Skip to content

Į kovą su nematomu priešu stoja ir medžiotojai, ir gyventojai

Nieko naujo nepasakysime teigdami, jog visas mūsų rajonas – užkrėsta teritorija, ir visiems reikia būti ypač atsargiems, bandant sustabdyti nematomą mūsų priešą – afrikinį kiaulių marą (AKM), kuris pridarė žalos tiek laukinei gamtai, tiek naminių gyvulių augintojams. Ir nors, regis, didžioji nerimo banga jau atslūgo, rajone kiaulės išnaikintos, tačiau laukinėje gamtoje dar tebevyksta nebyli kova. Šią savaitę medžiotojų klubo „Didžiagiris“ plotuose, Ceikinių seniūnijoje, aptinka dar viena laukinio žvėries gaišena, užkrėsta AKM. Apie situaciją šalyje ir rajone kalbamės su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininku Laimučiu RAGAIŠIU.

Padėka už pilietiškumą

„Gal tai atrodys netradiciškai, bet kalbėdamas šia tema pirmiausia noriu pasidžiaugti asmeniškai savo ir viso VMVT kolektyvo vardu. Mus, ir kaip specialistus, ir kaip žmones, išties labai sujaudino mūsų žmonių atsakingumas, ryžtingumas, pilietiškumas ir sąmoningumas. Mes visi labai esame dėkingi žmonėms, geranoriškai žiūrintiems į situaciją ir visais įmanomais būdais beišstengiančiais padėti ne tik sau, bet savo kraštui. Kad ir paskutinis atvejis. Apie rastą šerno gaišeną Burkoliškės kaimo apylinkėse, Ceikinių seniūnijoje mums pranešė to kaimelio gyventoja ponia Irena. Ji, kaip ir priklauso, atsitraukė nuo gaišenos, jos nelietė ir iškart informavo reikiamas tarnybas. Mes esame jai už tai labai dėkingi. Taip turėtų elgtis visi žmonės, nebūti abejingi ir nieko nebijoti. Taip elgdamiesi, jūs tik padedate kovoti su liga, kurią sustabdyti ir įveikti labai sudėtinga“, – sako L. Ragaišis.

Mūsų rajone iš viso rastos jau trys laukinių žvėrių gaišenos. Tose vietovėse – Džiaugsminės miške (šalia Vidiškių), Moliakalnio miške (šalia N. Daugėliškio) ir Burkoliškės miške, Paragiškės, Ropiškėlės ir Burkoliškės kaimų apylinkėse (Ceikinių sen.) uždrausta ne tik medžioti, bet ir pageidautina būti atsargiems gamtos mylėtojams – be reikalo nevaikštinėti ir nevedžioti ten šunų, kadangi tokiu būdu gali būti pernešamas užkratas į kitas vietoves.

„Didžiagirio“ medžiotojų pareigos

Šis įvykis sukėlė papildomų užduočių medžiotojams. Kadangi minėtas Burkolioškės miškas yra „Didžiagirio“ medžiotojų būrelio medžioklės plotuose, tai būtent šio būrelio medžiotojai ir privalo vykdyti VMVT viršininko nurodymus. Savaime suprantama, gyventojai taip pat turi laikytis specialių, jau minėtų, drausmingumo priemonių.

„Siekdamas užtikrinti AKM likvidavimo, profilaktikos ir apsaugos priemones rajono savivaldybės teritorijoje, lapkričio 4 d. priėmiau atitinkamą sprendimą, su kuriuo supažindintas būrelio vadovas, o jis įpareigotas informuoti narius. Sprendimo esmė: uždrausti medžiotojų būreliui „Didžiagiris“ minėtose teritorijose medžioti vieną mėnesį, išskyrus tuos atvejus, kai dėl mėginio ėmimo tyrimo to pareikalaus VMVT. Be to, medžiotojams nurodžiau kartą per savaitę atlikti apžiūrą minėtose teritorijose ir apie rezultatus informuoti Ignalinos VMVT, bei laikytis visų kitų sprendimų, kurie jau buvo priimti anksčiau, dar liepą rajone paskelbus ekstremalią situaciją.

Uždrausta varominė medžioklė

Paskelbus rajone ekstremalią situaciją, į rėmus įsprausti ir medžiotojai. Vienas esminių pasikeitimų – neribotam laikui uždrausta varominė medžioklė. Visiems rajono medžiotojų būreliams ir klubams parengtos ir išdalintos specialiosios atmintinės, parengtos pagal VMVT direktoriaus 2014-01-31 įsakymo Nr. 114 redakciją. Visi medžiotojai privalo žinoti, kokių saugumo ir atsargumo priemonių jie turi imtis ir laikytis.

Dar kartą primename rajono gyventojams, kad pastebėjus miške, pievoje ar lauke laukinio žvėries gaišeną, reikia atsitraukti, įsiminti vietą ir turint mobilųjį iškart, arba, nuėjus į namus, informuoti telefonu 112, arba skambinti į rajono VMVT tel. 8 386 52340, arba mob. tel. – 8 698 41375.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje