Skip to content

Išsikovota teisė prekiauti kiauliena iš AKM zonų

MI informacija

 

Lietuva išsikovojo teisę prekiauti kiaulių mėsa ir pagamintais produktais iš antrosios ir trečiosios zonos tiek Lietuvos, tiek Europos Sąjungos rinkose. „Tai iš tiesų geros naujienos. Afrikinis kiaulių maras skaudžiai smogė mūsų kiaulių augintojams, todėl žinios apie skerdienos eksportą yra itin laukiamos“, – kalbėjo žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Europos Komisija yra priėmusi sprendimą, kad šalyse, kuriose yra užregistruoti afrikinio kiaulių maro atvejai, teritorijos yra suskirstytos į 3 zonas. Patys griežčiausi apribojimai taikomi trečioje zonoje, kur AKM nustatytas kiaulių ūkiuose bei laukinėje faunoje. Vis dėlto EK nusprendė, kad iš trečiosios zonos bus leidžiama išvežti gyvas kiaules. Svarbu, kad būtų laikomasi visų biologinės saugos reikalavimų kiaulių laikymo vietose ir skerdyklose. Tokių kiaulių mėsą ar pagamintus produktus galima bus parduoti tik vidaus rinkoje, be galimybės išvežti už Lietuvos ribų.

Antroji zona – tai teritorija, kur liga buvo nustatyta tik šernuose, nuo jos nenukentėjo ūkiniai gyvūnai. Šiuose rajonuose užaugintas kiaules, jų mėsą ar kiaulienos produktus, atitinkamai paženklinus, bus galima naudoti vidaus prekybai. O įgyvendinus atitinkamas nuostatas, taip pat bus galima išvežti į ES ar trečiąsias šalis. Tačiau šie pakeitimai taikomi tik kiaulių mėsai ar pagamintiems produktams, gyvų kiaulių judėjimas už Lietuvos ribų yra griežtai draudžiamas.

Trečiajai zonai priklauso: Anykščių, Ignalinos, Kupiškio (Skapiškio ir Šimonių seniūnijos), Molėtų, Rokiškio, Švenčionių, Utenos ir Zarasų rajonų bei Visagino savivaldybės teritorijos.

Antrajai zonai priklauso: Alytaus, Lazdijų, Varėnos, Šalčininkų, Vilniaus, Širvintų, Ukmergės, Anykščių (Andrioniškio, Anykščių, Debeikių, Kavarsko, Kurklių, Skiemonių, Traupio, Troškūnų ir Viešintų seniūnijos) ir Trakų rajonų bei Druskininkų ir Elektrėnų savivaldybes taip pat Alytaus ir Vilniaus miestų savivaldybių teritoriją.

Nuo redakcijos

Neseniai rašėme, kad Rupinskų komplekso darbuotojai įspėti apie galimą atleidimą iš darbo, nes dėl ES draudimo iš trečiosios zonos, kurioje yra visas mūsų rajonas, išvežti tiek mėsą, tiek gyvas kiaules draudžiam, tad kompleksas yra be ateities ir jame darbo nebus. Dabar po EK sprendimo situacija keičiasi, tai gal liks dirbti ir darbuotojai?

Žemės ūkio ministerijos informacija

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje