Skip to content

Ar bus asfaltas į Gilūtas?

Rajono savivaldybėje lankėsi Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos Vietinių kelių skyriaus vedėjas Stanislovas Stančikas, VĮ „Utenos regiono keliai“ direktorius Edmantas Šakalys, kiti šios įmonės atstovai, taip pat Paliesiaus dvaro savininkas, UAB „Diagnostinės sistemos“ vadovas dr. Julius Ptašekas. Svečiai susitiko su savivaldybės meru Henriku Šiaudiniu ir aptarė galimybes išasfaltuoti rajoninį kelią Mielagėnai-Gilūtos. Tai jau seniai svarstomas klausimas, aktualus ir gyventojams, ir to krašto verslininkams.  Susitikime taip pat dalyvavo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vidas Kreivėnas, Statybos ir komunalinio ūkio skyriaus vedėjas Mykolas Viškelis, Mielagėnų seniūnė Milda Bielinienė.

Šį rugpjūtį savivaldybė gavo Gilūtų kaimo bendruomenės prašymą dėl minėto kelio asfaltavimo. Prašyme (prie jo pridėti 121 gyventojo parašas) minimas didelis poreikis pagerinti susisiekimą su gydymo, švietimo ir kitomis įstaigomis. Seniūnė M. Bielinienė sakė, kad šį klausimą spręsti prašoma jau seniai. Savivaldybė ne kartą kreipėsi į Susisiekimo ministeriją. Rugsėjo 1 d. jai vėl išsiųstas mero H. Šiaudinio pasirašytas raštas ir pridėti gyventojų parašai. Ministerijos prašoma 2015 m. išasfaltuoti rajoninį kelią (apie 6,7 km) tarp  Mielagėnų ir Gilūtų. Mero H. Šiaudinio teigimu, toks projektas yra būtinas. Žinoma, jis nebus įgyvendintas iškart, nes šiuo metu kelių asfaltavimui Lietuvoje skiriama labai mažai lėšų. Tačiau, pasak mero, reikia visiems kartu ieškoti kuo daugiau argumentų, sujungti socialinius, kultūrinius, istorinius interesus ir „bandyti belstis į valdžios duris“.

Gilūtos įsikūrę rajono pakraštyje, ribojasi su Švenčionių r. ir yra pasienio zonoje. Kaimą su artimiausiais prekybos, darbo, kultūros taškais, Mielagėnų, Adutiškio, Didžiasalio miesteliais, Ignalinos ir Švenčionių miestais jungia rajoniniai žvyro dangos keliai. Susisiekimas su miesteliais yra nepatenkinamos būklės. Gilūtose įsikūręs didelis privatus ūkis (2600 ha žemės), pastatyta bazė, kurioje yra laikoma speciali žemės ūkio technika, grūdų ir trąšų sandėliai. Prie kaimo, Paliesiaus dvare, įsikūrusi UAB „Diagnostinės sistemos“.

Kaip minėjo dvaro savininkas dr. J. Ptašekas, Paliesiaus dvaras yra svarbus traukos objektas. Čia vyksta edukacinės kultūrinės programos mokiniams, pristatomas kultūrinis paveldas, teikiamos medicininės reabilitacijos paslaugos. Ši veikla ateityje plėsis ir, kaip manoma, didės dvaro lankytojų skaičius. Apskritai, visas Mielagėnų kraštas taps patrauklesnis, labiau žinomas. Kalbėta ir apie gražėjantį Mielagėnų miestelį, nuostabią bažnyčią bei ten saugomas meno vertybes.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos atstovas S. Stančikas teigė, kad pagrindiniai rodikliai, į kuriuos atsižvelgiama asfaltuojant žvyrkelius, yra eismo intensyvumas, gyventojų poreikiai ir socialiniai bei kultūriniai veiksniai. Minėta, kad eismo intensyvumas šiame kelyje yra nepakankamas – apie 97 automobiliai per parą. Pagal reikalavimus jis turėtų būti daugiau nei 300 automobilių. Kaip jau minėta, tikimasi, kad eismo intensyvumas šiame kelyje tik didės. Specialisto nuomone, labai svarbūs ir kiti veiksniai bei tinkamas argumentavimas. Visi susitikime dalyvavusieji pritarė projekto reikalingumui ir palaikė šią idėją. Meras H. Šiaudinis visiems dėkojo už geranoriškumą, bendrą sutarimą ir pagalbą siekiant galutinio tikslo.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje