atlaidus įprasminti kaimyninių rajonų muzikos mylėtojų švente. Taip jau 2004 m. Ceikiniuose buvo pradėtas organizuoti „Kaimynų pasiutvakaris“, į kurį iš įvairių rajonų bei miestų sukviečiamas pulkas muzikos bei dainų mylėtojų. Tad šiemet toks renginys Ceikiniuose po šv. Mišių surengtas jau dešimtą kartą. Jame dalyvavo Švenčionių dainų ir šokių ansamblis „Aukštaitija“ bei jo choreografijos grupė, vadovaujama Jolantos Razmienės, Radviliškio r. Panemunėlio universalaus daugiafunkcio centro kapela „Provincija“ (vad. Rimantas Mickys), Vilniaus r. Sužionių kaimo kapela „Svietojanska (vad. Jonas Špakovas), Švenčionių r. Sarių kaimiškos muzikos grupė „Savas kampas“ (vad. Antanas Buinauskas), taip pat Ignalinos liaudiškos muzikos kapela „Lanksva“ (vad. Vincas Kliukas) ir Molėtų jaunimo grupė „Drovuoliai“.

Šie kolektyvai beveik tris valandas linksmino ne tik Ceikinių, bet ir aplinkinių parapijų žmones. Šventės globėjas – kun. Marijonas Savickas, kuris nuolat ragina stiprinti tarpusavio meilę bei santarvę, nepaisant sudėtingos tarptautinės padėties.

Pasiutvakarį pradėjusi jos iniciatorė ir „Keizių“ kaimo kapelos vadovė Milda padėkojo visiems šventės dalyviams už jų gausų dalyvavimą tradiciniame renginyje, linkėdama puikios šventinės nuotaikos.

Vos tik nuskambėjus „Keizių“ kapelos muzikos garsams, pasidžiaugė šia švente ir rajono meras Henrikas Šiaudinis bei Seimo narys, kultūros ministras Šarūnas Birutis. Pastarasis įteikė padėkos raštą dabartinei šventės organizatorei, M. Dikmonienės dukrai Rūtai, kuri garbingai tęsia šventės tradicijas. Beje, ministras visiems šventės dalyviams įteikė ir krepšį iš savo sodo atvežtų obuolių.

Po šių svečių sveikinimų vienas po kito į lauko sceną lipo įvairūs kolektyvai, praturtinę koncertą skambia muzika bei dainomis, kurios aidėjo po visą gyvenvietę, už tai žiūrovai atsidėkojo karštais plojimais. Ne kartą scenoje pasirodė Švenčionių dainų ir šokių ansamblio „Aukštaitija“ choreografijos grupės dalyviai. Pradžiugino Sužionių kultūros namų kapelos „Svietojanska“ azartiški dainininkai, dainavę ir lietuviškai, ir lenkiškai, atlikę tiek lenkiškas, tiek lietuviškas melodijas.

Daug nuoširdžių aplodismentų susilaukė Panemunėlio universalaus daugiafunkcio centro kapelos „Provincija“ dainininkai bei muzikantai, taip pat Sarių kaimiškos grupės „Savas kampas“ dalyviai, tarp kurių buvo ir Švenčionių r. Sporto organizatorius Stanislovas Podvaiskas ir ignalinietis Zenonas Gruzdys. Net po kelis kartus teko atkartoti skambias melodijas Ignalinos liaudiškos muzikos kapelos „Lanksva“ dainininkams Nijolei Misiūnaitei ir Vincui Kliukui.

Nors šventės pabaigoje užklupo trumpas, bet smarkus vasaros lietutis, vis dėlto greitai pro debesis pasirodžiusi saulutė vėl žiūrovų nuotaiką pratęsė. Šventę garbingai užbaigė jaunimo pamėgta molėtiškių muzikos grupė „Drovuoliai“.       

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje