Skip to content

Kelių eismo taisyklių pataisos atitiks ir įstatymą

MI informacija

Vyriausybė pritarė Susisiekimo ministerijos parengtam Kelių eismo taisyklių (KET) pakeitimo projektui, kurio tikslas – įgyvendinti nuo š. m. liepos 1 d. įsigaliojusias Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisas ir ES direktyvos dėl saugesnių vaikiškų sėdynių naudojimo nuostatas.

„Tam, kad teisės aktuose nebūtų dviprasmybių ir eismo dalyviams nekiltų neaiškumų, KET reikalavimai suderinti su įstatymo nuostatomis. Atsisakyta ir perteklinių nuostatų, kurios nėra aktualios visiems eismo dalyviams ir yra numatytos kituose teisės aktuose. Tarkim, – vairavimo mokymo, kelio ženklų, šviesoforų, kelių horizontaliojo ir vertikaliojo ženklinimo įrengimo reikalavimų“, – sako susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

KET papildytos nuostatomis dėl dviračių juostos, ryškiaspalvės liemenės, žibintų ir kitų būtinų priemonių saugiam eismui užtikrinti naudojimo. Numatyti atvejai, kada dviratininkai, netrukdydami pėstiesiems, gali važiuoti šaligatviais, reglamentuotas dviratininkų sporto grupių eismas, dviratininkams uždrausta važiuoti pėsčiųjų perėja.

Nuo šiol eismo per geležinkelių pervažas reikalavimai galios ne tik vairuotojams, bet ir visiems kitiems eismo dalyviams. Vasaros metu greitkeliuose lengvaisiais automobiliais, motociklais ir triračiais leista važiuoti ne didesniu kaip 120 km/h, žiemos metu – iki 110 km/h greičiu. Traktoriams ir savaeigėms mašinoms numatytas maksimalus 50 km/h greitis.

Transporto priemonei bus draudžiama sustoti ten, kur ji trukdytų įvažiuoti ar išvažiuoti iš stovėjimo aikštelės, stovėjimo vietos, garažo. Reglamentuotas posūkio signalo rodymas žiedinėje sankryžoje: įvažiuojant – nerodomas, išvažiuojant – rodomas. Maršrutiniam transportui skirtomis eismo juostomis galės naudotis ne tik lengvieji, bet ir visi automobiliai, kuriuose važiuoja 4 ir daugiau eismo dalyvių, jeigu eismo juosta pažymėta raide „A“ ir simboliu 4+.

Transporto priemonių vairuotojai sankryžoje, kur ties raudonu šviesoforo signalu pritvirtinta lentelė su žalia rodykle, prieš pradėdami manevrą turės sustoti ir įsitikinti, ar tai saugu. Nuo 2020 m. šios eismo organizavimo priemonės šalies keliuose bus atsisakyta, nes dėl to dažnai kyla eismo dalyvių konfliktinės situacijos ir ši priemonė nėra naudojama kitose Europos valstybėse, išskyrus pavienius atvejus. Toks terminas skirtas, nes būtina pasiruošti pokyčiams.

Numatyta, kad nuo 2020 m. automagistralę žymės ir mėlyno fono ženklai, kaip yra kitose ES valstybėse narėse, taip pat bus visiškai atsisakyta žalių kelio ženklų. Pagal Kelio ženklų ir signalų konvencijos nuostatas, kelio ženklai su turistams aktualia informacija turės būti rudo fono.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje