Skip to content

Kompensuojamos bitininkų išlaidos

MI informacija

Šalies bitininkai, norintys atnaujinti laikomų bičių šeimas, racionalizuoti avilių transportavimą į ganyklas ir įgyvendinti kitus jiems svarbius sumanymus, padedančius prisitaikyti prie rinkos pokyčių, vėl gali teikti paraiškas gauti valstybės paramą. Žemės ūkio ministerijos patvirtintas paraiškų 2015 m. pateikimo terminas yra nuo lapkričio 10 iki gruodžio 31 d.

Šiuo metu Lietuvos bitininkai gauna paramą pagal Paramos Lietuvos bitininkystės sektoriui 2014–2016 m. programą, kurios tikslas – gerinti bitininkystės produktų gamybos ir pardavimo sąlygas bei didinti medingųjų augalų derlingumą ir produkcijos kokybę remiant pavienius bitininkus bei jų grupes.

Žemės ūkio ministerija patvirtino programos priemonių 2015 m. įgyvendinimo taisykles ir kvietimų teikti paramos paraiškas terminus.

Pagal programą yra remiama techninė pagalba bitininkams ir jų grupėms, varozės kontrolė, avilių transportavimo į ganyklas racionalizavimas, medaus fizinių ir cheminių savybių analizė, bičių šeimų atnaujinimas, bitininkystei ir bičių produktams skirtos taikomųjų mokslinių tyrimų programos.

Žemės ūkio ministerija atkreipia dėmesį, kad paramos paraiškas pagal priemonę „Techninė pagalba bitininkams ir jų grupėms“ gali teikti bičių laikytojai, turintys  nuo 20 iki 30 bičių šeimų, pagal priemonę „Avilių transportavimo į ganyklas racionalizavimas“ – turintys ne mažiau kaip 31 bičių šeimą, pagal priemonę „Bičių šeimų atnaujinimas“ –  turintys ne daugiau kaip 19 bičių šeimų.

Informacija apie laikomų bičių šeimų skaičių Ūkinių gyvūnų registre turi būti atnaujinama ne vėliau kaip prieš 3 mėnesius iki paramos paraiškos pateikimo. Be to, paramos paraiškos pateikimo dieną bičių laikytojai turi būti įsiregistravę Žemės ūkio ir kaimo verslo registre kaip žemės ūkio valdos valdytojai arba partneriai ir turi turėti bityno pasą (jo kopiją reikia pateikti kartu su paramos paraiška).

Užpildyta paramos paraiška kartu su reikiamais dokumentais teikiama Nacionalinės mokėjimo agentūros Kaimo plėtros ir žuvininkystės programų departamento teritoriniam paramos administravimo skyriui pagal pareiškėjo gyvenamąją vietą arba jo bityno registravimo vietą.

Bitininkai turėtų žinoti tai, kad parama pagal priemonę „Techninė pagalba bitininkams ir jų grupėms“ neskiriama, jeigu pareiškėjas paramą bitininkavimo inventoriaus priemonei įsigyti gavo pagal šią priemonę 2014 m. arba ją įsigijo pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos priemonę „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“. Priemonės „Avilių transportavimo į ganyklas racionalizavimas“ įgyvendinimas neremiamas, jei pareiškėjas gavo paramą pagal šią priemonę 2005–2014 m. laikotarpiu  arba avilių transportavimo įrenginį ir jo priedus įsigijo pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos priemones. Bitininkai paramos pagal priemonę „Bičių šeimų atnaujinimas“ negaus, jeigu naujus avilius ar jų dalis jau nusipirko pagal  šią priemonę 2008–2014 m. arba įsigijo pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos priemones.

Bitininkų gretos Lietuvoje gana sparčiai plečiasi. Tam įtakos turi ir auganti medaus paklausa, ir teikiama parama medaus rinkėjams. Šiuo metu Lietuvoje iš viso laikoma daugiau kaip 150 tūkst. bičių šeimų. Šiemet bitininkų paramos priemonėms įgyvendinti skirta beveik 2 158 000 litų, o 2015 m. – 2 158 794 litų (62 523 eurų).

Lėšos paramos gavėjams išmokamos kiekvienais metais iki spalio 15 d.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje