Skip to content

Moksleivių rudeniška poezijos, dainų ir muzikos popietė

Panašios moksleivių kūrybos skaitymo šventės Ignalinos Laisvės aikštėje vasarą vykdavo ir ankstesniais metais. Dalyvaujant ignaliniečiams, mėgstantiems jaunųjų literatų kūrybą, kuri dar buvo platinama spausdintuose leidinukuose. Pastaraisiais metais buvusi tradicija netęsiama.

Pagirtina, kad šiemet Vidiškių gimnazijos lietuvių kalbos vyr. mokytoja Zita Čičelienė ir bibliotekininkė Vitalija Medzevičienė ėmėsi iniciatyvos Europos kalbų dienos proga vėl būrin sukviesti rajono bendrojo lavinimo mokyklų jaunuosius poezijos kūrėjus ir jų mėgėjus. Tik šįkart jie buvo pakviesti į Vidiškių Kęstučio Mozerio dvarą.

Šios šventiškos popietės vedėjai – Karolina Subačiūtė ir Andrejus Lazauskas – paragino įdomiai įsiklausyti į mūsų lietuviškos kalbos ypatumus, kuri atsiranda tik kūrėjų širdyse bei lūpose, kai ruduo jau pradeda skleisti nuostabų įvairių spalvų grožį ir viena mintis gena kitą, padedanti surikiuoti žodžius į posmus, skirtus ne vien rudeniškoms nuotaikoms.

Dvaro terasoje prie mikrofono buvo kviečiami įvairaus amžiaus posmų kūrėjai, taip pat juos lydintys dainininkai bei muzikantai.

Pirmoji savo eiles skaityti pradėjusi dūkštietė Birutė Gailiešiūtė prie mikrofono pakvietė savo mokytoją Silvą Žiliukienę, kuri skaitydama savo eiles, pasistengė jas pagyvinti ir dešimtokės Gretos Libako gitaros melodijomis.

Dūkštiečius pakeitė Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos jaunoji poetė Violeta Čirikaitė ir jos pagalbininkai su gitaromis ir dainomis – Viktoras Garšanovas bei Rimanta Čepulytė.

Savo eilėmis džiugino Č. Kudabos progimnazijos 6 ir 8 klasių moksleivės Adrija Skudutytė, Amonika Kananavičiūtė, Brigita Musteikytė ir Rūta Ragaišytė. Nors savo kūrybos kelią pradėjo anksti, bet jų mintys buvo ne pagal amžių sudėliotos kūrybiškai ir, matyt, gimusios jų mintyse mokslo metu ar po pamokų.

Kaip ir buvo tikėtasi, popietėje savo pasirodymu pradžiugino nuolatinė įvairių renginių dalyvė, Ignalinos gimnazistė Gintarė Lukijanskaitė, kuri pati kuria eiles, pati jas atlieka, dainuodama ir grodama gitara.

Kūrybiškas eiles skaitė gimnazistė Indrė Kiseliovaitė ir kiti jaunieji poetai. Jiems pritarė įvairių mokyklų dainininkai bei gabūs gitaristai ne tik iš Vidiškių gimnazijos. Savo kūrybiškumu vėl pasižymėjo gimnazistas Justas Blaževičius. Gerai pamename, kaip jis paįvairino žinomos poetės Lolitos Reifonaitės skaitomas eiles Kazitiškio bibliotekoje, sukūręs joms nuotaikingas melodijas. Šioje popietėje Justas dainavo ir grojo gitara kartu su kolegomis Gabriele Zablockyte, Migle Kovalevskytė, Renata Artimavičiūtė ir Indre Sokolovaite.

Buvo tikėtasi, kad dvaro terasoje pasirodys ir daugiau eilių kūrėjų, nes kiek žinoma, jų yra nemažai beveik kiekvienoje mokykloje, bet, matyt, pasidrovėjo atvykti į popietę. Bet dėl to šis rudeniškas moksleivių renginys nesumenko. Beveik dvi valandas skambėjo muzika bei dainos, už ką žiūrovai nepagailėjo nuoširdžių plojimų.

Poezija – lyg siela pajuntama, ji kaip gyvybė – paslaptinga ir stebuklinga. Todėl malonu, kad moksleiviai tai supranta. Ne veltui renginio organizatorės nuoširdžiai dėkojo ne tik eilių kūrėjams, dainininkams ir muzikantams, buvo viliamasi, kad ši diena Vidiškėse taps tradicine.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje