Skip to content

Ką daryti, kad miško grybų ištekliai nemažėtų?

MI informacija

Vasarai einant į pabaigą, miškai pritraukia vis daugiau grybautojų. Gali pasirodyti, kad grybų gausa priklauso tik nuo oro, tačiau grybų ištekliams didelę įtaką turi ir miško lankytojai.

Be grybienos nebus grybų

Grybai dauginasi sporomis, kurios palankiomis sąlygomis sudygsta ir duoda pradžią grybienos židiniams. Grybiena, iš kurios ir išauga grybai, yra trapi ir lengvai pažeidžiama aplinkos veiksnių, o pažeistai grybienai atsistatyti gali prireikti ne vienerių metų.

Grybienai pavojų kelia pastovus miško paklotės trypimas ir ardymas – tiek dėl miške vykdomos ūkinės veiklos, tiek dėl netinkamo miško lankytojų elgesio. Norintys kuo arčiau privažiuoti prie grybingų vietų neretai pamiršta automobilių statymo taisykles. Pažymėtina, kad važiavimas ir motorinių priemonių statymas ant miško paklotės yra griežtai draudžiamas – automobilius statyti leidžiama tik miško keliuose arba specialiose automobilių aikštelėse.

Miškui svarbūs visi grybai

Grybieną nualina ir tai, kad grybautojai kasmet trypia tas pačias vietas ir išrenka visus,  net pačius seniausius, valgymui netinkamus grybus, kurių sporos reikalingos naujų grybienos židinių susidarymui. Be to, grybautojams surenkant net mažiausius grybukus, neretai suardoma miško paklotė, o grybų vaisiakūniai nespėja iki galo subrandinti ir paskleisti sporų.

Gry­ba­vi­mo Lie­tu­vos miš­kuo­se tai­syk­lės numato draudimą rink­ti, par­duo­ti ir su­pirk­ti vo­ve­rai­tes, ku­rių ke­pu­rė­lės skers­muo ma­žes­nis kaip 1 cm, ir ba­ra­vy­kus, ku­rių ke­pu­rė­lės skers­muo ma­žes­nis kaip 1,5 cm. Taip pat negalima rinkti į Lie­tu­vos rau­do­ną­ją kny­gą įra­šy­tų rū­šių gry­bų.

Seni, sukirmiję, nuodingi ar maistui netinkami grybai jokiu būdu negali būti trypiami, laužomi, spardomi ar traiškomi. Taip pat reikėtų žinoti, kad bet kaip išrauti grybo negalima. Taisyklės numato, kad grybas turi būti atsargiai išraunamas arba nupjaunamas prie pat žemės, nes grybą laužiant arba pjaunant kepurėlę su nedidele koto dalimi pažeidžiama grybiena.

Grybauti – ne visur

Svarbu prisiminti, kad rezervatuose grybauti draudžiama, o nuo balandžio 1 d. iki rugsėjo 1 d. rinkti grybų negalima ir ornitologinių draustinių miškuose. Grybaujant taip pat svarbu atsižvelgti į ženklus, informuojančius apie laikinai ribojamą lankymąsi miško valdoje. Atidumo reikėtų grybaujantiems privačiose valdose, esančiose arčiau kaip 100 m iki miško savininko sodybos – šiose vietose grybus rinkti galima tik miško savininkui sutikus.

Straipsnis parengtas bendradarbiaujant su Aplinkos ministerija.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje