Skip to content

Rimšės 500 metų jubiliejui – paminklinis akmuo ir krepšinio turnyras

„Žmogų nuo kitų gyvūnų skiria kultūra. Žmogaus ypatybė yra ta, kad jis turi ir kitoms gyvūnų rūšims nebūdingų psichinių savybių bei jų nulemtų visuomeninių ir kultūrinių ypatybių. Žmogus yra sukūręs unikalų, specifinį, tik jam būdingą reiškinį – materialinę ir dvasinę kultūrą. Kultūra žmogui tapo svarbiausiu prisitaikymo prie aplinkos būdu“, – keliais sakiniais apibūdindamas visą esmę šventės metu kalbėjo Meikštų dvaro bendruomenės vadovas Mindaugas Survilas.

Istorija byloja, kad 1514 m. pirmą kartą paminėta Didžiojo Daugėliškio žemėse esanti Rimšė. Tad šiemet, didžiuodamiesi gražia sukaktimi, rimšiškiai švenčia miestelio 500 metų sukaktį. Šiai ypatingai progai paminėti ir įamžinti skirti du svarbūs akcentai – pastatytas paminklinis akmuo ir suorganizuotas krepšinio turnyras, kuris, tikimasi, nuo šiol vyks kasmet ir taps tradiciniu.

Jubiliejinis krepšinio turnyras

Surengti jubiliejinį krepšinio turnyrą pasiryžo rimšiškis sporto entuziastas Petras Klišauskas. Idėja puiki. Nes kuo jau kuo, bet įspūdingais momentais, kuriuos gali išvysti krepšinio aikštelėje, ir nepakartojamomis emocijomis gali „papirkti“ bet kokio amžiaus, bet kokio tikėjimo ir bet kokio statuso žmogų. O jei dar įvertinus tai, kad jubiliejiniam turnyrui savo dalyvavimu didžiulę garbę suteikė tokios rajono krepšinio žvaigždės, amžiams įrašytos į krašto sporto metraščius, kaip Albertas Cicėnas ir Renatas Juršėnas, komentarams vietos nebelieka.

„Man sunku įsivaizduoti, kad atsirastų žmonių, kurių nedomintų ir nejaudintų krepšinis. Bendruomenės dėka mes turime puikią krepšinio aikštelę ir jaunimas čia labai mėgsta leisti laiką. Sugalvoję paminėti miestelio 500-ąją sukaktį, su seniūne apsitarėme, kad būtų labai gražu organizuoti senjorų krepšinio turnyrą. Na, senjorai krepšinyje, o gyvenime – vyrai pačiame tvirtume ir brandume. Kažkada žaisdamas Ignalinoje organizuojamuose turnyruose susipažinau su Albertu. Organizuodamas šį turnyrą ir kreipiausi į jį pagalbos. Vyrai, negailėdami nei savo laiko, nei lėšų, subūrė net dvi komandas iš Ignalinos. Mes labai jiems dėkingi. Trečia komanda buvo mano draugų, su kuriais aš sportuoju Visagine. Ketvirta – pačių Rimšės gyventojų, penktoji – Ilgių bendruomenės vyrai, o šeštoji – Meikštų dvaro. Turnyras pravyko puikiai, tik štai gal kiek nesmagu, kad žaidimo metu traumą patyrė R. Juršėnas, bet tikėkimės greitai pasveiks“, – pasakojo organizatorius Petras Klišauskas.

Pirmąjį, jubiliejinį krepšinio turnyrą, laimėjo Ignalinos pirmoji komanda (Albertas Cicėnas, Renatas Juršėnas ir Vaidas Kindurys), antrąją – Ignalinos antroji komanda ir trečiąją – Rimšės komanda.

Snaiperių konkurse pirmąją vietą užėmė Kęstas Petrauskas iš Visagino, antrąją – Vaidas Kindurys iš Ignalinos, trečiąją – Alvydas Kindurys iš Ignalinos. Pasveikintas ir vyriausias turnyro dalyvis – Valdis Arbačiauskas.

Paminklinio akmens pašventinimas

Pusiaudienį Rimšės krašto gyventojai, rajono meras Henrikas Šiaudinis, seniūnė Tatjana Jarutienė bei svečiai susirinko į miestelio bažnyčią šv. Mišių, kurias aukojo klebonas Algis Vaickūnas. Palaiminti ir pakylėti miestelėnai, viliojami saksofonisto Fausto Gasperavičiaus skleidžiamos muzikos, rinkosi prie tarp klebonijos ir bendruomenės namų (seniūnija, kultūros centras ir kt.) pastatyto įspūdingo dydžio paminklinio akmens, atgabento iš Rimšės laukų, kuriame tautodailininkas Vytautas Šemelis iškaldino užrašą.

„Turėti gimtinę – didelė tėvų dovana. O ypač gera yra gimti nedideliame miestelyje. Mes ir susirinkome šiandien čia pasidžiaugti mūsų mylimu Rimšės kraštu ir jo žmonėmis, nes 1514 m., prieš 500 metų, pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose paminėtas Rimšės vardas“, – kalbėjo renginio vedėja Ežbieta Rubinienė, pradėdama šventinę programą „Rimšė tebėra – Rimšė tebūnie“.

Paminklinį miestelio akmenį atidengė buvusi tremtinė ponia Valerija Griščiukienė ir rajono meras Henrikas Šiaudinis, o jį pašventino kunigas Algis Vaiškūnas

Istorijos labirintuose taškus sudėliojusi vedėja Elžbieta žodį suteikė svečiams. Miestelio gyventojus sveikinimo meras H. Šiaudinis, Pūškų užkardos vadas Saulius Nekraševičius, Ilgių bendruomenės narė Jūratė Tamonienė, Meikštų krašto bendruomenės pirmininkas Mindaugas Survilas, Rimšės miestelio gyventoja Vladislava Jarmuševičienė ir kiti. Tą dieną pro Rimšę važiavo ir ralio „Baltijos keliu“ dalyviai. Jie taip pat pasveikino gyventojus ir įteikė saldžią dovaną kiekvienam rimšiškiui – dėžę saldainių iš Talino. Pabaigoje kalbėjusi seniūnė T. Jarutienė pasveikino susirinkusius, padėkojo žmonėms už bendradarbiavimą, visokeriopą pagalbą, supratingumą ir žmoniškumą.

Vainikuodama oficialias kalbas ir sveikinimus, rimšiškė Kotryna Diliavičiūtė perskaitė kraštietės Bronės Čiplytės-Nainienės eiles apie Rimšę ir paleido į orą didžiulę balionų pynę, visiems susirinkusiems draugiškai ją palydint pasižadėjimu: „Rimšė tebėra – Rimšė tebūnie“.

Gėlės, dovanos ir kareiviška košė

Šnekučiuodamiesi, būreliais šventės dalyviai patraukė į miestelio sporto aikštyną. Vieni suskubo vaišintis Pūškų užkardos virtuvės pagaminta koše, o kiti apžiūrinėjo bendruomenės namuose veikusią nuotraukų, piešinių ir spaudinių parodą. Pasistiprinę ir susikaupę, šventės dalyviai rašė palinkėjimus ateities kartoms, kurie buvo sudėti į stiklinį indą ir užkasti po akmeniu.

Jau tapo tradicija, kad vietovių įvairių svarbių datų ar sukakčių minėjimo metu prisimenami ir pagerbiami tai vietovei ar tam kraštui nusipelnę, ypatingi žmonės.

Seniūnė T. Jarutienė pirmiausia padėkojo merui H. Šiaudiniui, kuris nusprendė, jog Rimšė ir jos žmonės yra labiau verti jo pagarbos, nei kiti tos dienos darbai. Seniūnijos Padėkos raštais apdovanota Pūškų pasienio užkarda, Meikštų krašto ir Ilgių bendruomenės ir jų aktyviausi nariai: Mindaugas Survilas, Viktorija Abaravičienė ir Jūratė Tamonienė, plėtojantys kaimo turizmą Regina Glebavičienė ir Ričardas Zagorskis, ūkininkas Vidmantas Eimantas, kuriantis ir išlaikantis darbo vietas Edikas Matovičius, seniūnaitė Bronė Abaravičienė, liaudies tradicijų puoselėtoja Veronika Čibirienė, krepšinio varžybų organizatorius Petras Klišauskas, Meikštų bibliotekininkė Jolanta Šalnienė.

Savo ruožtu Rimšės bibliotekininkė, dėkodama savo skaitytojams ir lankytojams už tai, kad jie yra, kad randa laiko knygai, kūrybai ir rašytiniam žodžiui, įteikė dovanų – knygų.

Šventės dalyvius linksmino Visagino miesto kultūros centro kapela „Linksmuolė“, o po koncerto miestelėnai šėlo diskotekoje.

Kiekvienas didesnis ar mažesnis suėjimas, kiekvienas geras žodis, kiekvienas šiltas žvilgsnis, palinkėjimas ar rankos paspaudimas palieka pėdsaką mūsų širdyse.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje